Ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των αδερφών Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη άσκησε ο εισαγγελέας για την πολύκροτη υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» έργα, τα οποία φέρεται να ανέθετε απευθείας και χωρίς διαγωνισμούς η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε εργολάβους.
Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρος Τσόγκας, άσκησε σε βάρος του πρώην νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και του αδερφού του, Διονύση, πρώην αντινομάρχη, ποινικές διώξεις για απλή συνέργεια σε απιστία και ψευδή βεβαίωση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Για την ίδια υπόθεση διώκονται για απιστία σε βάρος του δημοσίου άλλα 19 άτομα, μεταξύ των οποίων διευθυντές, τμηματάρχες και υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, την τετραετία 2006 - 2009. Οι ανωτέρω κατηγορούνται ότι «έσπαζαν» μεγάλα έργα σε μικρότερα (προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ) και τα ανέθεταν απευθείας, με συνοπτικές διαδικασίες, σε κατασκευαστικές εταιρείες.
Όπως προέκυψε από την προκαταρκτική εξέταση, που διενήργησε ο εισαγγελέας Ευάγγελος Μπακέλας, πρόκειται για 340 έργα, από τα οποία 23 πληρώθηκαν σε κατασκευαστές χωρίς να εκτελεστούν.
Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, ότι συνέτασσαν μελέτες για προυπολογισμούς, ύψους 45.000 ευρώ, που είχαν τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων.
Τα έργα που δεν έγιναν ποτέ
Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης κατηγορούνται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας τους χορήγησαν παραστατικά για 23 «45άρια», χωρίς όμως να έχουν εκτελεστεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δίωξη του κ. Τσόγκα, φέρονται ότι με τις βεβαιώσεις τους εκδόθηκαν χρηματικά εντάλματα και οι εργολάβοι εισέπραξαν κανονικά τα χρήματα που αναλογούσαν στα έργα, χωρίς όμως να αυτά να έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται.
Η αξία των συγκεκριμένων έργων στη δικογραφία προσδιορίζεται στο ποσό των 1.030.320,12 ευρώ. Ο εισαγγελέας αναφέρει ότι νομάρχης και αντινομάρχης πιστοποίησαν για την εκτέλεση των έργων, «αν και οι εργασίες στα χρονικά διαστήματα που ανέφεραν, σύμφωνα με ένορκες καταθέσεις υπευθύνων τμηματαρχών των υπηρεσιών, δεν είχαν εκτελεστεί», όπως υπογραμμίζεται στη δίωξη που ασκήθηκε.
Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί σε ειδικό ανακριτή πρόεδρο πρωτοδικών, ο οποίος πλέον αναλαμβάνει υποθέσεις διερεύνησης αδικημάτων με εμπλεκόμενους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πώς στήθηκε το κόλπο με τα διαβόητα «45άρια»
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε την άνοιξη του 2010, όταν με αφορμή εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» ο αρμόδιος εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας διέταξε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας. Το δημοσίευμα αποκάλυπτε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας των αδελφών Ψωμιάδη, και κυρίως στο διάστημα μετά το 2005, είχε στηθεί στη νομαρχία μια πρωτοφανής γραμμή παραγωγής έργων, τα λεγόμενα «45άρια», έργα δηλαδή που δίνονταν μέσω πρόχειρων διαγωνισμών, οι οποίοι στην πράξη ισοδυναμούσαν με απευθείας αναθέσεις σε ένα «κλειστό» κύκλωμα έμπιστων και «ημέτερων» εργολάβων.
Η συνήθης έκπτωση που εξασφάλιζε η νομαρχία στα «45άρια» ήταν της τάξης του 2% με 3%, όταν στα υπόλοιπα έργα, τα οποία γίνονταν μέσω κανονικών διαγωνισμών, οι εκπτώσεις κυμαίνονταν μεταξύ 25% και 45%. Εξαιτίας των μηδαμινών εκπτώσεων, το δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει πολύ υψηλότερο τίμημα για την κατασκευή αυτών των έργων σε σχέση με αυτά που θα πλήρωνε αν ακολουθούσε τη συνήθη διαδικασία. Η ζημία του δημοσίου ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια από άλλα δημοσιεύματα, πολλά από τα διαβόητα «45άρια» δεν είχαν καν εκτελεστεί, αλλά απλώς και μόνον είχαν πληρωθεί.
Ανύπαρκτα έργα
Στο στάδιο της προκαταρκτικής διερεύνησης, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι εκτός από «45άρια» λειτουργούσε στη νομαρχία Θεσσαλονίκης και μια δεύτερη γραμμή εκτέλεσης υποτιθέμενων έργων, τα οποία παρότι είχαν προϋπολογισμό εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, κατατεμαχίζονταν και εκτελούνταν υπό μορφή μίσθωσης έργου, με απευθείας ανάθεση. Το σύνολο αυτών των συμβάσεων, καθώς και τις βεβαιώσεις ότι τα έργα υλοποιήθηκαν, υπέγραψαν οι αδελφοί Ψωμιάδη.
Από τα ανύπαρκτα έργα σημαντικότερα θεωρούνται:
1. Η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων αδειών χρήσης γεωργικών μηχανημάτων προϋπολογισμού 675.000 ευρώ, έργο το οποίο «έσπασε» σε πενήντα(!) επί μέρους συμβάσεις.
2. Έργο διάνοιξης οδού σε οικόπεδο της νομαρχίας προϋπολογισμού 164.000 ευρώ, το οποίο «έσπασε» σε δώδεκα κομμάτια.
3. Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τις βιολογικές εκμεταλλεύσεις στον νομό Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού 310.500 ευρώ, που «έσπασε» σε 23 άτομα (13.500 στον καθένα).
Η πληρωμή αυτών των έργων γινόταν σταδιακά, βάσει βεβαιώσεων τις οποίες υπέγραφε κατά κύριο λόγο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και κατά δεύτερο ο αδελφός του Διονύσης όταν τον αναπλήρωνε. Μόνο που για τα έργα αυτά δεν βρέθηκαν πουθενά παραδοτέα.
Εκτός από τα ανωτέρω ανύπαρκτα έργα, στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και πολλά από τα διαβόητα «45άρια». Μια τέτοια περίπτωση αποκάλυψε τον Ιούνιο του 2010 η «Θ». Αφορούσε τον υποτιθέμενο καθαρισμό ρεμάτων στην περιοχή του πρώην δήμου Βερτίσκου, για το οποίο μάλιστα έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη ένα στέλεχος της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και ο εργολάβος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου