Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργανώθηκε το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010 στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών με σκοπό την ενημέρωση των καπνοπαραγωγών του Νομού Πέλλας σχετικά με την ομάδα μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που προτείνονται ως αντιστάθμισμα της απώλειας από τη μείωση των επιδοτήσεων στον καπνό κατά τα έτη 2011-2013.
Το θέμα της ημερίδας προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών καπνοπαραγωγών από όλες τις περιοχές του Ν. Πέλλας. Η προσέλευση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Η έγκαιρη ενημέρωση των καπνοπαραγωγών θεωρείται υψίστης σημασίας προκειμένου να συμμετέχουν εμπρόθεσμα και αποτελεσματικά στα προγράμματα αντιστάθμισης της απώλειας από τη μείωση των επιδοτήσεων στον καπνό και να μη χαθούν ευκαιρίες λόγω άγνοιας ή και ελλιπούς ενημέρωσης. Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γιαννιτσών Ν. Παπανικολάου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πέλλας Γ. Στάμκος, ο νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος της Καπνικής κ. Ιορδανίδης, ο Πρόεδρος της ΕΓΣ Γιαννιτσών Κ. Τσάτσος κ.α.
Τους καπνοπαραγωγούς ενημέρωσαν με τις εισηγήσεις τους, στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, η Υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Τζάκρη, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλης Διβάρης και το στέλεχος του ΥΠΑΑΤ κα Αθανασοπούλου. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και διάλογος με τους παρευρισκόμενους, όπου καταβλήθηκε προσπάθεια να απαντηθούν από τους εισηγητές όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά όλες οι ερωτήσεις που τους απευθύνθηκαν από τους καπνοπαραγωγούς.
Η Υφυπουργός, περιέγραψε περιληπτικά τους στόχους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2017-2013, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της έγκαιρης και σωστής ενημέρωσης των καπνοπαραγωγών και ανέπτυξε τα επιμέρους μέτρα με τα οποία θα αναδιανεμηθεί στους καπνοπαραγωγούς το ποσό των 568,3 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στη μείωση κατά 50% των επιδοτήσεων στον καπνό την περίοδο 2011-2013, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (Σχέδια Βελτίωσης), η αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες, η πρώτη δάσωση καπνοχώραφων, η πρόωρη συνταξιοδότηση καπνοπαραγωγών άνω των 55 ετών κτλ, μέτρα τα οποία εξειδίκευσαν πιο αναλυτικά στη συνέχεια στις εισηγήσεις τους ο κ. Διβάρης και η κα Αθανασοπούλου, οι οποίοι απάντησαν λεπτομερώς και σε όλες τις ερωτήσεις που τους απηύθυναν οι καπνοπαραγωγοί.
Μέσω των νέων μέτρων και ενός επιχειρηματικού σχεδίου, θα δοθεί ενίσχυση στους παραγωγούς καπνού (νυν και πρώην) για να προβούν σε αναδιάρθρωση των εκμεταλλεύσεών τους.
Η στήριξη καταβάλλεται με τη μορφή φθίνουσας κατ’ αποκοπή ενίσχυσης ως ακολούθως:
·         Το έτος 2011 καταβάλλεται το 25% της συνολικής απώλειας των ετών 2010, 2011 και 2012 σε σχέση με το 2009, χωρίς το ποσό αυτό να μπορεί να υπερβεί τα 4.500 ευρώ.
·         Το έτος 2012 καταβάλλεται το 17% της συνολικής απώλειας των ετών 2010, 2011 και 2012 σε σχέση με το 2009, χωρίς το ποσό αυτό να μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ.
·         Το έτος 2013 καταβάλλεται το 8% της συνολικής απώλειας των ετών 2010, 2011 και 2012 σε σχέση με το 2009, χωρίς το ποσό αυτό να μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.
Δικαιούχοι του νέου μέτρου (144) θα είναι και οι συνταξιούχοι.
Περαιτέρω στα μέτρα που προτείνονται για την αντιστάθμιση της απώλειας από την μείωση στων επιδοτήσεων στον καπνό την περίοδο 2011-2013 συμπεριλαμβάνονται και τα εξής:
-         Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων (Σχέδια Βελτίωσης) για γεωργούς φυσικά και νομικά πρόσωπα, εφόσον κατέχουν και αξιοποιούν γεωργική εκμετάλλευση εντός των ορίων των καπνοπαραγωγών περιοχών.
-         Το πρόγραμμα της Πρόωρης συνταξιοδότησης, που θα εφαρμοσθεί στο σύνολο των αγροτικών περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί καπνοπαραγωγικές, για γεωργούς ηλικίας τουλάχιστον 55 ετών που δεν έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους και έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού κατά το έτος 2009. Το ύψος της ετήσιας αποζημίωσης για τον δικαιούχο ορίζεται σε 5.000 ευρώ.
-         Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες με σκοπό την βελτίωση του περιβάλλοντος, αφορά τους γεωργούς που έχουν σταματήσει την καπνοκαλλιέργεια, έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού το 2009, και αναλαμβάνουν την υποχρέωση για μια 5ετία, εφόσον καλλιεργούν αρδευόμενες καλλιέργειες, να τις αντικαταστήσουν με ξηρική αμειψισπορά. Το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 € ανά Ηα ετησίως.
-         Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού. Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί που έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού το 2009 και συνεχίζουν να καλλιεργούν, εφόσον εντάξουν την εν λόγω καλλιέργεια στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, με βάση τις κατευθύνσεις και προδιαγραφές του προτύπου AGRO 2.1, τουλάχιστον για μια 5ετία. Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται περίπου σε 900 €/Ha ετησίως (με την  επιφύλαξη της έγκρισης της ΕΕ).
-         Πρώτη δάσωση καπνοχώραφων. Τα μέτρα αφορούν τους γεωργούς που έχουν σταματήσουν την καπνοκαλλιέργεια, που κατέχουν καπνοχώραφα, έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού το 2009.
-         Δαπάνες πρώτης εγκατάστασης. Η ενίσχυση χορηγείται με την μορφή επιδότησης κεφαλαίου.
-         Δαπάνες συντήρησης. Η ενίσχυση χορηγείται ετησίως και μέχρι 5 έτη.
-         Για τους καπνοπαραγωγούς σε καπνοπαραγωγικές περιοχές που επιθυμούν να διαφοροποιήσουν το γεωργικό τους εισόδημα εκτός γεωργίας και να ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό, να ιδρύσουν μικρές επιχειρήσεις κ.λπ. υπάρχουν επίσης τα μέτρα του άξονα 3.-
Η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2013, επισημαίνοντας ότι στις προθέσεις της ΕΕ είναι η συνέχιση των επιδοτήσεων και προς αυτή την κατεύθυνση αναζητούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής των νέων πολιτικών στον αγροτικό τομέα. 
Πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται στη γενικότερη Στρατηγική της Ευρώπης 2020, που αναζητά μεθόδους για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις παγκόσμιες αγορές, στη διατροφική και επισιτιστική ασφάλεια, στη ρύθμιση και εποπτεία των αγορών, με στόχο πάντα την ενεργειακή αυτάρκεια και τον σεβασμό του περιβάλλοντος.
Κατέληξε λέγοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι αυτονόητο ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει να εγγυάται ότι οι αγρότες θα διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις, τόσο στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης», όσο και των γενικότερων επενδύσεων στον διατροφικό τομέα με στόχο την παραγωγή ασφαλών και υψηλής ποιότητας τροφίμων.
Έχοντας διαμορφώσει τις προτεραιότητες του Υπουργείου για το επόμενο χρονικό διάστημα, το ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει ένα πολυδιάστατο «πλέγμα» πρωτοβουλιών ώστε αφενός να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο να ξεπεράσει την κρίση και αφετέρου να τον προετοιμάσουμε ενόψει των νέων πολιτικών που θα ισχύσουν από το 2013.-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)