Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Απάντηση.... φαρμάκι στους επιχειρηματίες ζαχαρωδών ΄Εδεσσας



Απαντητική επιστολή στους επαγγελματίες Έδεσσας με ζαχαρώδη και ξηρούς καρπούς .
αφορμή μία ανοιχτή επιστολή – διαμαρτυρία από ομάδα επαγγελματιών της Έδεσσας σχετικά με την πώληση ζαχαρωτών στην Πλατεία Τημενιδών, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Η Δημοτική επιχείρηση «Τουριστική Έδεσσας Α.Ε.» και ο Δήμος Έδεσσας σχεδίασαν για την περίοδο των εορτών μια σειρά παρεμβάσεων εντός της Πλατείας Τημενιδών με σκοπό να ενισχυθεί το εορταστικό κλίμα στην αγορά, να υπάρξει ένας πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους εντός της πόλης, έτσι ώστε να συγκρατηθεί όσο περισσότερο γίνεται το αγοραστικό κοινό στην Έδεσσα.


Ο σχεδιασμός περιελάμβανε την εγκατάσταση πίστας πατινάζ, καρουζέλ, τραίνου σε ράγιες, φάτνης, στολισμό με φωτιστικά και το στήσιμο του ξύλινου σπιτιού του Άη Βασίλη για λόγους διακόσμησης. Στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού του Δήμου για τις εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλης, προβλέφθηκαν κάποιες από αυτές να γίνουν και στην Πλατεία Τημενιδών, με πρώτη την επίσημη τελετή έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανακοινώθηκε μάλιστα και στον τοπικό τύπο. Δυστυχώς, λόγω τεχνικών και άλλων δυσκολιών, δεν κατέστη δυνατή η εγκατάσταση στον χώρο τόσο του καρουζέλ όσο και του τραίνου και έτσι περιοριστήκαμε στα υπόλοιπα.


Είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να δοθεί εορταστικός χαρακτήρας στο κέντρο και την αγορά της πόλης. Αντί αυτή η προσπάθεια να στηριχθεί από όλους τους επαγγελματίες, βλέπουμε για άλλη μια φορά τις παλιές κακές νοοτροπίες που έχουν φέρει την πόλη σε μία κατάσταση γενικευμένης μιζέριας.


Τρεις μέρες πριν την επίσημη τελετή έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων, ήρθε σε επαφή αρχικά με τον Δήμο και στην συνέχεια με την Δημοτική Επιχείρηση, η εταιρεία «Μακεδονικά Ζαχαρώδη Α.Ε.» κάνοντας επίσημη πρόταση να μισθώσει χώρο επί της Πλατείας Τημενιδών με σκοπό να εγκαταστήσει ξύλινο διακοσμητικό σπιτάκι στο οποίο θα πωλούνται τα προϊόντα της. Κρίθηκε σκόπιμο να προχωρήσει η Δημοτική Επιχείρηση στην σύναψη συμφωνίας με την παραπάνω επιχείρηση, αφού θα διασφάλιζε ένα πρόσθετο έσοδο σε μια περίοδο που πασχίζει να κρατηθεί σε λειτουργία, θα εμπλουτίζονταν ο διάκοσμος της Πλατείας και θα εξασφαλίζονταν τέσσερεις θέσεις εργασίας σε άνεργους της πόλης, καθώς θα προσλαμβάνονταν κανονικά για την περίοδο των εορτών. Με γνώμονα λοιπόν το όφελος για το σύνολο της πόλης, η Δημοτική Επιχείρηση έπρεπε αμέσως να αποφασίσει για την σύναψη ή όχι μιας τέτοιας συμφωνίας, αφού μέχρι εκείνη την στιγμή δεν υπήρξε καμία άλλη παρόμοια πρόταση από κανέναν Εδεσσαίο επιχειρηματία, ούτε έχει γίνει κάποια πρόταση μέχρι και σήμερα αν και ήταν από νωρίς γνωστό ότι ο Δήμος Έδεσσας θα προχωρούσε στην πραγματοποίηση αυτών των δράσεων. Τελικά, έγινε η συμφωνία η οποία συνοδεύτηκε από ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο αναγράφονται λεπτομερώς όλοι οι όροι.


Στην επιστολή – διαμαρτυρία της ομάδας επιχειρηματιών, αναγράφονται τα εξής: «Σε ερώτηση συναδέλφων προς τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Καταρρακτών κο Πέτρο Πριβατιτσάνη απάντησε ότι δε γνωρίζει τίποτα για τα παραπάνω και δεν έχουν γίνει ακόμη χαρτιά. Για το θέμα αποφάσισε ο Δήμαρχος. Βέβαια, αυτό δεν τιμά τον ίδιο τον κο Πριβατιτσάνη που αντέδρασε και δέχτηκε να στηθεί η ξένη επιχείρηση χωρίς όρους (άλλα έγραφε στην εφημερίδα όταν ήταν υποψήφιος… πριν γίνει Πρόεδρος)».


Η παραπάνω αναφορά είναι αήθης, παραπλανητική και υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες. Οι περίφημοι «συνάδελφοι» που ρώτησαν τάχα τον Πρόεδρο ήταν μία και συγκεκριμένη, στην οποία, σε τηλεφωνική συνομιλία, της αναφέρθηκε ότι με πρόταση του Δημάρχου έγινε η συζήτηση με την εταιρεία, ότι έχει ετοιμαστεί ιδιωτικό συμφωνητικό με όλους τους όρους της συμφωνίας και ότι θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε όποιον ενδιαφέρεται να λάβει γνώση. Δυστυχώς, η «ευαίσθητη» επιχειρηματίας δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει την συζήτηση, κλείνοντας απότομα το τηλέφωνό της.


