Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Ομπάμα για το ναυάγιο: 700 άνθρωποι πνίγηκαν, απαράδεκτο

 

Τις δύο υποθέσεις που απασχόλησαν σε εντελώς αντίστροφο βαθμό την επικαιρότητα σχολίασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας για την προσοχή που έχει λάβει το υποβρύχιο που ταξίδευε στον Τιτανικό σε αντίθεση με την πολύνεκρη τραγωδία με πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει το «παρών» σε συζήτηση που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώπιον υψηλών προσκεκλημένων, και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε να στηλιτεύσει την υποκρισία της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με το ναυάγιο με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους.

Δήλωσε χαρακτηριστικά «Υπάρχουν παντού απελπισμένοι άνθρωποι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Δείτε τι γίνεται αυτή την εβδομάδα. Προσευχόμαστε και θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν. Όμως συγκρίνετε την προσοχή που έλαβε αυτό το γεγονός σε σχέση με τους 700 ανθρώπους που πνίγηκαν. 700 άνθρωποι πνίγηκαν, αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να συμβαίνει. Το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτούς δεν είναι αλήθεια και το γνωρίζουμε. Ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα για αυτούς τους ανθρώπους».

«Η δημοκρατία μπορεί να δουλέψει αν της δοθεί η δυνατότητα»

Στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, για τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι «η δημοκρατία είναι μια σκληρή μορφή διακυβέρνησης. Διότι σημαίνει ότι πρέπει να ζεις πλάι-πλάι με κάποιον που έχει όχι μόνο διαφορετικές ιδέες από σένα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μια εντελώς αντίθετη κοσμοθεωρία».

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι βλέπουμε κάποια από τα ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, να δίνουν την αίσθηση ότι θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν και θα καταρρίψουν τις νόρμες, τα εμπόδια, θα χειραγωγήσουν τους κανόνες ψηφοφορίας» πρόσθεσε για να τονίσει πως η ανισότητα επιταχύνεται, σε πολλές περιπτώσεις από τις νέες τεχνολογίες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

 

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με την Κουμουνδούρου να επισημαίνει ότι συνομίλησαν για τις διεθνείς εξελίξεις, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις μετά την οικονομική και προσφυγική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς, καθώς και για τη συντηρητικοποίηση της κοινής γνώμης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ομπάμα για την υποστήριξη που είχε δώσει στην Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές. 

Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ , συνομίλησαν για την επικαιρότητα των μηνυμάτων που είχε στείλει κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα όταν είχε μιλήσει: ​

  • για τις ανισότητες "που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις οικονομίες και δημοκρατίες μας"
  • για "τις πλούσιες εταιρείες που λειτουργούν με άλλους κανόνες αποφεύγοντας τους φόρους"
  • για "τη γενναιοδωρία των Ελλήνων στους πρόσφυγες που είχε εμπνεύσει τον κόσμο" και την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό. 
  • για την σημασία που έχει η "ειρηνική επίλυση διαφορών και η διπλωματία" σε σχέση με το Ιράν, την Κλιματική Αλλαγή και τη Βόρεια Μακεδονία
  • για τη σημασία που έχει η "ελευθερία του Τύπου για να εκθέσει την αδικία και τη διαφθορά και να κρατά τους ηγέτες υπόλογους", οι "ανεξάρτητες δικαστικές αρχές για να διατηρήσουν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα" και "ο διαχωρισμός των εξουσιών για να περιορίζεται

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να κάνει σχετική ανάρτηση στο Twitter λέγοντας «ήταν μεγάλη χαρά να μιλήσω με τον Μπαράκ Ομπάμα σήμερα στην Αθήνα. Οι αξίες που και οι δύο μοιραζόμαστε και που αντηχούν ίσως λίγο πιο δυνατά εδώ, στον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, ήταν το κοινό νήμα στη συζήτησή μας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες και οι νέοι μας σήμερα. Ανυπομονώ να τον υποδεχτώ ξανά σύντομα».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)