Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Σύμφωνη υπό όρους η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας στη δημιουργία Κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών




Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας στην έκταση συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 29ής Μαρτίου 2012,
ενέκρινε ψήφισμα με συντριπτική διευρυμένη ψηφοφορία σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, διαμονής και φροντίδας παράνομων μεταναστών, στο οποίο επισημαίνει την θετική στάση των δημάρχων απέναντι στη δημιουργία των παραπάνω Κέντρων με την προϋπόθεση να εξεταστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται και να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.
 Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:
Μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με τεράστιες προεκτάσεις για κάθε δραστηριότητα εντός της χώρας η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν κωφεύει και αναλαμβάνει, το μερίδιο που της αναλογεί για την ανακούφιση του προβλήματος, όπως δηλαδή με σταθερότητα πράττει έναντι κάθε ανάλογου προβλήματος που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.
Επειδή ακριβώς η λειτουργία χώρων φιλοξενίας είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος προκειμένου να μειωθούν και σταδιακά να εξαλειφθούν οι επιπτώσεις από τη διαβίωση χιλιάδων παράνομων μεταναστών στη χώρα, η ΠΕΔΚΜ συμφωνεί και δηλώνει ότι θα συνδράμει στην ίδρυση, κατασκευή, δημιουργία και λειτουργία τους.
Η λειτουργία τέτοιων χώρων φιλοξενίας δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σημάνει έστω και την παραμικρή κοινωνική όχληση προς τις τοπικές κοινωνίες. Για τα θέματα φύλαξης, ασφάλειας, υγιεινής, διατήρησης της ομαλότητας θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές εγγυήσεις από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας.
Επιπλέον, μέσα από τη λειτουργία τους θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα από την Κεντρική Εξουσία ώστε να ενισχύεται με κάθε τρόπο η τοπική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)