Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Υπόμνημα για την ΄΄ Τελική πρόταση αναδιάταξης των μονάδων του ΕΣΥ΄΄ του ΥΥΚΑ, για το Γ.Ν.Γιαννιτσών.

           
Κατόπιν της Τελικής Πρότασης Αναδιάταξης  Μονάδων του Ε.Σ.Υ όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα
του Υ.Υ.Κ.Α και μετά τη συνάντηση όλου του Προσωπικού του ΓΝ Γιαννιτσών με τη Διοίκηση του, σας υποβάλλουμε  το υπόμνημα των προτάσεων και παρατηρήσεων μας αναφορικά με την αναδιάταξη του Γ.Ν.Γιαννιτσών και τη κοινή Διοίκηση με το ΓΝ Έδεσσας, ως εξής:

Α. Ως προς τον ορισμό  έδρας Διοικητή- Διοίκησης στο Γ.Ν.Εδεσσας, που αναφέρετε στις σελίδες 14 και 28
     της πρότασης, θεωρούμε ότι αυτή πρέπει να είναι το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Καθόσον:

1.         Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας το Γ.Ν.Γιαννιτσών γεωγραφικά καλύπτει  μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ευρύτερης περιφέρειας περίπου 100.000, με προσέλευση ασθενών από όμορους Νομούς (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς,, Ημαθίας), ενώ  το Γ.Ν.΄Εδεσσας περίπου 40.000 κατοίκους.
2.         Το Γ.Ν Γιαννιτσών διαθέτει  ήδη μεγαλύτερο αριθμό  κλινών από ότι το Γ.Ν.΄Εδεσσας,  (οργανικών  248  έναντι 202 και ανεπτυγμένων 200 έναντι 161).Στην πρόταση ενώ το Γ.Ν.Γιαννιτσών θα διαθέτει περισσότερες ανεπτυγμένες κλίνες από το Γ.Ν.΄Εδεσσας (154 έναντι 140)  παραδόξως φαίνεται να έχει  λιγότερες οργανικές  κλίνες (160 έναντι 170).
3.         Το Γ.Ν. Γιαννιτσών σε σχέση με Γ.Ν.΄Εδεσσας  έχει πληρέστερη και καλύτερη κτηριακή-ξενοδοχειακή και ιατροτεχνολογική υποδομή και μεγαλύτερη τεχνική αποδοτικότητα (99,89% το 2010) από ότι το ΓΝ Έδεσσας (79,79% το 2010),με μεγαλύτερη δυνατότητα  περαιτέρω  ανάπτυξης  σύμφωνα με τα στοιχεία του ESYnet.
4.         Ο ορισμός του Γ.Ν .Γιαννιτσών ως έδρα διοίκησης αυτομάτως ισοδυναμεί και με δυνατότητα ανάπτυξης ΤΕΠ βάση νόμου, όταν σε αυτό υπάρχει έτοιμη υποδομή κτιριακή- ιατροτεχνολογική με αυτόνομη νοσηλευτική στελέχωση και δεν υπάρχουν παρόμοιες δομές σε Γ.Ν.Έδεσσας, Γ.Ν.Βέροιας και Νάουσας. Στο ΓΝ Γιαννιτσών το διάστημα Ιαν- Μαϊου 2011 αντιμετωπίστηκαν στο ΤΕΠ 6.097 περιστατικά ενώ στο ΓN Έδεσσας 3.556.
5.         Ο ορισμός του ΓΝ Γιαννιτσών ως έδρα διοίκησης αυτομάτως ισοδυναμεί με διατήρηση  του κυτταρολογικού του εργαστηρίου , οπότε υπάρχει και η δυνατότητα ανάπτυξης Ογκολογικής Μονάδας τύπου ΙΙ, για την οποία πληρούνται ήδη όλα τα άλλα κριτήρια και έχει ζητηθεί με  πρότασή μας προς την 3η Υ.ΠΕ Μακεδονίας (Γ5α/5635/31-5-2011).

Β. Ως προς τα στοιχεία της πρότασης αναδιάταξης του ΥΥΚΑ.

