Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Φωτιά στις Σέρρες: Καίει για 18η μέρα η πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος - Πέρασε στη Βουλγαρία

Φωτογραφία Αρχείου
 

  Για 18η μέρα καίει η φωτιά στο όρος Όρβηλος στις Σέρρες με τρεις εστίες. Μεγάλο πρόβλημα και στην Βουλγαρία όπου πέρασε η πυρκαγιά.

Για 18η ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στην περιοχή Κρασοχώρι Σερρών, ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός στους δυτικούς πρόποδες του Όρους Όρβηλος, 1,2 χλμ. νότια του χωριού Λέχοβο της Βουλγαρίας και 5 χλμ. βορειοανατολικά του Άγκιστρου Σερρών.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες που μίλησαν στην ΕΡΤ Σερρών, η εξέλιξη της φωτιάς παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια, καθώς καίει έρπουσα σε δάσος με οξιές και έχουν απομείνει μόνο δύο με τρεις ενεργές εστίες.

Το χθεσινοβραδινό ψιλόβροχο, μαζί με την ηρωική και πολυήμερη προσπάθεια των πυροσβεστών, συνέβαλαν σημαντικά στον περιορισμό της πυρκαγιάς.

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς σε παρθένα δάση της περιοχής. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η πυρκαγιά, που καίει ανεξέλεγκτα στη Βουλγαρία, να επιστρέψει στην Ελλάδα αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου.

Με το πρώτο φως της ημέρας, εναέρια μέσα όπως αεροσκάφη Air Tractor και ελικόπτερα επιχειρούν στη μάχη της κατάσβεσης.

Η φωτιά ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιουλίου, μετά από κεραυνό που έπεσε στο Όρος Όρβηλος σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, και έχει καταστρέψει περίπου 20.000 στρέμματα παρθένου δάσους μέχρι στιγμής.

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Βουλγαρικές αρχές, καθώς η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους στα εδάφη τους.

 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)