Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μασλόβ απαντά στο Newsbomb.gr για τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας

Ουκρανία πόλεμος 

 

«Ρητορικό το ερώτημα αν είναι καλές σήμερα οι ελληνορωσικές σχέσεις, ο κόσμος δεν είναι μόνο η Δύση», αναφέρει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα

Η απόφαση της κυβέρνησης να προμηθεύσει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία είναι πολύ επικίνδυνη τονίζει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα. Σε συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους τόνισε ότι «αυτές οι προμήθειες ρίχνουν λάδι στη φωτιά διότι δεν πρόκειται μόνο για καλάσνικοφ, αλλά και για αντιαρματικούς πυραύλους» Στο ερώτημα πώς θα εξελιχθούν οι ελληνό-ρωσικές σχέσεις απάντησε ότι «το ερώτημα αυτό είναι ρητορικό, δεν έχω αμφιβολία ότι στο μέλλον οι σχέσεις μας θα αποκατασταθούν αλλά τώρα δεν μπορώ να σας πω πότε θα γίνει αυτό. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα».

Απέφυγε να σχολιάσει την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή για να μην διαταράξει όπως είπε τις διμερείς σχέσεις. «Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δεν διαφέρουν από τις δηλώσεις των άλλων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτό και δεν μας εξέπληξαν οι δηλώσεις. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ είναι μέλος της ΕΕ τι άλλο έπρεπε να περιμένουμε από την Ελλάδα, υπάρχει πειθαρχία από την ελληνική πλευρά. Ενημερώνουμε τη Μόσχα, και καταγράφονται οι δηλώσεις».

Πρόσθεσε ότι παρά τα τρία διαβήματα που έγιναν από την Αθήνα, είναι ικανοποιημένος από τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας που υπάρχει με το Υπουργείο Εξωτερικών. Επέμενε ωστόσο ότι δεν πετούσαν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη όταν σκοτώθηκαν οι Έλληνες ομογενείς στο χωριό Σαρτανά.

Επέμενε επίσης ότι οι αιχμηρές αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας κατά πολιτικών και δημοσιογράφων που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις απηχούν ακόμη και σήμερα τις θέσεις της πρεσβείας.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που αποκάλεσε τα κατεχόμενα, Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό.

Όσο για την εξελίξεις στην Ουκρανία είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Κίεβο συνεχίζονται. Τα αιτήματα της Ρωσίας είναι , αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, η «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου.

Διεμήνυσε ότι δεν ήταν η Ρωσία που οδήγησε την κατάσταση στα άκρα ότι οι ρωσικές ένοπλε δυνάμεις θα συνεχίσουν την επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της και πρόσθεσε με νόημα:

«Όσον αφορά τη δήθεν παγκόσμια καταδίκη της χώρας, η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί. Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Δύση. Για παράδειγμα η Ινδία και η Κίνα καταδίκασαν τις κυρώσεις».

Πηγή:newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)