Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
«Κόκκινο» χτυπάει η αγωνία αρκετών γαλάζιων οι οποίοι λόγω απλής αναλογικής, έμειναν εκτός βουλής στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και πολλών άλλων, από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ η έδρα των οποίων είναι από αυτές που πιθανότατα θα χαθούν μόλις ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής.
Και αυτό, διότι η νέα κατανομή των εδρών θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει κλιμακωτά έως και 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα. Όσο περισσότερα κόμματα περάσουν το κατώφλι του 3% και το σύνολο των ποσοστών των κομμάτων εκτός Βουλής μειώνεται σημαντικά τόσο αυξάνεται ο πήχης της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ. Δηλαδή, εάν η ΝΔ κινηθεί στο 41%-42% με 7 κόμματα στη Βουλή θα λάβει περίπου 161-163 έδρες, με 8 κόμματα στη Βουλή περίπου 158, και με 9 κόμματα στη Βουλή θα έχει οριακή αυτοδυναμία 151-152 έδρες και υπό προϋποθέσεις είναι πιθανή η μη αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με τον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα, η ΝΔ είναι πιθανό να εκλέξει από 161 έως 163 βουλευτές και πάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χάσει έως και 18 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί με 32 βουλευτές, το ΚΚΕ με 20, η Ελληνική Λύση με 11, η Πλεύση Ελευθερίας με 12 και η Νίκη με 10.
Αν η ΝΔ δεν αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της και παραμείνει στα επίπεδα που κινήθηκε στις κάλπες της απλής αναλογικής, αρκετοί βουλευτές που ορκίστηκαν στη βουλή της μιας μέρας, δεν θα μπουν ξανά στη βουλή. Πρόκειται για υποψηφίους κυρίως της Αττικής, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας μίας έως δύο εδρών για τη ΝΔ στον Βόρειο Τομέα, στο Νότιο Τομέα και την Ανατολική Αττική. Εάν χάσει δύο έδρες τότε σύμφωνα με την λίστα που υπάρχει στον Βόρειο Τομέα δεν θα εκλεγούν η Άρια Αγάτσα (9η) και ο Γιώργος Κουμουτσάκος (8ος), στο Νότιο Τομέα η κ. Ιωάννα Γκελεστάθη (11η) και ο κ. Τάσος Γαϊτάνης(10ος), στην Ανατολική Αττική η κ. Αικατερίνη Κατσανδρή (7η) και η κ. Βάσω Κόλλια ( 6η).
Εφόσον επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα, τότε κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός βουλής και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας, Γιάννης Αμανατίδης κ.ά. Στο πιο δυσμενές σενάριο, ωστόσο, και συγκεκριμένα, αν το κόμμα του κ. Τσίπρα πάρει έδρες μόνο στον Δυτικό Τομέα Αθήνας και όχι σε Α’ Πειραιά και Ρέθυμνο, όπου κατεβαίνει υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας, τότε θα μείνει εκτός και η Ρένα Δούρου.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Αττική, σημειώθηκαν αλλαγές στη σύνθεση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων σε όλα τα κόμματα. Το πρώτο πλήγμα επιφύλαξε η κάλπη στον κ. Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος βρέθηκε εκτός βουλής, αν και εκλέγεται σταθερά από το 1974 με τη ΝΔ στη Β΄ Πειραιώς.
Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι από το βράδυ της Κυριακής, θα επιστρέψει η χαμένη έδρα στη ΝΔ και ο κ. Τραγάκης στη βουλή, ενώ στην ίδια περιφέρεια ευελπιστεί να κερδίσει μία έδρα και η Πλεύση Ελευθερίας, αν κατορθώσει να περάσει τον πήχη του 3%.
Η εξέλιξη αυτή αφήνει πιθανότατα εκτός εδράνων τον Γ. Τσίπρα, ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος είδε να μειώνονται οι σταυροί του κατά σχεδόν 50% συγκριτικά με το 2019.
Στη Δυτική Αττική, από δύο έδρες με την απλή αναλογική, η Ν.Δ. εκτιμάται πως θα πάει στις τρεις, εκλέγοντας και τον Βαγγ. Λιάκο.
Στην Α΄ Πειραιώς, αντιθέτως, η Ν.Δ. φαίνεται να χάνει τη μία εκ των δύο εδρών, με τον Ν. Βλαχάκο να μένει εκτός.
Στη Β΄ Πειραιώς, από τις δύο στη μία έδρα εκτιμάται πως θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο αφήνει εκτός νέας Βουλής τον έως πρότινος κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Ραγκούση. Στην ίδια περιφέρεια φαίνεται να χάνει την έδρα το ΠΑΣΟΚ και ο Δημ. Διαμαντίδης, ενώ καταγράφεται επανεκλογή για την Ελλ. Λύση της Σοφίας-Χάιδως Ασημακοπούλου, με αξιοσημείωτη μάλιστα αύξηση σταυρών σε σχέση με το 2019.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου