Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Ο Ρώσος στρατιώτης και ο εξοπλισμός του: Μια φουτουριστική πολεμική μηχανή που δοκιμάστηκε στη Συρία

Ο Ρώσος στρατιώτης και ο εξοπλισμός του: Μια φουτουριστική πολεμική μηχανή που δοκιμάστηκε στη Συρία 

 

Ο ρωσικός στρατός, ανεξάρτητα από την όποια ανάλυση περί ανικανότητας, στρατηγικής αδυναμίας, ή ο,τιδήποτε άλλο διαβάζουμε και ακούμε, είναι ένας από τους πιο σύγχρονα εξοπλισμένους στον κόσμο.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Ρώσος στρατιώτης θυμίζει κινηματογραφικές σκηνές από μελλοντολογικές ταινίες, με τη διαφορά ότι για τους Ουκρανούς -και όχι μόνο- το μέλλον είναι ήδη εδώ και είναι κάπως τρομακτικό αν το έχεις απέναντί σου με ένα Καλάσνικοφ στο χέρι.

Μην βιαστείτε να σκεφτείτε «α, Καλάσνικοφ, μ' αυτά τα παλιοόπλα πολεμάνε». Δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς ακόμη και το πασίγνωστο σε όλους ημιαυτόματο, έχει περάσει σε μια πολύ νέα και πολύ εξελιγμένη γενιά.

Πριν την εισβολή στην Ουκρανία είχε προηγηθεί η μαζική δοκιμή των νέων στολών και όπλων, το κιτ μάχης, στη Συρία.

Οι νέες στολές του ρωσικού στρατού, που δοκιμάστηκαν με επιτυχία στη Μέση Ανατολή, μπορούν να αποκρούσουν σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών, προστατεύουν αυτόν που τις φοράει από έκρηξη νάρκης κατά προσωπικού, τον «κρύβουν» από τις κάμερες θερμικής αναγνώρισης τη νύχτα και τη μέρα του επιτρέπουν να «χάνεται» στο φυσικό τερέν.

Η στολή ονομάζεται «Ratnik-3» και πολλά από τα χαρακτηριστικά της είναι ήδη ενσωματωμένα στο ρωσικό πεζικό, στην Ουκρανία, το οποίο ακόμη χρησιμοποιεί επίσημα τη «Ratnik-2».

Ένα πρότυπο της «Ratnik-3», όπως θα είναι όταν ολοκληρωθεί

Επιπλέον, πέρα από εξελιγμένες δυνατότητες καμουφλάζ και επικοινωνιών, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν επίσης «έξυπνα» όπλα, τα οποία αναγνωρίζουν το στόχο και πώς να τον χτυπήσουν αποτελεσματικά.

Η «Ratnik-3» ανακοινώθηκε στην έκθεση Army 2021, αλλά δεν παρουσιάστηκε με πολλές λεπτομέρειες στο ευρύ κοινό.

Στο Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, παρουσιάστηκε τότε και μια ακόμη πιο βελτιωμένη εκδοχή του νέου Καλάσνικοφ, του MP-155 «Ultima», το οποίο μοιάζει με όπλο από τον «Πόλεμο των Άστρων».

Το MP-155 «Ultima» είχε παρουσιαστεί λίγο νωρίτερα από την εταιρεία, για εμπορική χρήση, αλλά η Καλάσνικοφ προσάρμοσε και βελτίωσε περεταίρω τα χαρακτηριστικά του για χρήση από το ρωσικό στρατό.

Το «όπλο που μιλάει»

Το MP-155 δεν πυροβολεί απλώς. Κυριολεκτικά μιλάει στο χρήστη του, αναλύοντας όλα τα δεδομένα -όπως η ταχύτητα του ανέμου ας πούμε- και πληροφορώντας τον για την ιδανική στιγμή που πρέπει να πυροβολήσει ώστε να υπάρξει μάξιμουμ αποτέλεσμα.

Το χαρακτηριστικό αυτό δεν παρέχεται στην εμπορική εκδοχή του MP-155 «Ultima», καθώς είναι αποτέλεσμα της «συνεργασίας» του όπλου με τα ηλεκτρονικά και οπτικά συστήματα παρακολούθησης και εμπλοκής με το στόχο, που είναι ενσωματωμένα στις στολές των στρατιωτών.

Το MP-155 Ultima (@Kalashnikov Media)

Το όπλο έχει επίσης ηλεκτρονική μίνι-οθόνη στην οποία ο χρήστης βλέπει ένα χρονόμετρο, τις σφαίρες που του απομένουν και πόσες φορές έχει βρει το στόχο.

Σήμερα ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ακόμη τη στολή «Ratnik-2», η οποία αποτελείται από πέντε ολοκληρωμενα συστήματα: επίθεσης, άμυνας, ελέγχου, επιβίωσης και ενέργειας. Όλα αποτελούνται από διάφορα υπο-συστήματα τα οποία αλλάζουν ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες και το τερέν, ώστε να παρέχουν το ιδανικό αποτέλεσμα.

Μεταξύ άλλων, στη Συρία, οι Ρώσοι δοκίμασαν και τον γεμιστήρα οπλοπολυβόλου πλάτης, ο οποίος τροφοδοτεί το οπλοπολυβόλο με 550 σφαίρες.