1.         Η πρόταση με στοιχεία του έτους 2010 και όχι των πλέον πρόσφατων και αξιόπιστων του ESYnet, εμφανίζει το Γ.Ν Γιαννιτσών με υποδεέστερα λειτουργικά στοιχεία έτους 2010 αφού την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος 2010 ήταν υπό πολύμηνη επίσχεση εργασίας ιατρών για μη πληρωμή εφημεριών.
2.         Στην πρόταση (συν. πίνακας) όσον αφορά τους ιατρούς συμπεριλαμβάνονται και οι ειδικευόμενοι, αλλά με ορισμένα ανακριβή στοιχεία ως προς τον συνολικό αριθμό ιατρών  (π.χ στην Παιδιατρική είναι 9  και όχι 5 ιατροί).
3.         Η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη τους αναμενόμενους και πρόσφατους διορισμούς ιατρών και με τον περιορισμό κλινών στο Γ.Ν. Γιαννιτσών σύμφωνα με την πρόταση θα υπάρχουν κλινικές με υψηλό αριθμό ιατρών (π.χ Καρδιολογική 12 κλίνες με 9  ιατρούς, ΩΡΛ 4 κλίνες με 5 ιατρούς, Ψυχιατρική 8 κλίνες με 5 ιατρούς).
4.         Ειδικά στα στοιχεία των ειδικών μονάδων του Γ.Ν.Γιαννιτσών  στην πρόταση λαμβάνεται ως ΜΕΘ-ΜΑΦ η Στεφανιαία Μονάδα ως ΜΑΦ 6 κλινών με πληρότητα (30-40%) ενταγμένη ήδη εντός της Καρδιολογικής 16 κλινών, με τη αυτόνομη ΜΕΘ 6 κλινών (πληρότητας 80-90%) με αποτέλεσμα η μέση πληρότητα τους να υπολογίζεται σε 60%.Στο συνημμένο πίνακα ανακριβώς διαφαίνεται ότι η ΜΕΘ-ΜΑΦ  12 κλινών, περιορίζεται    ως ΜΕΘ 6 κλινών.
5.         Στο ΓΝ Γιαννιτσών με 200 ανεπτυγμένες (248 οργανικές) κλίνες, οι δείκτες στελέχωσης με στοιχεία 2010 είναι 0,65 ιατροί/κλίνη, 1,14 νοσηλευτές ανά κλίνη και 0,62 λοιπό προσωπικό/κλίνη, κοντά στο στόχο της αναδιάταξης, που είναι 0,7 ιατροί/κλίνη, 1,1 νοσηλευτές ανά κλίνη και 0,80 λοιπό προσωπικό/κλίνη. Στο ΓΝ Έδεσσας οι αντίστοιχοι δείκτες είναι 0,96 ιατροί/κλίνη, 1,32 νοσηλευτές/ κλίνη και 0,75 λοιπό προσωπικό/κλίνη. Σημαντική μείωση κλινών θα αυξήσει αυτούς τους δείκτες, με απόκλιση από αναφερόμενο στόχο αναδιάταξης.


Γ. Ως προς τον περιορισμό κλινών στο Γ.Ν. Γιαννιτσών:


1.         Σύμφωνα με την πρόταση του ΥΥΚΑ, στο Γ.Ν. Γιαννιτσών με 248 οργανικές κλίνες και 200 ανεπτυγμένες κλίνες  προτείνεται  δυσανάλογη κατάργηση  46 ανεπτυγμένων κλινών (μείωση  κατά 23% πολύ μεγαλύτερη του προτεινόμενου μέσου όρου της χώρας 10%). Αντίστοιχα για το Γ.Ν.΄Εδεσσας προβλέπεται κατάργηση 21 κλινών ( μείωση κατά  13 %). Αυτό πιθανά θα  δημιουργήσει  λειτουργικά προβλήματα στις Κλινικές μας με αδυναμία   να ανταποκριθούν  σε περιόδους  αυξημένης νοσηρότητας (επιδημίες,  εποχιακές λοιμώξεις κ.λ.π),ενώ θα υπάρχει  μεγάλη διαθεσιμότητα κενών θαλάμων  (κατάργηση 46 κλινών  σε 10   4κλινους και   3 2κλινους θαλάμους).
2.         Συγκεκριμένα στο Γ.Ν. Γιαννιτσών  σύμφωνα με την πρόταση του ΥΥΚΑ, καταργούνται   η Ουρολογική  και η Οφθαλμολογική  Κλινική  καθώς και η Μονάδα Βραχείας  Νοσηλείας του  Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα  με παράλληλη  σημαντική μείωση ορισμένων κλινών  των Κλινικών, όπως φαίνεται παρακάτω και σε σχέση με τις προτάσεις μας:

