Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

.Ενδιαφέρον σκοπιανών επιχειρηματιών για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Οι δυνατότητες διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου και α' αντιπροέδροΥ του ΕΒΕΘ με τον πρόεδρο και εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων
.
Μπορεί μέχρι πριν από λίγες ημέρες το ενδιαφέρον σκοπιανών επιχειρηματιών για την αγορά ποσοστού μετοχών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης να αποτυπωνόταν σε ρεπορτάζ μέσων μαζικής ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ωστόσο χθες τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Στη συνάντηση μεταξύ των πρόεδρων του ΕΒΕΘ Δημήτρη Μπακατσέλου, του α’ αντιπροέδρου Εμμανουήλ Βλαχογιάννη και εκπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων με επικεφαλής τον πρόεδρό του Branko Azeski, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Azeski γνωστοποίησε το ενδιαφέρον 10 σκοπιανών επιχειρήσεων-πελατών της ΟΛΘ ΑΕ να συμμετάσχουν στην ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά τους, τόσο ο κ. Μπακατσέλος όσο και ο κ. Βλαχογιάννης επισήμαναν πως η καλύτερη λύση για την αξιοποίηση του λιμανιού θα ήταν η στρατηγική συνεργασία με διεθνή ναυτιλιακό πάροχο, που θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και στην ενδυνάμωση της θέσης του στην παγκόσμια αγορά, ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης αφορά την ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα, οι δύο άντρες επανέφεραν στο προσκήνιο το ενδιαφέρον του ΕΒΕΘ -το οποίο παραμένει ισχυρό- και εκφράστηκε, στο παρελθόν, για την αγορά μέρους των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ.

Τι λένε ΜΜΕ των Σκοπίων
Ενδεικτικό πάντως της κινητικότητας που καταγράφεται από την πλευρά των Σκοπίων για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο “Κανάλι 5” των Σκοπίων, με θέμα την αγορά από σκοπιανούς επιχειρηματίες μετοχών του ΟΛΘ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι σκοπιανές εταιρείες ενδιαφέρονται για αγορά ποσοστού περί του 24% του ΟΛΘ, δεδομένου μάλιστα ότι ήδη αποτελεί σημαντική πύλη για τα εμπορεύματα της γείτονος. Στις αρχές του καλοκαιριού, η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο έχει αρχίσει… εκστρατεία για να πεισθούν οι απανταχού Σκοπιανοί, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρηματικό ποσό, ώστε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους σε διεθνή διαγωνισμό όταν και όποτε διενεργηθεί για την πώληση ποσοστού του ΟΛΘ. Θα πρέπει να επισημανθεί, πάντως, το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την αγορά των Βαλκανίων η διοίκηση του ΟΛΘ, η οποία με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Στέλιο Αγγελούδη επιδόθηκε σε κυνήγι νέων πελατών και δη από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, το Κόσοβο και τα Σκόπια.
Κωδικοποιώντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επιλεγεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη διακίνηση φορτίων, ο κ. Αγγελούδης τούς “συνόψισε” τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των συνδυασμένων μεταφορών, τις ποιοτικές λιμενικές υπηρεσίες και το ελκυστικό τιμολόγιο


πηγη: Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)