Άρα, υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία, υπάρχει συμφωνητικό στο οποίο έχουν τεθεί συγκεκριμένοι όροι και υπάρχει και οικονομικό όφελος για τη Δημοτική Επιχείρηση. Φυσικά το οικονομικό όφελος από τη μίσθωση του χώρου είναι το τελευταίο, καθώς θα προτιμούσαμε να έχουμε Εδεσσαίους εκθέτες χωρίς να υπάρχει κανενός είδους μίσθωμα, αλλά δυστυχώς μέχρι και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόταση!


Επιπλέον, στην επιστολή – διαμαρτυρία γίνεται αναφορά και σε ένα άλλο θέμα, που δυστυχώς καλλιεργείται από συγκεκριμένη μερίδα επιχειρηματιών της πόλης. Γράφει λοιπόν η επιστολή: «Βέβαια, απ’ ότι μαθαίνουμε το ίδιο έγινε και στη Δημοτική Επιχείρηση με άλλα καταναλωτικά αγαθά για τα οποία έχουν προτιμηθεί προμηθευτές από άλλες πόλεις. ΓΙΑΤΙ;;;;;».


Με την αναφορά αυτή φαίνεται και η σκοπιμότητα των υποκινητών της όλης υπόθεσης. Επιχειρηματίες της πόλης που σκέφτονται μόνο το όφελος για την επιχείρησή τους και όχι το γενικότερο όφελος της πόλης, θεωρούν ότι πρέπει σώνει και καλά να πουλάνε την πραμάτεια τους στην Δημοτική Επιχείρηση, η οποία, κατά την λογική τους, πρέπει να αγοράζει τυφλά χωρίς έρευνα αγοράς και να ακριβοπληρώνει τις αγορές της. Που ήταν όλοι αυτοί οι «ευαίσθητοι» επιχειρηματίες τόσα χρόνια όταν η Δημοτική Επιχείρηση αγόραζε εμπορεύματα από άλλες πόλεις; Τώρα ανακάλυψαν την Αμερική; Βέβαια, η φιλοσοφία της Δημοτικής Επιχείρησης είναι να προτιμούνται οι επιχειρηματίες της πόλης. Όμως σε αυτό υπάρχουν όρια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να αισχροκερδούν σε βάρος της Δημοτικής Επιχείρησης και να ακριβοπληρώνουμε τις προμήθειες αυτές.


Η Δημοτική Επιχείρηση «Τουριστική Έδεσσας» είναι Ανώνυμη Εταιρεία Ιδιωτικού Δικαίου ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ χαρακτήρα, η οποία αποδίδει ΦΠΑ, πληρώνει φόρους, μισθοδοτεί 23 εργαζόμενους, πληρώνει ενοίκια, ενώ ο Πρόεδρος υπογράφει επιταγές και ευθύνεται προς το ΙΚΑ με την προσωπική του περιουσία. Γενικά, είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί με τους όρους της αγοράς και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για επιπολαιότητες στις προμήθειες. Από τον περασμένο Μάρτιο, ο Πρόεδρος της Τουριστικής Έδεσσας Α.Ε. είχε ενημερώσει εγγράφως τους προέδρους του Εμπορικού Συλλόγου, της ΟΕΒΕΣ, των Αρτοποιών των Ζαχαροπλαστών και των Κρεοπωλών για την πρόθεση της Εταιρείας να συνεργάζεται με όποιον προμηθευτή επιθυμεί και είχε ζητήσει να ενημερωθούν τα μέλη κάθε Σωματείου για την πρόθεση αυτή.


Λυπούμαστε που στην επιστολή – διαμαρτυρία υπάρχουν οι υπογραφές επιχειρηματιών της πόλης που είχαν ή έχουν συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση. Λυπούμαστε που ορισμένοι εξ αυτών δεν γνώριζαν τα γεγονότα όπως τα αναφέρουμε παραπάνω και πιθανόν να παραπλανήθηκαν από την «ευαίσθητη» επιχειρηματία που επειδή δεν πουλάει στην Δημοτική Επιχείρηση ξεσηκώνει και άλλους. Λυπούμαστε που κάποιοι που φέρονται ως συνυπογράφοντες την επιστολή αποδείχτηκε ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενό της. Λυπούμαστε που δεν υπήρξε εγκαίρως κάποια επίσημη πρόταση από τους διαμαρτυρόμενους επιχειρηματίες για να εμπλουτιστούν οι εορταστικές εκδηλώσεις της πόλη μας. Η φράση «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» τα λέει όλα.


Για άλλη μια φορά αναφέρουμε ότι η «Τουριστική Έδεσσας Α.Ε.» είναι ανοιχτή στην συνεργασία με όποιον το επιθυμεί, δεχόμενη προσφορές διαρκώς. Σε μια οικονομική συγκυρία δύσκολη για όλους, στόχος μας είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης, από την οποία επηρεάζονται άμεσα οι ζωές των 23 οικογενειών των εργαζομένων της και των δεκάδων προμηθευτών της. Ως Δημοτική Επιχείρηση δεν μπορεί να είναι έρμαιο κανενός επιχειρηματία της πόλης που θέλει να ωφελείται μόνο η δική του επιχείρηση εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.






Για την Επιχείρηση


Πέτρος Πριβαρτιτσάνης


Πρόεδρος Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)