Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ανακοίνωση της γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας Ν. Πέλλας


     Οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας. 

     Με την υλοποίηση του νέου εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου-2 και των υπόλοιπων μέτρων για την Υγεία-Πρόνοια, προωθούν την κατάργηση δεκάδων νοσοκομείων και προνοιακών ιδρυμάτων, μαζικές απολύσεις υγειονομικών μέσω των συγχωνεύσεων και της αξιολόγησης, γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων με προσλήψεις επικουρικών και εργαζομένων με δελτία παροχής υπηρεσιών. Ετοιμάζουν νέες μειώσεις στους μισθούς όλων των υγειονομικών, νέα φοροχαράτσια, νέα αντιαασφαλιστικά μέτρα. Προωθούν τον περιορισμό των παροχών υγείας σε ένα στοιχειώδες «βασικό πακέτο» και αυξάνουν την συμμετοχή των ασφαλισμένων σε νοσηλεία, φάρμακα, εξετάσεις.
     Πρόσφατη είναι η άγρια λεηλασία των αποθεματικών και των καταθέσεων των δημοσίων νοσοκομείων στις τράπεζες, μέσω της υποχρεωτικής μετατροπής τους σε κρατικά ομόλογα και του «κουρέματος» τους κατά 70%. Αυτό, σε συνδυασμό με τις δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στα νοσοκομεία. Κάτι που αξιοποιείται για να επιταχυνθεί και να βαθύνει ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας–Πρόνοιας, ώστε το κράτος να αποδεσμευτεί παραπέρα από την ευθύνη χρηματοδότησης τους και να επιβληθούν νέα χαράτσια στους ασθενείς (εξέταστρα, εργαστηριακές εξετάσεις κλπ) για να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας των νοσοκομείων «με ιδία έσοδα». Δηλαδή ξαναβάζουν το χέρι στην άδεια πλέον τσέπη του λαού που στενάζει σήμερα.
     Όλα αυτά τα μέτρα προωθούνται στο όνομα του «εξορθολογισμού» και της αντιμετώπισης «της σπατάλης» και «των συμφερόντων» στο χώρο της Υγείας. Όμως η αλήθεια είναι ότι ο στόχος είναι να γίνουν οι εργαζόμενοι πιο φθηνοί και με όσο λιγότερα δικαιώματα γίνεται, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, για να εξοικονομούνται κονδύλια τα οποία δίνονται στην πλουτοκρατία με διάφορους τρόπους (φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές, επενδυτικά κίνητρα, επιδοτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας κλπ) για να θωρακίσουν παραπέρα την ανταγωνιστικότητα της σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.
     Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο εντάσσεται, τόσο η μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών από τον Γενάρη μέχρι σήμερα στους γιατρούς των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, όσο και η περικοπή κατά 30% για ολόκληρο το έτος του μηνιαίου κονδυλίου που εξασφαλίζει την εφημεριακή λειτουργία αλλά και το βάθεμα της εντατικοποίησης της εργασίας των υγειονομικών.
Η μη καταβολή των δεδουλευμένων - που αυτή τη περίοδο βασανίζει τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο και ακόμη περισσότερο και στον ιδιωτικό τομέα - σε συνδυασμό με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, τα χαράτσια κλπ, οδηγεί τους υγειονομικούς στην εξαθλίωση, την ίδια στιγμή που οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της Υγείας ενισχύουν την θέση τους και την κερδοφορία τους.
     Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις γιατρών χωρίς την άμεση κάλυψη του κενού που η μετακίνηση τους δημιουργεί, δίνουν την χαριστική βολή σε ορισμένα τμήματα στα δημόσια νοσοκομεία. Το παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, ένα τμήμα νευραλγικής σημασίας επιφορτισμένο με την Υγεία των παιδιών του λαού της περιοχής, λόγω του περιορισμένου ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού που το στελεχώνει, λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια χάρη στην αυταπάρνηση των υγειονομικών. Σήμερα μετά από την μετακίνηση δύο παιδιάτρων, οι παιδίατροι του τμήματος μειώθηκαν σε δύο και το τμήμα οδηγείται σε κατάρρευση.
     Καλούμε το λαό της περιοχής και τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας να δώσουμε μαχητική, αγωνιστική απάντηση στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, τραπεζιτών, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων, υλοποιούν την βάρβαρη και άκρως επικίνδυνη  για την Υγεία του λαού αντιλαϊκή πολιτική τους.
     Υπάρχει διέξοδος προς όφελος των ασφαλισμένων των γιατρών και των άλλων υγειονομικών. Έχουμε ευθύνη να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε την διάλυση ή ιδιωτικοποίηση  νοσοκομείων και κέντρων υγείας που προωθούν, να αποτρέψουμε τα νέα μέτρα που υλοποιούν.
     Καλούμε σε κοινό αγώνα τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τις Λαϊκές επιτροπές, τα σωματεία τους γυναικείους συλλόγους, τα σωματεία των συνταξιούχων. Να γίνει το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και να διεκδικήσουμε.
•   Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (ώρες, εφημερίες). Όχι άλλη απλήρωτη δουλειά!
•   Να μη συγχωνευτεί-καταργηθεί-ιδιωτικοποιηθεί κανένα νοσοκομείο, μονάδα του ΙΚΑ, κέντρο υγείας. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί - συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι στους εργολάβους.
•   Πλήρης στελέχωση με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων και κέντρων Υγείας του νομού με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Άμεση πρόσληψη Παιδιάτρων και εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του παιδιατρικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών με βάση τις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης των παιδιών της περιοχής.
•   Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία. Να μην μείνει κανένας άνεργος- ανασφάλιστος χωρίς πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένειά του.
•   Να μην περάσουν οι περικοπές του νέου μισθολογίου. Να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα. Να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους.
•   Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία-Πρόνοια.
2 Απριλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)