Στην Ουκρανία οι Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποιούν στολές καμουφλάζ σε πράσινο και μαύρο χρώμα. Στη Συρία οι στολές ήταν ένας συνδυασμός ροζ, ανοιχτού πράσινου και γκρι, που τους επέτρεπαν να «χάνονται» στο αμμώδες περιβάλλον. Στην Αρκτική, ή σε συνθήκες χειμώνα, φορούν στολές σε άσπρο και μαύρο χρώμα.

Η στολή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να φορεθεί για 48 συνεχόμενες ώρες χωρίς να προκαλέσει δυσφορία στο στρατιώτη. Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη είναι τέτοιο που επιτρέπει στον αέρα να εισέρχεται, αλλά μπλοκάρει την υγρασία. Οι χειμερινές στολές -που χρησιμοποιούνται εν μέρει και στην Ουκρανία- έχουν διπλή θερμομόνωση και μπαταρίες με τις οποίες ενεργοποιείται και τροφοδοτείται ένα ατομικό σύστημα θέσμανσης.

Το βάρος της στολής δεν ξεπερνά τα 10 κιλά, μαζί με την προστατευτική «πανοπλία», ενώ ο υπόλοιπος πλήρης εξοπλισμός επίθεσης, κράνος, γιλέκο αυξημένης προστασίας, προστατευτικά για τους ώμους και τα πόδια, φτάνει τα 20 κιλά.

Η σημερινή εκδοχή της «Ratnik-2» προστατεύει το 90% του σώματος του στρατιώτη από σφαίρες και θραύσματα.

Όσο για τα όπλα, ο μέσος Ρώσος στρατιώτης είναι ένα μικρό κινούμενο οπλοστάσιο. Ανάλογα με την αποστολή, το ρωσικό πεζικό χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα AEK-971 Κόκσαροφ, τα τελευταία μοντέλα Καλάσνικοφ πριν το MP-155, τα AK-12 και AK-15, ή αυτόματα Πετσένεγκ. Οι Ρώσοι πεζικάριοι έχουν επίσης στη διάθεσή τους το ολοκαίνουργιο 6V7M, 12.7 χιλιοστών, για ελεύθερους σκοπευτές και το ατομικό οβιδοβόλο 6G27 «Balkan», κατά αρμάτων μάχης.

Η στολή έχει επίσης ενσωματωμένο στο κράνος σύστημα ηλεκτρονικής σκόπευσης, που επιτρέπει στον στρατιώτη να πυροβολεί σε στόχους που δεν βλέπει, χωρίς να χρειάζεται να βγάλει το κεφάλι του από τη γωνία για να τους εντοπίσει.

Πολεμιστές-ρομπότ

Η «Ratnik-3», τώρα, όταν βγει μαζικά στην παραγωγή, το οποίο κανείς βέβαια δεν ξέρει πότε ακριβώς θα συμβεί ή αν συμβαίνει ήδη, θα μετατρέπει τους στρατιώτες σε ρομπότ. Κυριολεκτικά.

Το μοναδικό πρότυπο που παρουσιάστηκε στην «Army 2021», περιλαμβάνει κράνος που καλύπτει τελείως το κεφάλι του στρατιώτη, σαν κράνος μηχανής και έχει εσωτερικό μόνιτορ που προβάλει στο κλείστρο τρισδιάστατες εικόνες του τερέν.

Ο στρατιώτης είναι καλυμμένος με εξωσκελετό τιτανίου, ο οποίος υπερδιαπλασιάζει τη φυσική του δύναμη και του επιτρέπει να κουβαλάει στην πλάτη του το ίδιο του το βάρος σε εξοπλισμό.

Μαζί με τη στολή παρουσιάστηκαν και «έξυπνες» μπότες που προειδοποιούν τον στρατιώτη για ναρκοπέδια, πολλά μέτρα πριν.

Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κοστίζει στην πλήρη εκδοχή της η «Ratnik-3», ούτε πότε θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται μαζικά. Ή αν έχει ήδη αρχίσει...

Μια πλήρης «Ratnik-2» κοστίζει στο ρωσικό στρατό περίπου 3.000 δολάρια, ή 200.000 ρούβλια. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο θα κοστίζει σε μαζική παραγωγή η «Ratnik-3». Το θέμα δεν είναι αυτό, όμως. Λεφτά υπάρχουν.

Όπως ακριβώς και η «Ratnik-2» δεν εφαρμόστηκε μια κι έξω και τα στοιχεία της μπήκαν σιγά σιγά και με διάφορες προτεραιότητες στο στρατό (πρώτα το καμουφλάζ, μετά η προστασία και τέλος τα ηλεκτρονικά συστήματα), έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τη νέα «Ratnik-3». Αφου τα χαρακτηριστικά της δοκιμάστηκαν στη Συρία, τώρα δοκιμάζονται σε άλλο τερέν, με άλλες συνθήκες. Και ενσωματώνονται σταδιακά, έως ότου ολοκληρωθεί.

Ο πόλεμος είναι διάφορα πράγματα. Για τους πολλούς και άτυχους είναι θάνατος, ξεσπίτωμα, καταστροφή.

Για άλλους είναι ευκαιρία. Κάθε είδους. Όπως για παράδειγμα να δημιουργήσουν στην πράξη, τον στρατιώτη του μέλλοντος. Για νέους πολέμους. Νέες καταστροφές.

Και νέες ευκαιρίες...

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)