Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΤΡΑΝ ΤΟΝ...ΚΑΙΡΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ


Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA) σε συνεργασία με το Δήμο Αριδαίας τοποθέτησαν πριν λίγες ημέρες έναν αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου.
Η χρησιμότητα ενός μετεωρολογικού σταθμού για την Αριδαία είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την επιστήμη της μετεωρολογίας, όσο και για την τοπική κοινωνία.
Από επιστημονικής άποψης, οι μακροχρόνιες καταγραφές των δεδομένων ενός μετεωρολογικού σταθμού βοηθούν στην αποτύπωση του κλίματος μιας περιοχής, δηλαδή την εκτίμηση των μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή, συμβάλλοντας στον κλιματολογικό χαρακτηρισμό της (το πότε καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες, ποιοι μήνες παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, η καταγραφή του ανεμολογικού πεδίου, κ.ά.). Επίσης, τα δεδομένα ενός σταθμού μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της πρόγνωσης καιρού σε μια περιοχή, αφού επιτρέπουν στο μετεωρολόγο-προγνώστη τη σύγκριση των πραγματικών τιμών των μετεωρολογικών παραμέτρων που καταγράφονται από το σταθμό, με αυτές των τιμών που υπολογίζουν τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού.
Η γεωγραφική θέση της περιοχής της Αριδαίας είναι ιδιαιτέρου μετεωρολογικού ενδιαφέροντος ενώ τονίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν μετρήσεις στην περιοχή.
Η δυνατότητα της 24ωρης παρουσίασης των μετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή της Αριδαίας (www.meteo.gr/stations/aridaia), επιτρέπει στον κάτοικο της περιοχής ή σε κάποιον επισκέπτη να ενημερώνεται για τις τρέχουσες μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής. Επίσης, τα δεδομένα του σταθμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αποδεικτικά στοιχεία για την εκδήλωση κάποιου έντονου μετεωρολογικού φαινομένου όπως παγετός, πλημμυρικά φαινόμενα, θυελλώδεις άνεμοι κ.ά.


1 σχόλιο:

(3)