Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Μητσοτάκης: Δεν θα μειώσουμε ΦΠΑ και ΕΦΚ - Η ΕΥΠ πρέπει να μείνει στον πρωθυπουργό

Μητσοτάκης: Δεν θα μειώσουμε ΦΠΑ και ΕΦΚ - Η ΕΥΠ πρέπει να μείνει στον πρωθυπουργό
 
 
 Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Open. «Σταθερή κυβέρνηση για να μη χανόμαστε σε χρονοβόρες συζητήσεις».
Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχωρεί στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω η νίκη να είναι τόσο καθαρή ώστε να μην αμφισβητείται», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρώτη εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να ποσοτικοποιήσει τον στόχο για τις εκλογές 2023, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλω να νικήσουμε και με καθαρή διαφορά από τον δεύτερο και προσπαθώ να πείσω τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας ότι αξίζει τον κόπο να μας δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Δεν μπαίνω στην λογική όμως της ποσοτικοποίησης των στόχων. Θέλω η νίκη να είναι καθαρή που να μην αμφισβητείται την επόμενη μέρα για το ποια θα είναι η κυβέρνηση και ποιος ο πρωθυπουργός.

Θα πρέπει να γνωρίζω το εκλογικό αποτέλεσμα για το αν θα συζητήσω, είπε ακόμα και τόνισε ότι προφανώς και θα πάρει την εντολή και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αξιολογήσω τις κινήσεις μου».

«Χρειαζόμαστε μία σταθερή κυβέρνηση τετραετίας», είπε και στη συνέχεια χαρακτήρισε ως μη πειστικό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

 

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μου φαίνεται πειστικός όταν λέει ότι δεν θέλει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να γίνει πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: «Δεν έχω κρύψει την επιθυμία μου για μονοκομματική κυβέρνηση με ενσωμάτωση ανθρώπων που δεν ανήκουν στη ΝΔ».

Όσον αφορά στους στόχους διακυβέρνησης σε περίπτωση που εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτοί είναι οι καλύτεροι μισθοί και οι καλύτερες συνθήκες εργασίας, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση του εργαζόμενου από τον εργοδότη.

«Αμφισβητώ τα στοιχεία του ΟΟΣΑ»

«Οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας συμπιέζονται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι η έκρηξη των τιμών κάποια στιγμή θα υποχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

«Είχαμε αύξηση των εισοδημάτων που ροκανίστηκε από την αύξηση του πληθωρισμού», είπε και στη συνέχεια αμφισβήτησε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, αναφέροντας ότι θα το εξηγήσει αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Για τον λόγο αυτό και θα έχουμε κεντρικό στόχο την αύξηση των μισθών μέσα από επενδύσεις και μείωση της ανεργίας».

Για τον τουρισμό και τους μισθούς είπε ότι έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι καθώς υπάρχουν εργοδότες που καταχρώνται την δύναμη που έχουν και τους προειδοποίησε ότι θα τον βρουν απέναντι.

Τόνισε ακόμα ότι αυτό που ζούμε είναι μια παγκόσμια κρίση και όχι «ακρίβεια Μητσοτάκη».

Όπως είπε, ο στόχος του είναι κατά την επόμενη τετραετία οι μισθοί να αυξηθούν κατά 25%. «Θέτουμε ως κεντρικό στόχο την αύξηση των μέσων μισθών κατά 25% και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Αυτό θα γίνει με νέες επενδύσεις», είπε και πρόσθεσε:

«Η μείωση της ανεργίας θα αναγκάσει τους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς».

Ο κ. Μητοτάκης έκανε εκ νέου λόγο για εισαγόμενη ακρίβεια και διερωτήθηκε: «εάν υπάρχει κάποιος, που να γνωρίζει το μαγικό τρόπο να μειωθούν οι τιμές ας μας τον πει, εκτός και εάν εννοούν λύσεις τύπου ΔΗΜΗΤΡΑ».

«Δεν θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης»

Όσον αφορά στον ΦΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν τον μείωσε γιατί δεν δουλεύει η πρακτική αυτή. «Δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες και δεν απέδωσε. Θα φτάσει η μείωση στον μεσάζοντα και όχι στον καταναλωτή», είπε.

«Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης δεν είναι στις προθέσεις μας. Να μας πει η αντιπολίτευση ποιο φόρο θα αυξήσει για να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς ανεφάρμοστα. Πριν λίγο ο κ.Μπελαβίλας είπε και τα μισά να κάνουμε, μια χαρά θα είναι. Αυτό έλεγαν και το 2015», είπε.

