Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Οδηγίες του ΕΟΔΥστους ταξιδιώτες για τον Mpox - Ανοίγουν άλλα 5 εμβολιαστικά κέντρα

 Mpox: Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες - Ανοίγουν άλλα 5 εμβολιαστικά κέντρα

 

 

 Οδηγίες για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα mpox εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, ενώ προανήγγειλε ότι θα ανοίξουν άλλα πέντε εμβολιαστικά κέντρα.

«Προς το παρόν» ο εμβολιασμός ενδείκνυται στις ομάδες που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου», επισημαίνει ο Οργανισμός. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έρχεται δύο ημέρες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον για την ευλογιά τύπου mpox.

Σήμερα και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) αύξησε το επίπεδο συναγερμού για την mpox, καθώς πλέον βλέπει «μέτριο κίνδυνο» για τον ευρύτερο πληθυσμό και τους ταξιδιώτες. Πάντως, σύμφωνα με το ECDC, η πιθανότητα μετάδοσης στην Ευρώπη παραμένει πολύ μικρή, επειδή οι εισαγόμενες λοιμώξεις διαγιγνώσκονται γρήγορα.

Ένα νέο στέλεχος του ιού προκάλεσε έξαρση κρουσμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ λοιμώξεις εντοπίστηκαν και σε τέσσερις γειτονικές χώρες: Μπουρούντι, Κένυα, Ρουάντα και Ουγκάντα. Στις 14 Αυγούστου δηλώθηκε και το πρώτο κρούσμα αυτού του στελέχους στην Ευρώπη, σε ταξιδιώτη από την Αφρική.

Το νέο στέλεχος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εμφανίζεται με αυξημένη σοβαρότητα νόσου και αναφερόμενη θνητότητα μεταξύ 3% και 4%, αναφέρει ο ΕΟΔΥ, σημειώνοντας παράλληλα τη σημαντική υποδήλωση των ήπιων σε βαρύτητα κλινικών μορφών του νοσήματος στη συγκεκριμένη χώρα.

Η μετάδοση του νοσήματος από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος και μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση και σπανιότερα από μολυσμένα αντικείμενα

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στις γειτονικές χώρες οι κύριοι αναφερόμενοι τρόποι μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή, η διαμονή στο ίδιο οικιακό περιβάλλον με πάσχοντες και η μετάδοση εντός του χώρου υγειονομικής περίθαλψης (ελλείψει κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας). Αναφέρεται, επίσης, μετάδοση μετά από επαφή με ζωντανά ή νεκρά άγρια ζώα, συμπληρώνει ο ΕΟΔΥ.

Οι οδηγίες για τους ταξιδιώτες

Στους πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα mpox, ο ΕΟΔΥ συστήνει τη λήψη αυξημένων μέτρων προφύλαξης. Αυτά είναι:
Να αποφεύγεται επαφή με α) πιθανά μολυσμένα άτομα και ιδιαίτερα με όσα εμφανίζουν δερματικές βλάβες, β) άγρια ζώα (ζωντανά ή νεκρά), όπως μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών (αρουραίοι, σκίουροι) και πρωτευόντων (μαϊμούδες, πίθηκοι), γ) μολυσμένες επιφάνειες και είδη που χρησιμοποιούνται από ασθενείς (ρούχα, κλινοσκεπάσματα κλπ) ή που ήρθαν σε επαφή με άγρια ζώα.

Επίσης,κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ή παρασκευή κρέατος από άγρια ζώα, χρήση προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, σκόνες) που προέρχονται από άγρια ζώα και να αναζητείται άμεσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση εμφάνισης ανεξήγητου δερματικού εξανθήματος (βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος), με ή χωρίς πυρετό και ρίγη.

Αν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά την επιστροφή, πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός σχετικά με το ταξίδι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 ημερών πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Εκτός από τους ταξιδιώτες, οι ίδιες οδηγίες ισχύουν για τους εργαζόμενους σε αυτές τις χώρες και για ναυτικούς που τα πλοία τους προσεγγίζουν λιμάνια αυτών των κρατών, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ. Όσοι θέλουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης καθώς και το τι πρέπει να κάνουν εάν νοσήσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ στην τηλεφωνική γραμμή 210 5212054 όλο το 24ωρο.

Άλλα 5 εμβολιαστικά κέντρα

Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός έναντι της mpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου και πραγματοποιείται στα νοσοκομεία Αττικόν και Ανδρέας Συγγρός.

«Προς το παρόν ο εμβολιασμός ενδείκνυται στις ομάδες υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο ΕΟΔΥ και συμπληρώνει ότι στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλα πέντε εμβολιαστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα.

«Δεν υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνονται ήδη συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Αυξάνουμε τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ έχουμε ήδη ορίσει συγκεκριμένα κέντρα αναφοράς και έχουμε επάρκεια σε φάρμακα και εμβόλια προκειμένου να ανταποκριθούμε στη νέα αυτή πρόκληση δημόσιας υγείας», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Mpox: Για ποιους συστήνεται το εμβόλιο

Το εμβόλιο Jynneos κατά της mpox συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

- Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.

- Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).

- Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.

- Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.

- Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

Ο εμβολιασμός έναντι του mpox πραγματοποιείται προς το παρόν στην Αθήνα στα παρακάτω εμβολιαστικά κέντρα:

Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων Ανδρέας Συγγρός

Τηλέφωνο επικοινωνίας:210 7295310 / 210 7265159

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν

Τηλέφωνο επικοινωνίας:210 5831656

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)