Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ



Μετά τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη στην εφημερίδα «Εδεσσαϊκή», για το χρέος που παρέλαβε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας
το οποίο το προσδιόρισε σε 13 εκ. ευρώ ,πριν μερικές ημέρες ,ο πρώην νομάρχης Μιχάλης Καραμάνης απάντησε με επιστολή στην εφημερίδα αμφισβητώντας το ποσό αυτό και ζητώντας αναλυτικά στοιχεία που πιστοποιούν την άποψη του αντιπεριφερειάρχη. Μετά τη δημοσίευση η απάντηση ήρθε αυτή τη φορά από τον κ. Θεοδωρίδη που  επιμένει στη θέση του η οποία όπως δηλώνει βασίζεται σε στοιχεία της υπηρεσίας. Οι δύο επιστολές έχουν ως εξής:...

Η επιστολή του Μιχάλη Καραμάνη
Με έκπληξη διάβασα τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στην εφημερίδα «Εδεσσαϊκή» που αναφέρονται στο χρέος που παρέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας προσδιορίζοντας το σε 13 εκ. ευρώ. Μάλιστα όπως αναφέρει στην δήλωσή του στη διαπίστωση αυτή κατέληξε μετά από έλεγχο – απογραφή των οικονομικών στοιχείων που προσφάτως ολοκληρώθηκε.
Επειδή λοιπόν στην πολιτική, μπορεί οι αναφορές σε νούμερα να εντυπωσιάζουν και να δημιουργούν κλίμα θετικό η αρνητικό ανάλογα με τις επιδιώξεις αυτού που τα παρουσιάζει, ωστόσο αποτελούν κενό γράμμα αν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα στοιχεία, όπως, σε ποιους οφείλονται τα χρήματα, με ποια αιτιολογία και ποια τα ακριβή ποσά αναλυτικά.
Προφανώς αυτά τα στοιχεία τα έχει αναδείξει ο έλεγχος τον οποίο επικαλείται ο κ. Θεοδωρίδης, άρα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να τα παρουσιάσει.
Για το λόγο αυτό και για την αποκατάσταση της πραγματικότητας καλώ τον αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να παρουσιάσει αναλυτικά τις οφειλές όπως έχει υποχρέωση να πράξει μετά τις δημόσιες καταγγελίες του, για να κρίνει ο λαός της Πέλλας το αληθές η το ψευδές των λόγων του.
Είναι προφανής η προσπάθεια του κ. Θεοδωρίδη να κατασκευάσει άλλοθι για την αδυναμία του να υλοποιήσει δράσεις και έργα, μέσα από αναφορές που κινούνται στο όριο της συκοφαντίας και τις οποίες τον ζητώ να τις αποδείξει. Εκτός και αν, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες συμβουλάτορές του, δεν μπορούν να αντιληφθούν δυστυχώς ακόμη, την οικονομική λειτουργία της Περιφερειακής Διοίκησης, μεταθέτοντας τις όποιες πρωτοβουλίες τους στα επόμενα χρόνια.
Θα πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Θεοδωρίδης ότι με αόριστες αναφορές και λεκτικά πυροτεχνήματα δεν γίνεται πολιτική. Οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια, καθαρό και τεκμηριωμένο λόγο, σταθερή στάση και συλλογικότητα, απέναντι στο ξεπερασμένο μοντέλο των πρακτικών της συκοφαντίας και της απαξίωσης κάθε θετικής προσπάθειας που έγινε στο παρελθόν.
Στην πολιτική μου πολυετή πορεία στην Αυτοδιοίκηση, έμαθα να λογοδοτώ στους πολίτες και αυτό περιμένω να πράξει ο κ. αντιπεριφερειάρχης με τη δημόσια και αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων για το χρέος το οποίο επικαλέστηκε.

Μιχάλης Καραμάνης
Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
Πρώην Νομάρχης Πέλλας

Η επιστολή του Θεόδωρου Θεοδωρίδη
«Πρόθεσή μου είναι να δημιουργήσουμε στην Πέλλα τις προϋποθέσεις για ένα υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού που ευνοεί τον εποικοδομητικό διάλογο και τη συνεισφορά σε προτάσεις και ιδέες με ορίζοντα την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας. Στην κατεύθυνση αυτή, η ανακοίνωση του κ. Καραμάνη είναι χρήσιμη καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε περισσότερη, έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση στους ενδιαφερόμενους πολίτες και στην τοπική κοινωνία.
Το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ που προκάλεσε την ένσταση του πρώην Νομάρχη προκύπτει από τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις οικονομικές υπηρεσίες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας και τέθηκαν στη διάθεσή μου ενόψει της κατάρτισης και ψήφισης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία συγκεντρώθηκαν συστηματικά από τις υπηρεσίες της διοίκησης, συνολικά, αφορούν σε ανειλημμένες υποχρεώσεις της σημερινής Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την πληρωμή ολοκληρωμένων έργων που εκκρεμεί η αποπληρωμή τους, έργων για τα οποία υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για την υλοποίησή τους με βάση πολιτικές επιλογές της προηγούμενης διοίκησης και λειτουργικές δαπάνες και διάφορες άλλες υποχρεώσεις προς τρίτους από προμήθειες αγαθών ή υπηρεσιών. Τα συγκεκριμένα στοιχεία διατηρούνται στη Διεύθυνση Οικονομικών της σημερινής Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη.
Η αναφορά μου στο παραπάνω ποσό ήταν αναγκαία ώστε να υπάρχει μία αφετηρία, ένα ποσό βάσης για τον οικονομικό προγραμματισμό με βάση το οποίο προχωρούμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας προγράμματος. Πρόθεσή μου δεν ήταν και δεν είναι να θίξω τον κ. Καραμάνη και όπως όλοι γνωρίζουμε η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, όπως και η σημερινή Περιφερειακή Ενότητα καλύπτουν μέσω του προϋπολογισμού τους λειτουργικές ανάγκες και (ανελαστικά) έξοδα πολλών Δημόσιων Φορέων που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σημειώσω ότι υπάρχει αισιοδοξία για την ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και δεν είναι ούτε στις προθέσεις μας, ούτε στο πνεύμα της πολιτικής που ακολουθούμε να κατασκευάσουμε ένα ψευδές άλλοθι για την αδυναμία υλοποίησης έργου. Έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες της Πέλλας να προωθήσουμε την τοπική ανάπτυξη και κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση με όλες τις δυνάμεις μας, αλλά κυρίως με οργάνωση και υπευθυνότητα. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει αρκετούς πόρους για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο οι οποίοι θα διατεθούν για έργα και δράσεις αναπτυξιακής υποδομής.


Θεόδωρος Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)