Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο ξενοδοχείο όπου διαλύθηκε η ΕΣΣΔ ο 2ος γύρος των διαπραγματεύσεων

 Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο ξενοδοχείο όπου διαλύθηκε η ΕΣΣΔ ο 2ος γύρος των διαπραγματεύσεων

 

Belovezhskaya Pushcha, ένα όνομα, μια ιστορία. Ο τόπος που επιλέχθηκε για να γίνει ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία είναι κάτι περισσότερο από ένα ξενοδοχείο ή μια περιοχή στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία


Εκεί όπου οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα καθίσουν ξανά η μια απέναντι στην άλλη, τη 8η μέρα του πολέμου που αποφάσισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε υπογραφεί το 1991 η συμφωνία για τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εκεί, στον ίδιο τόπο, η Ρωσία, η Ουκρανία και Λευκορωσία είχαν βάλει τέλος στη Σοβιετική Ένωση.

Το Belovezhskaya Pushcha είναι το δάσος στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τόπος όπου οι Ρομανόφ συνήθιζαν να κυνηγούν. Το κτίριο όπου θα γίνουν οι συνομιλίες, στη δυτική Λευκορωσία, έχει ονομαστεί το «Σπίτι του Κυνηγού» και βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Belovezhskaya Pushcha.

Αναμφίβολα, η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να δώσει έναν (ακόμη) συμβολισμό στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Είναι άλλωστε η ρωσική πλευρά που επέλεξε που θα γίνει και ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών.

Και επέλεξε τον χώρο όπου διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, όπου στις 26 Δεκεμβρίου ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν τη διάλυσή της.


Λίγες μέρες πριν, στις 8 Δεκεμβρίου του 1991, ο Μπόρις Γέλτσιν από πλευράς της Ρωσίας και οι ηγέτες της Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ και της Λευκορωσίας Στανισλάβ Σούσκεβιτς είχαν συναντηθεί μυστικά και αποφάσισαν το τέλος της ΕΣΣΔ και την ίδρυση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Ακολούθησε η παραίτηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Επί τσάρων, η Belavezha ήταν το «Σπίτι του Κυνηγού». Επί Σοβιετικής Ένωσης, ήταν μια πολυτελής κατοικία, προορισμένη να υποδέχεται ανώτατους Σοβιετικούς αξιωματούχους.

Πηγή: newsit.gr

1 σχόλιο:

  1. Με δημοψήφισμα οι λαοί με 75% ψήφισαν ενάντια στην διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)