Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Θέμα ημερών η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια στον αγροτικό τομέα

 Θέμα ημερών η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια στον αγροτικό τομέα

 
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοιου είδους ρύθμιση, η οποία αφορά συνολικά 21.000 αγρότες και περισσότερους από 760 συνεταιρισμούς. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται απομείωση του βασικού κεφαλαίου και δυνατότητα αναχρηματοδότησης των δανείων μέσω τραπεζών.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως θα υπάρξει μείωση ή και διαγραφή μέρους των δανείων, με στόχο τη βιώσιμη εξυπηρέτηση των χρεών και την απελευθέρωση των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών. «Με αυτή τη ρύθμιση, θέλουμε να απαλλάξουμε από το βάρος των χρεών χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμούς», δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η ρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στην επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, σημειώνοντας ότι τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί απευθύνονται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ο υπουργός υπενθύμισε πως η Νέα Δημοκρατία έχει επιστρέψει στους αγρότες ΕΦΚ ύψους 240 εκατ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, μια πολιτική που είχε καταργηθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για τη στήριξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, σημειώνοντας ότι θα διατεθούν συνολικά 600 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυσή τους. Από αυτά, τα 300 εκατ. θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν κατά 35% μέσω τραπεζικού δανεισμού και 15% από ίδια κεφάλαια. Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε τη σημασία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών για την οικονομία, αναφέροντας ότι οι εξαγωγές θερμοκηπιακών προϊόντων αυξήθηκαν από 2,2 δισ. ευρώ το 2019 σε 3,2 δισ. ευρώ το 2023. 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)