Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΑΝΤΙΠΑΓΕΤΙΚΗ ΒΡΟΧΗ




Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πέλλας, κ. Γιώργος , και ο Αναπληρωτής Γραμματέας, βουλευτής Φλώρινας, κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με τη προστασία της παραγωγής με κάλυψη από αντιπαγετικό σύστημα τεχνητής βροχής.
Καρασμάνης

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΑΘΗΝΑ 13-07-2011

ΠΡΟΣ :  τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
ΘΕΜΑ :  «Προστασία της παραγωγής με κάλυψη, από αντιπαγετικό σύστημα τεχνητής βροχής»

Τα τελευταία χρόνια λόγω των κλιματικών αλλαγών παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα στη χώρα μας . Χιλιάδες παραγωγοί βλέπουν τις καλλιέργειες τους να πλήττονται από παγετό και χαλάζι και τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται.

Καλλιεργητικές ζώνες χιλιάδων στρεμμάτων έχουν πάθει εκτεταμένες ζημιές που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 100% της παράγωγης.

Πρόσφατες είναι οι  μνήμες από τις πρωτοφανείς καταστροφές από το παγετό κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε πολλές περιοχές της χώρας μας ,με τους ίδιους τους παραγωγούς να βρίσκονται σε  απόγνωση από τις νέες και ολοκληρωτικές καταστροφές.

Η ανάγκη να θωρακίσουμε το φυτικό κεφάλαιο και τις περιουσίες των παραγώγων μας είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Με δεδομένα τα παραπάνω στην περιοχή του τέως Δήμου Βελβενδού Κοζάνης για την αντιπαγετική προστασία της ροδακινοπαραγωγής  έχει εγκατασταθεί προ αρκετών ετών και λειτουργεί σύστημα τεχνητής βροχής με κάλυψη δαπανών του από τον ΕΛΓΑ, προστατεύοντας τη παραγωγή και εξοικονομώντας πόρους για τον Οργανισμό.






Επειδή η επέκταση του μέτρου θα ανακούφιζε από την οικονομική αιμορραγία τόσο τον ΕΛΓΑ όσο και τους πληγέντες παραγωγούς.

Επειδή αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση αλλά και ο αριθμός των περιοχών όπου είναι η συχνή η παγετοπληξία τους.

Επειδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η διοίκηση του ΕΛΓΑ συνεχίζει τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες αναφορικά με το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων Ενεργητικής Προστασίας.

Επειδή η εγκατάσταση αντιπαγετικού συστήματος τεχνητής βροχής αποτελεί ασπίδα προστασίας στις καλλιέργειες από τις ζημιές που προκαλούνται και αποδεικνύεται στη πράξη η  αποτελεσματικότητα του στην αποτροπή της προσβολής από παγετό .


Ερωτάται ο κύριος υπουργός


1.      Προτίθεστε, να επεκτείνετε την εφαρμογή του μέτρου και σε άλλες περιοχές με καλλιέργειες υψηλών αποδόσεων που είναι συχνή η παγετοπληξία τους ;
2.      Υπήρξαν ζημιές στην περιοχή από παγετό την τελευταία δεκαετία (2001-2010) ;



Οι Ερωτώντες  Βουλευτές


Γιώργος Καρασμάνης


Ευστάθιος Κωνσταντινίδης




                                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)