Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Στοπ στις δολοφονίες


ΖΗΤΑ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ  ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ


Eπιστολή στον Δήμαρχο Αλμωπίας απέστειλε η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, μετά τα συνεχόμενα κρούσματα δολοφονιών ζώων συντροφιάς, αδέσποτων αλλά και ιδιόκτητων, στις περιοχές της Όρμας, της Πιπεριάς, του Λουτρακίου και τελευταίως των Λουτρών Πόζαρ.
Με αυτή την παρέμβασή της η ΠΦΟ ζητάει από τον Δήμο Αλμωπίας απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, επισημαίνοντας την παράνομη χρήση, αλλά και την επικινδυνότητα των δραστικών και ισχυρών δηλητηριωδών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της "φόλας", θέτοντας ουσιαστικό θέμα για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και του ιδιαίτερου κινδύνου που διατρέχουν τα μικρά παιδιά.
Ανάλογες επιστολές απέστειλε η ΠΦΟ στον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και στον διοικητή του Α.Τ. Αριδαίας. 
Παραθέτουμε την επιστολή της ΠΦΟ προς τον Δήμο Αλμωπίας και αναμένουμε τις απαντήσεις του.
Παραθέτουμε την επιστολή της ΠΦΟ προς τον Δήμο Αλμωπίας και αναμένουμε τις απαντήσεις του.

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Ζώων "Η Ελπίδα"




Προς τον Δήμαρχο Αλμωπίας
κ. Δημήτρη Πασόη
Δημαρχείο Αλμωπίας
Πλατεία Αγγελή Γάτσου
Αριδαία
                                                                                  Αθήνα, 18 Μαΐου 2012                                                                                       

 Κύριε Δήμαρχε,
Εδώ και μερικούς μήνες, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία γίνεται συνεχώς αποδέκτης καταγγελιών ελλήνων πολιτών αλλά και ξένων επισκεπτών που έρχονται αντιμέτωποι με δηλητηριασμένα ζώα.
Η προκλητική συχνότητα των δηλητηριάσεων υποδεικνύει συντονισμένη πολιτική, και όχι  πράξη μεμονωμένων ατόμων που εχθρεύονται τα ζώα. Είναι εξ’ άλλου κοινό μυστικό ότι η εξόντωση αδέσποτων ζώων με φόλα γίνεται συνήθως κατ’ εντολή ανεύθυνων δημοτικών αρχών.
Συγκεκριμένα, στα Λουτρά Πόζαρ στο χωριό Λουτράκι, στο χωριό Όρμα, στο χωριό Πιπεριά κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2012 έγινε χρήση δηλητηρίου ως μέθοδος εξόντωσης αδέσποτων ζώων. Τα περισσότερα ζώα έχριζαν της φροντίδας του Συλλόγου Φίλων Ζώων Αριδαίας «η Ελπίδα» καθώς και φιλόζωων κατοίκων οι οποίοι είχαν φροντίσει, όπως ακριβώς προβλέπει ο Νόμος, για την στείρωση, τον εμβολιασμό και την επανένταξη τους. Όλα ήταν υγιή.
Πέρα από την απόγνωση και  τον σπαραγμό που προκαλεί στον φυσιολογικό άνθρωπο αυτή η εγκληματική πρακτική, αλλά και τον θυμό για την περιφρόνηση αυτονόητων αξιών, υπάρχει και η εύλογη ανησυχία όλων των καταγγελλόντων για τα δικά τους κατοικίδια και για τη δική τους υγειονομική ασφάλεια.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι, βάσει  του νόμου 4039/2012, τα αδέσποτα ζώα  αποτελούν άμεση αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και  η κακοποίηση ή θανάτωση  τους διώκεται ποινικά. Η  δε κάλυψη των δραστών ισοδυναμεί με ηθική αυτουργία. Εξασφαλίζει επιπλέον την επανάληψη στο μέλλον, παρόμοιων αποτρόπαιων πράξεων.
Η συχνότητα και η σοβαρότητα του φαινομένου έχουν διαδοθεί διαδικτυακά και εκτός των συνόρων μας, δυσφημίζοντας και ζημιώνοντας σε ανησυχητικό βαθμό τη χώρα μας στους ξένους επισκέπτες. Κυρίως όμως, η χρήση δηλητηριωδών ουσιών (ποντικοφάρμακων, φυτοφαρμάκων ή άλλων τοξικών ουσιών) απαγορεύεται ρητώς σε δημόσιους χώρους καθώς θέτει ουσιαστικό θέμα δημόσιας υγείας και βάζει σε ιδιαίτερο κίνδυνο τα μικρά παιδιά. 
θα θέλαμε, κατόπιν κοινού αιτήματος των καταγγελλόντων, σαφείς και επίσημες απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα.

Σε τι ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος για την αποτροπή των φαινομένων δηλητηριάσεων και την προστασία των δημοτών του? Συγκεκριμένα:

1) Έχει ζητήσει εκτενή αστυνομική έρευνα (βάσει των οδηγιών που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Αύγουστο του 2010, τον Φεβρουάριο του 2011 και ξανά τον Μάρτιο του 2012 προς όλα τα Α.Τ. της χώρας), ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στην Αστυνομία και να τιμωρηθούν? έχει δώσει εντολές για συστηματικές τοξικολογικές αναλύσεις?
2) Έχει πάρει μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των κατοικίδιων τους? Ποιά είναι αυτά?
3) Έχει περιφράξει και απομονώσει τους χώρους όπου διαπιστώθηκε χρήση δηλητηρίων?
4) Έχει  ενημερώσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες –έλληνες  και αλλοδαπούς- για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων χώρων?




Περιμένοντας την απάντησή σας , είμαστε στη διάθεση σας

Με τιμή,

Για την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία,

Η πρόεδρος                                                        Η γραμματέας
Ειρήνη Μολφέση                                              Σοφία Τζονίκη
               



Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


    Ο Δήμος Αλμωπίας με ανακοίνωσή του, εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το περιστατικό δηλητηριασμού αδέσποτων σκύλων στα Λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ) όπως και παρόμοιων

φαινομένων που λαμβάνουν χώρα κατά καιρούς στην περιοχή με δράστες ανεγκέφαλους και ασυνείδητους καλεί όλους τους πολίτες του Δήμου σε επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση ούτως ώστε να συμβάλλουν στην εξάλειψη κάθε είδους τέτοιων φαινομένων τα οποία αποτελούν ντροπή για τον πολιτισμό μας και δυσφήμιση για την περιοχή μας.

    Παράλληλα ο Δήμος Αλμωπίας θέλει να επιστήσει την προσοχή όλων των πολιτών, καθώς, η εξόντωση των ζώων με κάθε είδους επικίνδυνα δηλητήρια εκτός του ότι αποτελεί από μόνη της μια αισχρή και απεχθή πράξη, εγκυμονεί ταυτόχρονα κινδύνους για την υγεία των κατοίκων των περιοχών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών που παίζουν σε παιδικές χαρές και άλλους χώρους.

   Η Δημοτική Αρχή, έχοντας υπ’όψη την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Αλμωπίας, με όσα μέσα διαθέτει και στο μέτρο του εφικτού, στηρίζει και επικροτεί το έργο του Φιλοζωικού Συλλόγου Αλμωπίας «Η Ελπίδα» που, με την εθελοντική του δράση, βοηθάει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αλμωπίας και στην προστασία και την περίθαλψη των αξιαγάπητων τετράποδων. Επίσης, σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές έχει κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ούτως ώστε να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων.

    Επιπροσθέτως γίνεται γνωστό ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου οφείλει:

Να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του.

Να μεριμνά για την ευζωία του.

Να εφοδιάζεται με βιβλιάριο υγείας , το οποίο υποχρεούται να φέρει μαζί του.

Να μην το εγκαταλείπει. Το μεγαλύτερο ποσοστό αδέσποτων ζώων αποτελείται από ζώα που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Να μεριμνά για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματά του.

Να εκτελεί τον περίπατο του ζώου με συνοδό και έχοντάς το δεμένο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3170/2003, η παραβίαση των παραπάνω υποχρεώσεων επιφέρει σημαντικά διοικητικά πρόστιμα, αλλά και ποινικές κυρώσεις.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)