Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Tσίπρας: Ο «καβγάς» για τον ΟΟΣΑ και οι 3+1 λόγοι για την «κάθοδο» στις Σέρρες

 

Στην οικονομία και τις δεσμεύσεις για το εισόδημα επικεντρώθηκε χθες η αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ από τις Σέρρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τους 3+1 λόγους για τους οποίους επέλεξε να είναι υποψήφιος στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Εστίασε την ομιλία του στην τραγωδία των Τεμπών, και κάλεσε τους πολίτες των Σερρών να μην επιτρέψουν να συνδεθεί ο τόπος τους και ο ίδιος ο σερραϊκός λαός με αυτή την τραγωδία και το «ξέπλυμά» της.

Ειδικότερα, σε χαιρετισμό που απεύθυνε στους πολίτες των Σερρών από το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στους τρεις συν έναν λόγους για τους οποίους κατέρχεται υποψήφιος στις Σέρρες:

1. Ότι δεν υπάρχουν Ελλάδες δύο ταχυτήτων, αντιθέτως, εξέφρασε την πεποίθηση, πως «η περιφέρεια αξίζει να έχει ίσα ή και περισσότερα δικαιώματα στην ανάπτυξη αυτού του τόπου».

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα λέει το όργιο της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, δίνει «ιδιαίτερη αξία στη Μακεδονία μας και στους νομούς της και για αυτό επέλεξα τη συμμετοχή μου σε ένα νόμο της Μακεδονίας».

3. ότι οι Σέρρες είναι ένας νομός «που έχει απαξιωθεί μέσα στην ακρίβεια, την ανεργία και την εγκατάλειψη». Μπορεί ο νομός να έχει το όνομα, είπε αλλά «δεν του έχει γίνει καμία χάρη 4 χρόνια τώρα».

Οι τρεις παραπάνω λόγοι αφορούν ουσιαστικά την οικονομική υποβάθμιση της περιοχής αλλά και τις πεποιθήσεις των συντηρητικών πολιτών για τα εθνικά και συγκεκριμένα για την Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση, με ό,τι έλεγε προεκλογικά, τελικά την «τίμησε».

Ο τέταρτος λόγος ωστόσο έχει να κάνει με την τραγωδία των Τεμπών και τη σύνδεση με αυτήν του ανθυποψηφίου του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Η αναφορά του σε αυτόν τον τέταρτο λόγο ήταν εκτενής και αιχμηρή:

«Άδικο να είναι ο Σερραϊκός λαός αυτός που θα ξεπλύνει τα Τέμπη»

Σημείωσε λοιπόν πως είναι «άδικο για τους Σερραίους να θέλουν κάποιοι ο Σερραϊκός λαός να είναι αυτός που θα ξεπλύνει τη μεγάλη τραγωδία, ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί, την τραγωδία των Τεμπών». Και πως «είναι άδικο ο Σερραϊκός λαός και ο νομός σας να μνημονεύεται σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με τον Καραμανλή των Τεμπών». Έκανε δε και νύξεις περί «οικογενειοκρατίας»: αν και ανέφερε πως τιμά την οικογένεια την πολιτική (δηλαδή την οικογένεια Καραμανλή) και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους εν τούτοις, είπε «η οικογενειοκρατία ορισμένες φορές (…) μπορεί να μας οδηγήσει σε καταστάσεις που δεν είναι μόνο βαθιά συντηρητικές και άδικες, αλλά και επικίνδυνες» διότι μπορεί να επιτρέψει «κάποιος με μόνο εφόδιο το επώνυμό του» να αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης και να διαχειρίζεται ανθρώπινες ζωές.

Απευθυνόμενος στους πολίτες κάθε ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης (αριστερούς, κεντρώους δεξιούς) είπε ότι έχουν την ευθύνη να δείξουν ότι ο τόπος «δεν αξίζει αυτό το στίγμα», αντιθέτως μπορεί να δώσει το μήνυμα της αλλαγής.

Όμως επιτέθηκε στον πρώην υπουργό υποδομών και για την οικονομική κατάσταση της περιοχής καταλογίζοντάς του ουσιαστικά αδιαφορία και εγκατάλειψη. «Τι έκανε ο κ. Καραμανλής, ο υπουργός των Τεμπών, για την περιφέρεια του αυτά τα τέσσερα χρόνια;» διερωτήθηκε και παρέθεσε στοιχεία όπως ότι η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 35% σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου, ενώ το νοσοκομείο είναι εγκαταλελειμμένο με μόνο 80 γιατρούς, ενώ ο Οργανισμός του προβλέπει 160.

Στην απάντηση Καραμανλή, περί «πολιτικού καιροσκοπισμού Τσίπρα», συνοδεία αιχμών για την Συμφωνία των Πρεσπών, η Κουμουνδούρου ανταπάντησε πως ο πρώην υπουργός «είχε την εντύπωση ότι ο βίος και η πολιτεία του στο υπουργείο Μεταφορών θα ξεχαστεί έτσι εύκολα, κρυπτόμενος στις Σέρρες» αλλά «δεν του βγήκε το σχέδιο με την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα στον νομό» καθώς και πως στα δύσκολα καταφεύγει στις «περικεφαλαίες», την παριδοκαπηλία και «τα πάρε δώσε με την ακροδεξιά».

Μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση λόγω των έμμεσων φόρων

Νωρίτερα, το πρωί σε κεντρικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στα όσα είχε πει στην συνέντευξή του στο Open ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δηλαδή αμφισβητεί τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την μείωση του μέσου πραγματικού εισοδήματος κατά 7,5% μέσα στο 2022.

Ανέφερε ότι η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων του ΟΟΣΑ για το εισόδημα στην Ελλάδα συνιστά άλλη μια «τραμπική» συμπεριφορά και σημείωσε πως δεν μπορείς να πάρεις στα σοβαρά έναν πρωθυπουργό που αμφισβητεί τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αλλά αναδεικνύει τα fake news που «βγάζει η Ενημέρωση 108» όπως αποκαλεί τα μεγάλα συστημικά ΜΜΕ.

«Μεταφράζοντας» τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για μείωση 7,5% του εισοδήματος το 2022, εξήγησε ότι στην πράξη αυτό σημαίνει πως τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ, είδαν μείωση της αγοραστικής τους δύναμης το 2022 έως και 40%.

Στην παρατήρηση πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, τη φορολογία στα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, με ανάλογες εξαγγελίες για την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε τους έμμεσους φόρους σε συνθήκες αυξημένου πληθωρισμού, που απέδωσαν υπερέσοδα 4,5 δις επιπλέον το 2022 υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτών το εισόδημα των πολιτών μειώθηκε δραματικά. Μάλιστα επικαλέστηκε το στοιχείο ότι σε σύγκριση με το διάστημα 2015 – 2019, την περίοδο 2019 – 2023 «ο μέσος όρος της ετήσιας επιβάρυνσης φορολογικής, είναι επιπλέον 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ» εξαιτίας των έμμεσων φόρων.

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)