         Στη ΩΡΛ η μείωση από 8 σε 4 κλίνες, δημιουργεί αδυναμία ανταπόκρισης καθώς προτείνεται ως μοναδική Κλινική στο Νομό Πέλλας. Προτείνουμε να παραμείνει  ως έχει με 8 κλίνες, αφού διαθέτει ήδη 5 ιατρούς.
         Στη Χειρουργική η αύξηση από 27 σε 28 κλίνες, στην Παθολογική η αύξηση από 32 σε 36 κλίνες και η διατήρηση των 6 κλινών της ΜΕΘ καθώς και η πρόταση στη Μαιευτική/Γυναικολογική με μείωση από 30 σε 24 κλίνες, στην Ορθοπεδική με μείωση από 22 σε 20 κλίνες, εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες και θα αυξήσουν την πληρότητα τους. 
         Στην Παιδιατρική η μείωση από 30 σε 16 κλίνες θεωρείται σημαντική και προτείνεται η διατήρηση 22 κλινών για κάλυψη των αναγκών  σε εποχιακές επιδημίες-λοιμώξεις.
         Στη Ψυχιατρική η μείωση από 12 σε 8 κλίνες δε συμβάλλει στην επίτευξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καθώς οι όμοροι Νομοί Πέλλας, Ημαθίας  δεν έχουν Ψυχιατρικές Κλινικές και η ανάπτυξή της με 12 κλίνες έχει χρηματοδοτηθεί στα πλαίσια του προγράμματος  ΕΣΠΑ ΄΄Ψυχαργώς ΄΄. Προτείνεται διατήρηση 12 κλινών στην Ψυχιατρική.
         Στην Καρδιολογική, όπου λειτουργεί από συστάσεως της και Στεφανιαία Μονάδα με συνολικά 22 κλίνες (16 Καρδιολογικής και 6 Στεφανιαίας Μονάδας στον ίδιο χώρο) η μείωση σε 12 κλίνες  περιορίζει δραματικά τη λειτουργία της. Προτείνεται διατήρηση συνολικά 18 κλινών  εκ των οποίων   6  κλίνες  Στεφανιαίας Μονάδας.
         Προτείνεται ακόμη διατήρηση 8 κλινών στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας  των ΤΕΠ, στην  οποία γίνεται διαδικασία εισιτηρίου μετά 6ωρη παραμονή ασθενούς.


Συνοπτικά σύμφωνα με την πρόταση του Υ.Υ.Κ.Α στο ΓΝ Γιαννιτσών καταργούνται η Ουρολογική και η Οφθαλμολογική κλινική και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας. Συνολικά από τις 200 ανεπτυγμένες (248 οργανικές) κλίνες θα παραμείνουν 154 ανεπτυγμένες (160 οργανικές) κλίνες, δηλαδή καταργούνται 46 ανεπτυγμένες κλίνες (μείωση 23% κλινών). Σημαντικές μειώσεις κλινών παρατηρούνται ουσιαστικά σε όλες τις κλινικές του και παρά το μέγεθος του ΓΝ Γιαννιτσών δεν ορίζεται ως έδρα Διοίκησης.  Ακόμη ο μικρός αριθμός των προτεινόμενων οργανικών κλινών (160) σε σχέση με τις  προτεινόμενες  ανεπτυγμένες (154) περιορίζει  τη μελλοντική του ανάπτυξη και προοπτική.

Κατόπιν των ανωτέρω και ικανοποιώντας πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και για αποφυγή      αντιδράσεων, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα υπάρχοντα αντικειμενικά δεδομένα και  μετά από σύμφωνη γνώμη όλων των εργαζομένων  του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, προτείνουμε :

1)         Το ΓΝ Γιαννιτσών να ορισθεί ως έδρα  Διοικητή- Διοίκησης στο Ν. Πέλλας, με παράλληλη αύξηση των προτεινόμενων οργανικών του κλινών από 160 σε 200  και των ανεπτυγμένων  κλινών από 154 σε 176.

2)         Την  διατήρηση  κλινών στις Κλινικές  σύμφωνα με την  παραπάνω  πρότασή μας και


3)         Την   ανάπτυξη  του  ΤΕΠ  από τύπου Ι σε τύπου ΙΙ ,τη   λειτουργία Ογκολογικής Μονάδας τύπου ΙΙ αντί τύπου Ι και την εγκατάσταση Μαγνητικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών.


Συν/να:
         Πίνακας 5.3 Συνενώσεις κλινικών 3ης ΥΠΕ ΄΄ Τελικής πρότασης αναδιάταξης Μονάδων Υγείας ΕΣΥ΄΄.
            Για το Γ.Ν. Γιαννιτσών

Παύλος Μάρκου  Διοικητής

Ηλίας Πασχαλίδης Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου

Δημοσθένης Γενναδίου Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας

Νικόλαος Δόντσης Διευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας

Παγώνα Ντιούδη Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας


           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)