Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Παρουσιάζει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Πιερρακάκης - Σε θέση μάχης η πανεπιστημιακή κοινότητα

 Μαζικές κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

 

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια παραχωρεί σήμερα, Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Η συνέντευξη Τύπου θα λάβει χώρα στις 11:45, στην αίθουσα «Ζακλίν ντε Ρομιγί» του ΥΠΑΙΘΑ στο Μαρούσι.

Η συνέντευξη έρχεται εν μέσω καταλήψεων και μαζικών κινητοποιήσεων για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στη χώρα. Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες ένωσαν τις φωνές τους για την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας και δήλωσαν δυναμικό “παρών”.

Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή των κυβερνητικών εξαγγελιών περί μη κρατικών πανεπιστημίων, φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται με τις καταλήψεις να συνεχίζονται και τις κινητοποιήσεις να περνούν στον δεύτερο μήνα.

Βασικά αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης ήταν να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου και να μην προχωρήσει περαιτέρω η εμπορευματοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Όλοι μαζί απέναντι

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων υπερασπίστηκε, σε μία σπάνια ανακοίνωσή της, το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και απάντησε με σαφήνεια στις πιέσεις που δέχεται από κυβερνητικούς κύκλους και φίλια ΜΜΕ για διεξαγωγή εξ αποστάσεως εξεταστικής σε όλα τα Ιδρύματα.

Και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) τόνισε πως «οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες. Εγκληματική είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη. Αντί να παραδεχτεί την ήττα της, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορο». Προηγήθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού που καταδίκασε προ ημέρων τις κυβερνητικές ενέργειες και ανακοίνωσε πως θα συμμετέχει στην πανελλαδική διαδήλωση της Πέμπτης.

Όλοι μαζί, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές, γονείς και μαθητές θα στείλουν ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα στην αυριανή κινητοποίηση, με αφετηρία τα Προπύλαια (12 μ.μ.).  Η καμπάνια «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» καλεί όλο το λαό να σταθεί στο πλευρό των φοιτητών σημειώνοντας πως «εδώ και εβδομάδες εκατοντάδες σχολές τελούν υπο κατάληψη. Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες δίνουν αυτόν τον αγώνα για να υπερασπιστούν το μέλλον και την προοπτική τους. Παρά της προσπάθειες τρομοκράτησης τους με πολλαπλά μέσα, από εκβιασμούς μέχρι την άμεσες κατασταλτικές επιθέσεις, ο αγώνας συνεχίζεται και μαζικοποιείτε μέρα με την μέρα».

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11.00 π.μ. μέχρι λήξη ωραρίου, προκειμένου να εκφραστεί αγωνιστικά η στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

1 σχόλιο:

  1. με τη βιασύνη της κυβέρνησης να γίνουν ψηφιακά...προφανώς έχουν ξεχάσει πως ούτε τους ιδιους τους πολιτικους θα χρειαζόμαστε.Θα βάζουμε ρομποτ με τεχνητή νοημοσύνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)