Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

ΓΣΕΕ: Αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια του ΑΕΠ – Οι προτάσεις

ΓΣΕΕ: Αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια του ΑΕΠ – Οι προτάσεις

 

 «Τηρήστε την προεκλογική σας δέσμευση» λέει τη συνδικαλιστική οργάνωση – Γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 6 Απριλίου για ακρίβεια – μισθούς – συμβάσεις

Υψηλές αυξήσεις των κατώτατων μισθών – ανάλογες με την αύξηση του ΑΕΠ – ζητά η ΓΣΕΕ υπενθυμίζοντας στον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη την προεκλογική του δέσμευση για αύξηση διπλάσια του ρυθμού αύξηση του ΑΕΠ.

Ένα μήνα πριν την κυβερνητική εισήγηση για τη δεύτερη αύξηση του μισθού εντός του 2022, η Συνομοσπονδία επαναφέρει την πρότασή της για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ή κοντά σε αυτό το επίπεδο με «την εφαρμογή της κυβερνητικής δέσμευσης» για αύξηση διπλάσια του ΑΕΠ.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της οργάνωσης: «η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει την προεκλογική δέσμευσή της, επαναφέροντας – έστω και υπολειπόμενη αυτής (αύξηση διπλάσια της οικονομικής μεγέθυνσης για κάθε χρόνο) – τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και μετά να παραδώσει τον προσδιορισμό του στην ΕΓΣΣΕ (δηλαδή ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις)».

Μισθός στα προ κρίσης επίπεδα

Με άλλα λόγια, η ΓΣΕΕ ζητά να επανέλθει ο μισθός στα προ της κρίσης επίπεδα και στη συνέχεια η αύξηση του κατώτατου μισθού να προσδιορίζεται με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κάτι που συνέβαινε μέχρι το 2009 – 2010.

Το θέμα του κατώτατου μισθού, οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά και το κρίσιμο θέμα της ακρίβειας αποτελούν τα βασικά αιτήματα διεκδίκησης για την γενική πανελλαδική 24ωρη απεργία που αποφάσισαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Τετάρτη 6 Απριλίου.

Στην απόφαση της ΓΣΕΕ αναφέρεται: «Με την πανδημική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη με ό,τι αυτή έχει επιφέρει σε κοινωνία και οικονομία, και με έναν πόλεμο τις οικονομικές συνέπειες του οποίου δεν έχουμε δει ακόμα, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και την ακρίβεια η οποία έχει υποβαθμίσει το βιοτικό τους επίπεδο. Παρά  τις αγωνιώδεις αναζητήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων για λύσεις μέσω οικονομικής στήριξης – κάτι που επιβάλλεται άμεσα – η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ουσιαστική απάντηση».

Ο νέος κατώτατος

Η χορήγηση συνολικής αύξησης στον κατώτατο μισθό 2% + 6% και η διαμόρφωση του νέου μισθού στα 703 ευρώ  άνω των 700 ευρώ αποτελεί το πιθανότερο σενάριο για την αναπροσαρμογή των αμοιβών εντός του 2022.

«Η νέα αύξηση στο κατώτατο μισθό θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2%», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσοστά, αλλά σημειώνοντας ότι «θα πάμε τόσο, όσο αντέχουν οι δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, έχει ήδη ξεκινήσει με την καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή της να έχει ορισθεί για τις 15η Απριλίου. Η ισχύς του νέου μισθού θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο νέος κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ καθώς η νέα αύξηση – μετά το 2% –  η οποία θα ισχύσεις από τον Μάιο αναμένεται να φθάσει και ίσως να ξεπεράσεις το 6%. Το επικρατέστερο σενάριο που έχει αποκαλύψει ο Ο.Τ. για επιπλέον αύξηση 6% – πέραν του 2%  που ίσχυσε από την 1.1.2022 – και διαμόρφωση του κατώτατου στα 703 ευρώ από τα 663 ευρώ. Σύμφωνα με το σενάριο, η αύξηση για το 2022 – αθροιστικά – θα «κινείται» κοντά στην περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ, που προσδιορίζεται γύρω στο 8%.

Η ΓΣΕΕ

Αντιθέτως, η ΓΣΕΕ ζητά να επανέλθει ο κατώτατος στα 751 ευρώ ή σε διαφορετική περίπτωση να εφαρμοστεί η προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος  για αύξηση του κατώτατου διπλάσια από την αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση κοντά – ίσως και υψηλότερη – από το 12%.

Αυτό σημάνει ότι ο κατώτατος μισθός θα εξελιχθεί ως εξής: από 663 ευρώ σήμερα (αύξηση 2% από 1.1.2022), στα 730 έως 743 ευρώ περίπου, με ενδεχόμενη αύξηση γύρω στο 12%.

Πηγή: ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)