Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Έρχονται ανατροπές στις αγροτικές επιδοτήσεις

 Έρχονται ανατροπές στις αγροτικές επιδοτήσεις

 

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με βασική πρόταση να βασίζονται οι επιδοτήσεις των αγροτών στα εισοδήματά τους και όχι στο μέγεθος των αγροκτημάτων τους.

Γράφει  ο Θανάσης Κουκάκης

Αυτή η πρόταση αποτελεί κεντρικό στοιχείο έκθεσης που παρουσιάστηκε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων που ακολούθησαν τις μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών την άνοιξη, οι οποίες εκφράζουν την αντίδρασή τους στους νέους κανονισμούς της ΕΕ για το περιβάλλον.

Παρά τις εκτενείς συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν σημαντικές, όπως αναφέρουν οι "Financial Times".

Η πρόταση επικεντρώνεται στη στήριξη «ενεργών αγροτών που τις χρειάζονται περισσότερο», με κριτήριο την οικονομική τους βιωσιμότητα, και όχι με βάση την έκταση της γης που κατέχουν. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της ΚΑΠ ανέρχεται σε 387 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η έκθεση, με τίτλο «Στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ - Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη», περιλαμβάνει προτάσεις όπως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος από τους Ευρωπαίους καταναλωτές, μέσω φορολογικών κινήτρων, καθώς και η παροχή κινήτρων σε κτηνοτρόφους για τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Επίσης, προτείνεται η δυνατότητα εθελοντικής πώλησης αγροκτημάτων σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση ζωικού κεφαλαίου, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Αυτή η διαβούλευση αποτελεί μέρος της στρατηγικής που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υπό την ηγεσία της φον ντερ Λάιεν, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των αγροτών ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Η έκθεση, που εκπονήθηκε υπό την καθοδήγηση του Γερμανού ακαδημαϊκού Πέτερ Στροσνάιντερ, εξετάζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον αγροτικό τομέα και παρέχει συστάσεις που θα καθοδηγήσουν την Κομισιόν στον σχεδιασμό του οράματος της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, εντός των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας της προέδρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στη διαμόρφωση συναίνεσης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της αγροδιατροφικής αλυσίδας, παρότι η συζήτηση γύρω από τα ζητήματα του τομέα είναι έντονα πολωμένη. Οι συστάσεις της έκθεσης θα αξιολογηθούν ώστε να δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει εκπροσώπους του αγροδιατροφικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας, με σκοπό τη διαμόρφωση στρατηγικών για πιο βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα τροφίμων. 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)