«Τη δεύτερη τετραετία θα μπει τέλος σταδιακά και στο τέλος επιτηδεύματος. Ολες μας οι φορολογικές δεσμεύσεις έγιναν. Ο κόσμος θα πει ό,τι είπε ο Μητσοτάκης το έκανε. Ο Τσίπρας δεν το έκανε. Φέρτε καθηγητές να σας κοστολογήσουν το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση στήριξε τις επιχειρήσεις στην πανδημία και έτσι έμεινε όρθια η οικονομία. Τόνισε ακόμα ότι η οικονομική πολιτική που εφάρμοσε η ΝΔ απέδωσε.

«Το υπουργείο Εργασίας πρέπει να σπάσει σε δύο κομμάτια»

Για τους νέους και το πρόβλημα στέγης είπε ότι επειδή πηγαίνει καλά η οικονομία αυξάνονται και οι τιμές των ακινήτων. «Για τον λόγο αυτό και κάναμε δωρεάν την γονική παροχή, τόνισε. Ο κ. Τσίπρας τσάκισε τη μεσαία τάξη και γι’ αυτό του έχει γυρίσει την πλάτη οριστικά».

«Είμαι διατεθειμένος να διπλασιάσω τους πόρους για το πρόγραμμα «Σπίτι». Θα αξιοποιήσουμε και τα δημόσια οικόπεδα. Μετά από 4 χρόνια εμπειρίας θα αναδιατάξουμε το κράτος και την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και στις φοιτητικές εστίες και είπε πως κατασκευάζονται για δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές ενώ αυξήθηκε και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές. «Έχουμε ένα σχέδιο πως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Εξήγγειλε, επίσης, ότι «το υπουργείο Εργασίας πρέπει να σπάσει σε δύο κομμάτια να γίνει το κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής ανεξάρτητο υπουργείο και να μπει εκεί και η κοινωνική πολιτική».

«Περισσότερες γυναίκες στη νέα κυβέρνηση»

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι εφόσον εκλεγεί εκ νέου, το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο μέσω και της συμμετοχής περισσότερων γυναικών. Αναφέρθηκε, δε και στις επιλογές στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επαναλαμβάνοντας ότι το κυβερνών κόμμα δεν πήγε σε λογική επιλογών από το star system.

«Προσωπικός μου στόχος το νέο ΕΣΥ»

«Το νέο εθνικό σύστημα υγείας αποτελεί προσωπικό μου στόχο για την επόμενη τετραετία σημειώνοντας ότι χρειαζόμαστε 10.000 νοσηλευτές σε βάθος 4ετιας, θέλουμε να μειώσουμε κατά 70% τον χρόνο αναμονής στα ΤΕΠ και στα κέντρα υγείας», είπε και πρόσθεσε:

«Χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά, περισσότερη τεχνολογία και ένα καλύτερο σύστημα αεροδιακομιδών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους»

Αναφερόμενος στις συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις μετά από 12 χρόνια σε συνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά. «Εμείς δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά. Αλλά και γι αυτούς που είχαν προσωπική διαφορά τους δώσαμε μέχρι 300 ευρώ. Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους», είπε.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά. «Θα τους ενισχύουμε μέχρι αυτή να σβήσει», ανέφερε.

«Η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει»

«Καλοσωρίζω την αλλαγή του κλίματος αλλά δεν έχω αυταπάτες. Η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει. Η γαλάζια πατρίδα είναι συστατικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές με το δίκαιο της θάλασσας και ότι έχουμε μια μονο διαφορά, το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Δεν θα συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία ούτε ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία των νησιών ούτε αποστρατικοποίηση όταν απέναντι υπάρχει η μεγαλύτερη αποβατική δύναμη», είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία και εφόσον τον εμπιστευθούν οι πολίτες «θα επιχειρήσω μια απευθείας προσωπική επαφή είτε με Ερντογάν είτε Κιλιντσντάρογλου ώστε να πιάσουμε το κλίμα της βελτίωσης και να συζητήσουμε για θέματα ατζέντας με κοινό όφελος».

Απαντώντας στις επικρίσεις για το υπέρογκο κόστος των εξοπλιστικών που υπέγραψε η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η Αμυνα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Οι Ενοπλες Δυνάμεις πέρασαν από μία 10ετια αποεπενδύσεων. Θέλω η Ελλάδα να έχει τόσο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη ώστε ποτέ κανείς να μην σκεφτεί να μας εμπλέξει σε κάτι. Κάναμε μία σειρά από στρατηγικές επενδύσεις».

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «μήπως ο κ. Τσίπρας κόπτεται για τους μεσάζοντες;» με αφορμή τις αντιδράσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των φρεγατών. «Όταν ασχολείται και ασκεί κριτική για διακρατικές συμφωνίες το ανταποδίδω και λέω ότι αντιδρά γιατί του τα λένε οι μεσάζοντες».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι δεν θα αποκαλύψει αυτήν τη στιγμή το πότε θα λάβει χώρα κάτι τέτοιο.

