Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΕΔΕΣΣΑΣ για ΜΑΧΕΣ του ΕΛΑΣστο ΜΟΥΧΑΡΕΜ-ΧΑΝΙ



      Το Παράρτημα Έδεσσας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ πραγματοποίησες με μεγάλη συμμετοχή κόσμου την Εκδήλωση Μνήμης για τους ηρωικούς νε-κρούς των νικηφόρων αντιφασιστικών μαχών του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με την ανατίναξη των γερμανικών αμαξοστοιχιών στα στενά του Μουχαρέμ Χάνι τον Αύγουστο του 1944 .
      Παρουσιάζοντας το χρονικό των μαχών ο Προυσανίδης Ανέστης ανάφερε :  «Οι δοξασμένες σελίδες της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ , του ΕΛΑΣ , της νεολαίας της ΕΠΟΝ , που αντιστάθηκαν σθεναρά στον εισβολέα φασίστα κατακτητή , έχουν σε περίοπτη θέση και τις νικη-φόρες μάχες της περιοχής αυτής στη διάρκεια της Κατοχής  1941-1944, όπου στα στενά αυτά περνούν παράλληλα η σιδηροδρομική γραμμή και ο δρόμος Έδεσσας - Φλώρινας .
   Οι σημαντικότερες μάχες και οι επιθέσεις των μαχητών του ΕΛΑΣ δόθηκαν τον Αύγουστο του 1944 με επιθέσεις σε φάλαγγες αυτοκινήτων  & γερμανικές αμαξοστοιχίες με εφόδια για τις δυνά-μεις Κατοχής .Ίσως η σημαντικότερη μάχη νάναι αυτή στις 6 Αυγούστου του 1944  με την επίθεση  σε  γερ-μανική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινας – Θεσσαλονίκης με 28 βαγόνια και 2 μηχανές.
       Έλαβαν μέρος τα παρακάτω 3 Τάγματα του ΕΛΑΣ : Το 2ο Τάγμα του 30ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν – Κατσώνη , το 1ο Τάγμα του 16ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν - Μαύρο και το  3ο Τάγμα του 53ου Συντάγματος με Διοικητή τον Σεραφείμ Καρασάββα . Στην επι-χείρηση πήρε επίσης μέρος και ο Διοικητής της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Καπετάν-Πέτρος . Η μάχη ήταν πολύ σκληρή . Οι δυνάμεις των Γερμανών εισβολέων στην αμαξοστοιχία πολλαπλά-σιες & ισχυρές . Υποχώρησαν όμως μπροστά στην ηρωική επίθεση των Ελασιτών και παραδόθη-καν . Η αμαξοστοιχία με πολεμικά εφόδια και - κύρια - με υγειονομικό υλικό απαραίτητο για τον αντιστασιακό αγώνα , καταλήφθηκε.
   Συνολικά στις μάχες του Μουχαρέμ - Χάνι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξουδετέρωσαν 640 γερμανο-ιταλούς φασίστες εισβολείς και ντόπιους συνεργάτες αυτών , εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και πάνω από 270 οι αιχμάλωτοι .Το τίμημα για τους ένδοξους μαχητές του ΕΛΑΣ ήταν ο ηρωικός χαμός 18 παλικαριών του , που σήμερα ήρθαμε να τιμήσουμε και τα ονόματά τους είναι χαραγ-μένα πρώτα-πρώτα στην ιστορική μνήμη όλων μας και στο απέριττο μνημείο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ εδώ στα Στενά του Μουχαρέμ - Χάνι .
   Φέτος κλείνουν 70 χρόνια από τη πρωτοβουλία του τιμημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στις 27 Σεπτέμβρη 1941 από κοινού με άλλες πατριωτικές δυνάμεις για την ίδρυση , την οργάνωση & την καθοδήγηση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου - του θρυλικού ΕΑΜ , για να οργανώσει με τη σειρά του το λαό μας ενάντια στους φασίστες κατακτητές» .
      Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Έδεσσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Συμεωνίδης Αλέκος , που στην ομιλία του τόνισε ανάμεσα σε άλλα :
«…Ερχόμαστε να τιμήσουμε σήμερα στα Στενά του Μουχαρέμ -Χάνι τους ένδοξους μαχητές του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ , που έπεσαν κατά την ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας και που το απέριττο μνημείο θυμίζει τη θυσία τους  
     Ερχόμαστε να τιμήσουμε όλους τους αγωνιστές μαχητές & μαχήτριες της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης & του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας , που έπεσαν στα πεδία των τίμιων μαχών σε όλη τη χώρα οραματιζόμενοι μια ελεύθερη πατρίδα των συμφερόντων των πολλών και όχι για τα  συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών .
     Ερχόμαστε να τιμήσουμε όλους τους μαχητές & μαχήτριες , που στη δύσκολη ώρα της φασι-στικής επιβουλής επέλεξαν τον τίμιο δρόμο του αγώνα , αψηφώντας τις απέραντες δυσκολίες και τις στερήσεις .
      Με το όραμα αυτό συσπείρωσε το ΕΑΜ τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε διαρκή αγώνα αντίστασης , σε αντιδιαστολή με όσους λάκισαν , συνεργαζόμενοι με τους κατά-κτητές ή την κοπάνισαν μακριά από το μπαρούτι της μάχης .  
      Πάλεψαν για μια πατρίδα με κυρίαρχο το λαό της, με αποτίναξη κάθε πολιτικού, οικονομι-κού ή κοινωνικού κατακτητή, με αυτόνομη και αυτοδύναμη ανάπτυξη, με ισότιμη απόλαυση των αγαθών της νίκης εναντίον του φασισμού - ναζισμού , τον οποίο αντιπάλεψε με όλες τις δυνάμεις και αναγνωρίζεται από όλο το λαό η πρωτοπορία & πρωτοβουλία οργάνωσης αυτής της πάλης από το τιμημένο ΚΚΕ .
