Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ




Το καθεστώς που ισχύει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της κτηνοτροφίας ,αλλά και  τα  γενικότερα  προβλήματα που απασχολούν τον κτηνοτροφικό κλάδο  αναλύθηκαν διεξοδικά τη Τρίτη.




 Σε ημερίδα που διοργάνωσε ο κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ευρείας Περιφέρειας Αλμωπίας-Επώνυμα Προϊόντα ,εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλων αρμόδιων φορέων ενημέρωσαν τους κτηνοτρόφους σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν την ενιαία ενίσχυση , τη διαχείριση δικαιωμάτων , τις πληρωμές ενισχύσεων , τους βοσκοτόπους , τους ελέγχους ΟΣΔΕ και την κτηνιατρική βάση δεδομένων.


Σύμφωνα με την εφημερίδα  ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ Ν. ΠΕΛΛΑΣ  , οι αρμόδιοι εξήγησαν με σαφήνεια  όσα ισχύουν και απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν .
Κυριότερα από αυτά ήταν ,η συνέχιση ή όχι των επιδοτήσεων μετά το 2013,. Η κατανομή των δικαιωμάτων ,οι καθυστερήσεις στους ελέγχους, οι ποινές και ο τρόπος επιβολής των προστίμων που χαρακτηρίστηκε πολύ σκληρός.
Ο συνδυασμός του ζωικού  κεφαλαίου  με τα εκτάρια ,η διαφάνεια στο σύστημα πληρωμών και οι αιτίες απορρίψεων .
΄Εκαναν λόγο για πολλά λάθη στα μητρώα εκμεταλλεύσεων ,ενώ διατύπωσαν παράπονα επειδή ξαναδόθηκαν βοσκοτόπια σε μη δημότες. Επεσήμανα ακόμα ότι το προσωπικό στο κτηνιατρείο Φούστανης δεν επαρκεί  και αναζήτησαν λύση σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμωπίας .

 Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Στην ενημερωτική συνάντηση  παραβρέθηκαν  και ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Πασόης , ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής Γιώργος Τραπεζανίδης  και στελέχη του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης . Από την πλευρά τους  τονίστηκε για μια ακόμα φορά η μεγάλη σημασία που έχει η κτηνοτροφία για την ανάπτυξη του τόπου .
Ο Δήμαρχος έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον  και έχει  δώσει σαφείς κατευθύνσεις  για την έμπρακτη υποστήριξη  του κλάδου , με έργα  υποδομής . Τα έργα βελτίωσης στους βοσκότοπους  θα συνεχιστούν  και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να συμβάλλουν εμμέσως  στην ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων .
Ο Γ. Τραπεζανίδης  τόνισε :


«Ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι ένα τεράστιο αναξιοποίητο κεφάλαιο, χωρίς μέχρι σήμερα να αναγνωρισθεί σημαντικά ή να υποστηριχτεί ουσιαστικά πέρα από τη λογική της  απορρόφησης κονδυλίων.
Τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν 120.000 οικογένειες πανελλαδικά και περίπου 1.000 οικογένειες στην Αλμωπία είναι όπως πολύ καλά γνωρίζετε:
           Οι ελληνοποιήσεις.
           Οι βοσκότοποι.
           Οι τιμές στο κρέας και στο γάλα.
           Οι  άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
‘Όλα τα παραπάνω συνδέονται  άρρηκτα μεταξύ τους και διαμορφώνουν μία ασφυκτική κατάσταση για τον  κτηνοτρόφο.
Ωστόσο, η ελληνική κτηνοτροφία με τη διαρκή προσφορά ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων, απαλλαγμένη από διατροφικά σκάνδαλα που προβληματίζουν άλλες χώρες,  μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό ( φέτα, γιαούρτι, κρέας κλπ).  Η σύνδεση της κτηνοτροφικής με τη φυτική παραγωγή μέσα από την  αξιοποίηση εκτάσεων όπου  μπορούν να καλλιεργηθούν  κτηνοτροφικά φυτά, δίνει διέξοδο στην επιλογή καλλιεργειών και τη στήριξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας. 

                                                    ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Συνεπώς, θεωρούμε ότι ως Δημοτική Αρχή πρώτιστα, αλλά και ως πολίτες της Αλμωπίας,  πρέπει και μπορούμε να λάβουμε μια σειρά από μέτρα έμμεσης ενίσχυσης της κτηνοτροφικής παραγωγής στο κομμάτι ευθύνης που μας αναλογεί, ενισχύοντας έτσι   και όλους τους  κλάδους που συνδέονται με  αυτή.
Έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του ζωικού κεφαλαίου που υπάρχει, αλλά και της ανάγκης για ορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων  εξαιτίας της ετήσιας επιβάρυνσης τους.
Επίσης, γνωρίζουμε τον ανταγωνισμό των κτηνοτρόφων σε χορτοβοσκή  και την απαίτηση για αξιοποίηση των αντίστοιχων εκτάσεων, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα υπερβόσκησης, αλλά ούτε και υποβόσκησης με επιπτώσεις τόσο άμεσες, όσο και έμμεσες     ( μείωση των επιδοτήσεων, αύξηση του κόστους παραγωγής κλπ)
Η στήριξη, ωστόσο, των καταναλωτών και των επιχειρηματιών του κλάδου εστίασης , στο πλαίσιο προώθησης των προϊόντων στην τοπική αγορά, είναι η πιο σημαντική ενέργεια, στην οποία  πρέπει να στοχεύουμε. Η διαπίστωση των προτιμήσεων και η προβολή του ντόπιου κρέατος, πρέπει να γίνει από κοινού με τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό.

                                               ΤΕΧΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αλμωπίας, κο Δημήτρη Πασόη για την αμέριστη στήριξη προς το γραφείο.Το Γραφείο Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής, όπως έχει μετονομαστεί το παλιό Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έμφαση στην Κτηνοτροφία, είναι ένα Γραφείο, το οποίο έχω την τιμή να εποπτεύω. Μέσα από τη λειτουργία του Γραφείου  είμαστε σε θέση να στηρίξουμε  τον κτηνοτρόφο της περιοχής,  παρέχοντας πληροφορίες και τεχνική στήριξη σε θέματα ενδιαφέροντος του. »


Καλεσμένοι εισηγητές ήταν οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλονίκης, κ. Ραπτόπουλος Δημήτριος- Κτηνίατρος και  η κυρία Πασχαλάκη Σοφία- Γεωπόνος, ο εκπρόσωπος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Εδέσσης κ. Κελεσίδης Αναστάσιος – Κτηνίατρος και η εκπρόσωπος του Δήμου Αλμωπίας κ. Επιγαρίδου Σοφία – Γεωπόνος.


Η μεγάλη παρουσία των κτηνοτρόφων στην ημερίδα δείχνει το ενδιαφέρων τους για τις εξελίξεις αλλά και την ανησυχία τους για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στον τομέα της Κτηνοτροφίας.


Από την εκδήλωση αν και προσκλήθηκε απουσίαζε, η «Ένωση» Αλμωπίας καθώς και οι αιτησιογράφοι του ΟΣΔΕ.


Ο Κτηνοτροφικός  Συνεταιρισμός καλεί όλους τους κτηνοτρόφους Αλμωπίας να ενταχθούν στον Συνεταιρισμό γιατί όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κ. Ματζηρίδης Βασίλης “είμαστε Ισχυροί όταν είμαστε Ενωμένοι”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)