«Σταθερή κυβέρνηση για να μη χανόμαστε σε χρονοβόρες συζητήσεις»

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα είναι «να έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση με πλειοψηφία και μην χανόμαστε σε χρονοβόρες συζητήσεις».

«Εγώ δεν πιστεύω στην απλή αναλογική», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Μονοκομματική κυβέρνηση θα μπορεί να παίρνει άμεσα αποφάσεις. Και κυβέρνηση ΝΔ δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν στελέχη από άλλους χώρους. Με το ΠΑΣΟΚ έχω βασικές διαφορές», πρόσθεσε.


«Ο Τσίπρας δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο»

Όσο για τα σενάρια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΜέΡΑ25, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν το υιοθετώ αλλά λένε πως συναντήθηκαν Τσίπρας-Βαρουφάκης, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ.Τσίπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στον Βαρουφάκη, στον άνθρωπο που θέλει να αντικαταστήσει το ευρώ με 'Δήμητρες'».

«Για να κλείσει το θέμα κυβέρνησης Τσίπρα-Βαρουφάκη-ΠΑΣΟκ θα πρέπει να είναι ενισχυμένη η ΝΔ. Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε και 2οι να είμαστε πρέπει να κάνουμε ακόμα και κυβέρνηση ηττημένων. Ο κ.Τσίπρας δεν έχει λευκό μητρώο. Το 2015 έκανε δημοψήφισμα και μετά τα πήρε όλα πίσω. Φαίνεται και από τα σποτ που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και μαύρες αγκινάρες έβαλαν. Δεν είμαστε παράδεισος αλλά αυτή η απόλυτη μαυρίλα δεν μας ταιριάζει. Κάνουμε μία καμπάνια για τις δεσμεύσεις που υλοποιήσαμε και ότι κράτησα τη χώρα όρθια σε κρίσιμα ζητήματα», πρόσθεσε.

«Η ΕΥΠ πρέπει να είναι στον πρωθυπουργό»

Όσον αφορά στην ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ένα σφάλμα γίνεται λάθος αν επαναλαμβάνεται. Και ναι τα άλλαξα όλα», αλλά στη συνέχεια είπε ότι δεν θα αλλάξει το πού υπάγεται η υπηρεσία. «Η ΕΥΠ πρέπει να είναι στον πρωθυπουργό», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Αυξήσαμε τις δικλείδες ασφαλείας. Θέλουμε μία ΕΥΠ αξιόπιστη και με τα εχέγγυα διαφάνειας. Θα δείτε την ΕΥΠ να ασχολείται με το εξωτερικό. Κι αυτό πρέπει να κάνει. Πρέπει να την απασχολούν οι εξωτερικοί κίνδυνοι».


«Θέμα του λαού των Σερρών ο Καραμανλής»

Όσον αφορά στην τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ήταν μία πολύ οδυνηρή εμπειρία, γροθιά στο στομάχι και ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν. Από αυτή την τραγωδία πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να υλοποιηθούν τα συστήματα ασφαλείας και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου».

Αναφερόμενος στον Κώστα Αχ. Καραμανλή, είπε ότι έχει μιλήσει πολλές φορές μαζί του. «Ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε», είπε και πρόσθεσε ότι η υποψηφιότητά του είναι «θέμα του λαού των Σερρών».

«Ο καταδικασμένος Παππάς για παράβαση καθήκοντος και για τον κ.Τσίπρα δεν τρέχει τίποτα», συμπλήρωσε.

Τι είπε για το κόμμα Κασιδιάρη

Αναφορικά με το κόμμα Κασιδιάρη και τη στάση του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα ακραία στοιχεία ψαρεύουν. Ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσίπρας ψαρεύουν. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε καν να καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο ότι το κόμμα των δολοφόνων, ενός μαχαιροβγάλτη δεν πρέπει να είναι στη Βουλή».

«Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα; Εγώ δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Γιατί θέλει να το παίζει δίπορτο. Εγώ βλέπω ουκ ολίγες αναρτήσεις στο διαδίκτυο ότι ‘αφού μας κόβετε θα ψηφίσουμε Τσίπρα’. Εκτιμώ ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Ρωτήστε αύριο τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα αισθάνεται αν κοπεί το κόμμα Κασιδιάρη».

«Η δημοκρατική τάξη είναι μη διαπραγματεύσιμη. Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε.

 

1 σχόλιο:

  1. Και να αλλάξει ο πρωθυπουργός(χτυπάτε ξύλο) η ΕΥΠ πρέπει να παραμείνει στην οικογένεια Μητσοτάκη που έχει και την τεχνογνωσία και τη βάση δεδομένων και την πολύχρονη εμπειρία να προφυλάσσει την πατρίδα από εν δυνάμει ύπουλους εχθρούς της πατρίδος όπως π.χ. αρχηγός ΓΕΣ.
    Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)