Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Δ.ΠΑΣΟΗΣ : ΕΧΕΙ ΑΞΙΕΣ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011, στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμωπίας, η ετήσια Εορτή Κοπής της Βασιλόπιτας της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας
.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Πασόης Δημήτριος, δήλωσε αλληλέγγυος  στην προσπάθεια των τοπικών σωματείων και έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο που διαδραματίζουν στην αθλούμενη νεολαία της Επαρχίας μας καθώς επίσης και στον ευεργετικό ρόλο του αθλητισμού

Η ομιλία του Δημάρχου:
η Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. επέλεξε σήμερα την περιοχή μας (την Καρατζόβα) για την κοπή της βασιλόπιτας της. Αυτό αποτελεί τιμή για μας γιατί η  Ένωση πάντα διαδραμάτιζε και διαδραματίζει ένα σημαντικότατο και ιδιαίτερο ρόλο στα δρώμενα του Ελληνικού Μπάσκετ.
Στην δικαιοδοσία της Ένωσης, είναι πενήντα εννέα (59) ομάδες που ανήκουν στους  τέως Νομούς ΗΜΑΘΙΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ & ΠΕΛΛΑΣ και έχει διοργανώσει με πολύ μεγάλη επιτυχία πολλές και σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις.
Η προσφορά σας στο Ελληνικό μπάσκετ, η συνεισφορά στον αθλητισμό της κεντρικής Μακεδονίας είναι τεράστια, σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε δύναμη για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.
Φίλες και φίλοι θα μου επιτρέψετε να πω λίγα λόγια για τον αθλητισμό.
Είναι γνωστή σε όλους μας η ευεργετική επίδραση του αθλητισμού  στην υγεία αλλά και στη διαμόρφωση του  ανθρώπινου χαρακτήρα.
Η διαχρονική αξία του αθλητισμού και ο χρήσιμος ρόλος του, δικαιολογημένα έχουν καταστεί επίκεντρο ενδιαφέροντος και δράσης στις περισσότερες κοινωνίες.
Ο αθλητισμός αποτελεί βάση, θεμέλιο μιας κοινωνίας, που θέλει να έχει μέλλον. Αυτό που λέω, δεν αποτελεί, απλά,  ένα σχήμα λόγου γιατί, παράγοντες όπως η υγεία, η εθελοντική προσφορά, η συλλογική προσπάθεια, η δημιουργική δραστηριότητα, η ευγενής άμιλλα κλπ, αναπτύσσονται άμεσα ή έμμεσα μέσα από την οργανωμένη άσκηση, μέσα από τον αθλητισμό.
Στα παιδιά μας επιδρά μόνο  θετικά, αφού τους διδάσκει την αυτοπειθαρχία, την ομαδικότητα, τον θεμιτό ανταγωνισμό και αλτρουισμό. Τους ενισχύει το αίσθημα της άμιλλας και της συνεργασίας. Βοηθά το παιδί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την ήττα και τη νίκη, να αναγνωρίσει το προσωπικό του λάθος, να δημιουργήσει θετική εικόνα εαυτού.
Επίσης με τον αθλητισμό δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά μας, να εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους από το επιβαρημένο σχολικό πρόγραμμα. Οι ώρες που ασχολούνται με τον αθλητισμό, με την ομάδα τους,  αποτελούν στιγμές χαλάρωσης, χαράς και διασκέδασης.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι, δημιουργεί στα παιδιά και στους εφήβους υγιή πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτά τα πρότυπα απομακρύνουν τα παιδιά από τις διάφορες καταχρήσεις που μαστίζουν την κοινωνία μας, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, καπνού και άλλων ουσιών, καθώς και από την υπερβολική και άσκοπη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Internet.
Φίλες και φίλοι,