Συνολικά η συμβολή της ακριτικής Πέλλας στον αγώνα του ΕΑΜ & του ΔΣΕ ήταν σχεδόν καθολική . Χιλιάδες αμούστακα πολλές φορές αγόρια & άβγαλτα κορίτσια , αγροτόπαιδα στην πλειοψηφία τους από τα χωριά της περιοχής , έδειξαν έναν απαράμιλλο ηρωισμό για τα ιδανικά τους .
      Η φετινή μας εκδήλωση μνήμης γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη χρονιά για τα λαϊκά στρώματα . Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ζούμε σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής καπιταλι-στικής κρίσης με τις ολέθριες συνέπειες της για όλους τους λαούς σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος , που αργά η γρήγορα θα αγγίξει όλες τις χώρες .
Και χρειάζεται πραγματικά ο πόλεμος των εργαζομένων , των αγροτών , των μικροεμπόρων-βιοτεχνών , της νεολαίας στην σημερινή επίθεση λυσσαλέα επίθεση που μας κήρυξαν  οι εκφρα-στές & υπηρέτες του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ε.Ε.
Σήμερα στη βάση των Νόμων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έγιναν πράξη με απαίτηση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , της Ευρωπαϊκής Ένωσης , της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπε-ζας  , υλοποιείται στις πλάτες του λαού μας το μνημόνιο. Εδώ και μήνες ακούμε ότι έγινε για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το χρέος , τα ελλείμματα κ.α. τέτοια.
Για μας είναι καθαρό ότι το μνημόνιο έγινε για έναν και μοναδικό λόγο : Είναι ξεκάθαρα ένας μηχανισμός  για να ξεπεραστεί  η κρίση στην Ελλάδα πάντα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Επιπλέον άρπαξαν την ευκαιρία για να περάσουν αναδιαρθρώσεις σε βάρος του λαού , που σε άλλες χώρες έχουν ήδη περάσει , και στη χωρά μας για διάφορους λόγους καθυ-στέρησαν. Και το μνημόνιο κάθε φορά θα «επικαιροποιείται» με όλο και χειρότερα νέα αντι-λαϊκά μέτρα  ( εφεδρείες-απολύσεις μισθωτών , απανωτά χαράτσια σε εισόδημα & στέγη , ξε-πούλημα δημόσιας περιουσίας και κερδοφόρων επιχειρήσεων , διόγκωση της ανεργίας , κλπ. ) .
Αν θέλει κάποιος σήμερα να είναι ρεαλιστής , πρέπει να μιλήσει για αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να γίνει επιτέλους ο λαός ιδιοκτήτης του όποιου πλούτου υπάρχει στην Ελλάδα και να διαχειρίζεται αυτός την υπόθεση της ανάπτυξης. Διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον. Και αυτό θα γίνει με ένα πλατύ κοινωνικολαϊκό μέτωπο πάλης που , και θα αντιπαλεύει άμεσα τα  απανωτά αντιλαϊκά μέτρα  , και θα ανοίγει το δρόμο για τη πραγματική λαϊκή εξουσία.Οι πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις & τα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη & Αθήνα δείχνουν το δρόμο .
    Εμείς οι εναπομείναντες μαχητές του ΕΛΑΣ & του ΔΣΕ με την πολύτιμη εμπειρία αγώνων μπορούμε να γαλουχήσουμε τη νεολαία , τα παιδιά & τα εγγόνια μας , στα ιδανικά του αγώνα για τις μικρές & μεγάλες κατακτήσεις και στις σημερινές συνθήκες . Όπως και νάχει οι ηρωικές παρακαταθήκες των αγώνων ΕΑΜ & ΔΣΕ είναι ο άσβεστος φάρος στους αγώνες του σήμερα !
      Οι εργάτες, οι αγρότες , τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν τα μεγάλα αστικά κόμματα & τα συμπληρώματά τους έχουν εδώ τη θέση τους με καθοδηγητή τις παρακαταθήκες και των μαχητών του Μουχαρέμ -Χάνι
      Οι ιδέες τους δεν πεθαίνουν !  Όσοι έπεσαν στον αγώνα , δεν τους σκοτώσανε για να τους εξαφανίσουν τους ίδιους , τις ιδέες τους πολεμούσαν. Μα οι ιδέες τους είναι εδώ , είναι μέσα μας  , είναι μέσα στις καρδιές όλων των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου. Κι αυτές θα νικήσουν !!! »
      Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγενείς των ηρωικών νεκρών , αντιστασιακοί από όλη τη Μα-κεδονία και απόγονοί τους . Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο  εκπροσωπώ-ντας το Δήμο Έδεσσας ο Αντιδήμαρχος Ζαϊφης Χρήστος , πολυμελής Αντιπροσωπεία της Νομαρ-χιακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ  με επικεφαλής το Γραμματέα της Ουγγρίνο Αλέκο , ο εκλεγ-μένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας Φουνταλής Μιχάλης , ο Πρόε-δρος της Περιφερειακής Επιτροπής Κ.Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σαπρανίδης Κώστας , αντιπροσωπείες από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Λιτοχώρου , Νάουσας , Κέντρου Θεσσαλονίκης , Συκεών , Αμπελοκήπων , Σταυρούπολης , Νεάπολης , Σερβίων , Κοζάνης , Πτολεμαϊδας , Αλμωπίας  .
     





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)