Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Επίσημο: Αυτό είναι το πλάνο για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση

Επίσημο: Αυτό είναι το πλάνο για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση

 

Ο Θάνος Πλεύρης έδωσε απαντήσεις για το τι θα γίνει τελικά με τους ανεμβολίαστους και την απαγόρευση στους κλειστούς χώρους της εστίασης. Πότε θα «ανοίξουν» για όλους.

Η πανδημία αποκλιμακώνεται, η άρση μέτρων συνεχίζεται και -μέχρι τέλος Μαρτίου- τα περισσότερα θα είναι παρελθόν. Όμως, στην εστίαση, οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίζουν να είναι σε αποκλεισμό, τουλάχιστον από τους κλειστούς χώρους.

Μάλιστα, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν συζητείται καν στο άμεσο διάστημα να αρθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Δεδομένου ωστόσο ότι το καλοκαίρι πλησιάζει, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, όσο ανοίγει ο καιρός τα πράγματα έτσι κι αλλιώς θα είναι πιο ανοιχτά για τους ανεμβολίαστους. Υπενθυμίζεται, ότι επιτρέπεται η είσοδός τους στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης με την επίδειξη αρνητικού rapid test.

«Στην εστίαση έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας στον ΣΚΑΪ και επισήμανε ότι, «προς το παρόν, η κυβέρνηση το λέει με πλήρη σαφήνεια θα συνεχίσουν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους».

«Δεν πάμε για αποκλιμάκωση μέτρων για τους ανεμβολίαστους σύντομα και δεν ξέρω αν πάμε γενικώς» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Εξάλλου, τα παραπάνω είχε προεξοφλήσει από το προηγούμενο διάστημα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει πως το μέτρο που θα αργήσει πολύ να καταργηθεί για τους ανεμβολίαστους, είναι οι περιορισμοί και στην εστίαση αλλά και το κόστος για rapid test.

«Κάποιος που είναι ανεμβολίαστος τώρα δεν μπορεί να μπει σε κλειστό χώρο στην εστίαση. Αυτό θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα σταματήσουν, αλλά είμαστε αρκετά μακριά από αυτό. Κάποιος εμβολιάζεται για τη δική του ασφάλεια. Το πιστοποιητικό έχει αποδώσει».

Τέλος η μάσκα και επίσημα

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η πανδημία μέχρι το φθινόπωρο θα είναι σε φθίνουσα πορεία.

Υπενθύμισε δε πως σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή με κεντρικό θέμα την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. «Ήδη», είπε, «έχει γίνει μια κουβέντα ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει ως σύσταση και όχι ως υποχρεωτικότητα».

Επισήμανε επίσης ότι «ούτως ή άλλως κατά βάση ο πολίτης δεν το τηρεί, αλλά δεν υπάρχει και επιδημιολογικό ενδιαφέρον».

Για το Πάσχα, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα, αλλά και πάλι για τους εμβολιασμένους.

Προανήγγειλε τέλος και στα πολλά τεστ, σημειώνοντας πως «το τέστινγκ θα έχει αποκλιμάκωση ανάλογα και με την πτώση των κρουσμάτων».

Τι θα γίνει με τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Την προηγούμενη Παρασκευή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έδωσαν το σήμα για να καταργηθεί η μάσκα προστασίας και στους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων.

Βέβαια, ξεκαθάριζαν ότι αυτό θα συμβαίνει μόνο στις περιοχές χαμηλότερου κινδύνου, όπου δηλαδή δεν εντοπίζεται έξαρση του ιού. Όμως, δεδομένου ότι τα CDC δίνουν τη «γραμμή» της διαχείρισης της πανδημίας στις ΗΠΑ, αναμένεται να ακολουθήσει η ίδια τακτική και στην Ευρώπη -και την Ελλάδα- νωρίτερα ίσως από το αναμενόμενο. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)