η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε πολίτη, αποτελεί και συνταγματική επιταγή. Για αυτόν τον λόγο η τοπική αυτοδιοίκηση,  ως θεσμικό όργανο που βρίσκεται κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του, πρέπει να αγωνίζεται ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα για άθληση σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, από τη νηπιακή έως την τρίτη ηλικία. Το αθλητικό ενδιαφέρον πρέπει να εστιάζεται  και στα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και  στη  στήριξη του  σωματειακού και σχολικού αθλητισμού. 
Τα  αθλητικά σωματεία και οι σύλλογοι, αποτελούν ζωντανά κύτταρα  πάνω στα οποία είναι θεμελιωμένο ολόκληρο το ελληνικό αθλητικό οικοδόμημα.          Η δραστηριότητα των αθλητικών ερασιτεχνικών συλλόγων στις τοπικές κοινωνίες, είναι ουσιαστική  και πολύπλευρη.
Τοπική Αυτοδιοίκηση και αθλητικά σωματεία πρέπει να συμπορεύονται από κοινού.Για τον λόγο αυτόν, ως  δημοτική αρχή είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλα τα σωματεία και τους συλλόγους ώστε, να συμβάλλουμε όλοι μαζί, στην αναβάθμιση του αθλητισμού. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες μας και τον διακριτικό μας ρόλο με σύγχρονους προσανατολισμούς, που θα συνδέουν τον αθλητισμό με τις τοπικές δομές της εκπαίδευσης, της υγείας, του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος. 
Σε οργανωμένους δήμους της χώρας μας και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες,  κατάφεραν να αξιοποιήσουν τον μαζικό αθλητισμό, γιατί υπήρχε συγκεκριμένη φιλοσοφία και η στήριξη από ικανούς ανθρώπους και εξειδικευμένους επιστήμονες. Δεν μπορούμε να σταθούμε  απλά   σε υποτυπώδη χρηματοδοτούμενα  προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Με πρωτοβουλίες και δράσεις στο χώρο του αθλητισμού, αλλά και με άλλες όπως, παραδείγματος χάρη, η διοργάνωση  πρωταθλήματος αντισφαίρισης (που επιδιώκουμε να γίνει στο δήμο μας), με «δρόμους υγείας» σε πανέμορφες  διαδρομές και με  αθλητικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο, θα  στηρίζουμε ως Δήμος Αλμωπίας, με όλους τους δυνατούς τρόπους, την αθλητική δραστηριότητα στην περιοχής  μας.  Μέσα  από τις αθλητικές δραστηριότητες και τη διοργάνωση πρωταθλημάτων και αγώνων μας δίνεται η δυνατότητα να  αναδείξουμε  το ιστορικό, το περιβαλλοντικό και κύρια το τουριστικό ενδιαφέρον της περιοχής μας.
Με συνεργασία που θα διέπεται από αλληλεγγύη και διαφάνεια, ο δήμος Αλμωπίας, τα αθλητικά σωματεία και οι σύλλογοι της περιοχής μπορούν να πετύχουν πολλά. Μπορούμε να διεκδικήσουμε  ένα καλύτερο αύριο για  τη νέα γενιά.
Φίλες και φίλοι,
μεταξύ των πρώτων συλλόγων που υπέγραψαν το 1980 το καταστατικό δημιουργίας της Ένωσης, είναι ο Φ.Ο. ΑΡΙΔΑΙΑΣ.
Το μπάσκετ έχει κατακτήσει σημαντική θέση στην αθλητική ζωή του τόπου μας,
ο αθλητισμός είχε και έχει σημαντικότατο ρόλο στην κοινωνία της Καρατζόβας, η οποία έχει αναδείξει και αναδεικνύει σπουδαίους αθλητές.
Είναι χρέος όλων μας, να προάγουμε με κάθε τρόπο και μέσο, τον ουσιαστικό και πολυδιάστατο ρόλο του αθλητισμού.
Ο αθλητισμός πρέπει να κατέχει την αξία και τη θέση που του αρμόζει.
Εύχομαι  το 2011 να συνεχίσετε τη μεγάλη προσφορά σας στο μπάσκετ και στον Ελληνικό αθλητισμό,

Εύχομαι να είναι χρόνος καλός για τους αθλητές μας, για τη νεολαία μας και για όλους τους φιλάθλους,

Να έχουμε μεγάλες αθλητικές επιτυχίες και διακρίσεις.

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή αθλητική χρονιά.

Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)