Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Μαϊμού και οι ασφαλτοστρώσεις στο Θεοδωράκι




ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ

 Παρά τους ισχυρισμούς του Σταύρου Τυφεγγόπουλου ότι δεν υπάρχουν εικονικά έργα στο πρώην Δήμο Εξαπλατάνου, οι έλεγχοι δείχνουν άλλα.
Μετά τις εικονικές χαλικοστρώσεις για τις οποίες γίνεται ανάκριση για κακουργηματικές πράξεις , ΣΔΟΕ και επιθεωρητές -Ελεγτές Δημόσιας Διοίκησης , λένε ότι και τα έργα ασφαλτόσττρωσης στο Θεοδωράκι ήταν εικονικά .




Ένα ακόμα έργο που κόστισε 150 χιλ. ευρώ στον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου ,σύμφωνα με το ΣΔΟΕ δεν έγινε. Πρόκειται για έργα ασφαλτόστρωσης στο Θεοδωράκι , τα οποία υποτίθεται ότι έγιναν, επί θητείας Σταύρου Τουφεγγόπουλου το 2007.
Είχε προηγηθεί έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών –Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης οι διαπίστωσαν σωρεία παρατυπιών. Στη  συνέχεια  από το Σώμα Επιθεωρητών ζητήθηκε η παρέμβαση του ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) Μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα σχετικά φορολογικά στοιχεία είναι εικονικά  και συντάχθηκαν  οι εκθέσεις για τον καταλογισμό .
Τα εικονικά στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και το έργο ήταν …εικονικό.
Το πόρισμα ζητά να σταλούν τα στοιχεία στον Εισαγγελέα πρωτοδικών ΄Εδεσσας  για τα περαιτέρω.
΄Ετσι  έστω και αργά ο Παράσχος Τσάνταλης επικεφαλής της παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» στον τότε Δήμο Εξαπλατάνου δικαιώνεται στην καταγγελία  για το θέμα των έργων οδοποιίας που υποτίθεται ότι έγιναν στο Θεοδωράκι. Το 2007.
Όσες ερωτήσεις κι αν έγιναν είτε στο δημοτικό συμβούλιο είτε δια του Τύπου δεν απαντήθηκαν ποτέ. Αντί απαντήσεων εισέπρατταν αλαζονεία και χλευασμό για άγνοια και ασχετοσύνη περί εκτέλεσης έργων.
Τον Οκτώβριο του 2011 η επιθεωρήτρια του Σώματος Επιθεωρητών ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ. Αρβανιτοπούλου,  διαπιστώνει μία σειρά παρατυπιών στη προετοιμασία και στην εκτέλεση του έργου. Στη συνέχεια ζητάει και την συνδρομή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ,προκειμένου να ερευνηθούν κάποια στοιχεία φορολογίας και να αποκαλυφθεί  κατά πόσο έγιναν οι εργασίες το 2007, όπως υποστήριζαν οι ιθύνοντες ,ή δεν έγιναν όπως υποστήριζε η τότε υπό τον Παράσχο Τσάνταλη αντιπολίτευση  και όπως κατά καιρούς υποστήριξαν και στελέχη του συνδυασμού της δημοτικής πλειοψηφίας , δηλ. του Σταύρου Τουφεγγόπουλου.
Από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ(έγγραφο με αρ. πρωτ. 1406-17-2-2012)
   προκύπτουν τα εξής:
Ανάδοχος του  έργου «Ενδοδημοτική οδοποιία», αναδείχθηκε ο Γεώργιος Ελευθεριάδης ,ο οποίος ανέθεσε την εκτέλεση του έργου στην «ΠΥΡΑΜΙΣ Α.Τ.Ε.-ΕΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Ε.»
Στη συνέχεια η εταιρία αυτή ανέθεσε την υλοποίηση του έργου στην «ΠΥΡΑΜΙΣ ΑΤΕ » κλπ,κλπ.΄Ετσι ο έλεγχος επικεντρώνεται στην «ΠΥΡΑΜΙΣ ΑΤΕ και διαπιστώνεται ότι τα σχετικά φορολογικά στοιχεία είναι εικονικά. Η υπηρεσία  συνέταξε  εκθέσεις του Κ.Β.Σ.για τον καταλογισμό παραβάσεων έκδοσης ή έκδοσης –λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων κατά περίπτωση.
Με λίγα λόγια ,τα εικονικά στοιχεία σημαίνουν εικονικό έργο ή όπως το λέει απλά ο λαός ,έργο μαϊμού.Για τον λόγο αυτό και το πόρισμα καταλήγει τα στοιχεία να σταλούν στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών ΄Εδεσσας για τα περαιτέρω.

 ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ
Για την έκθεση της κ. Κυριακής Αρβανιτοπούλου ,έχει γίνει εκτενής αναφορά στον Τύπο παλαιότερα. Αξίζει όμως τον κόπ να επισημανθούν κάποια σημεία που αποσαφηνίζουν το τοπίο.
Η σημαντικότερη διαπίστωσή της είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων εργασιών  (το 84% αν γίνει αναγωγή σε ποσοστιαίες μονάδες), φέρεται να υλοποιήθηκε μέσα σε 13 ημέρες. Ουσιαστικά μέσα σε δέκα εργάσιμες  μέρες δεδομένου ότι οι Κυριακές είναι αργίες ,ενώ για να δουλέψουν Σάββατο απαιτείται ειδική άδεια από την επιθεώρηση εργασίας, γεγονός που φαντάζει απίστευτο.
Η ΤΥΔΚ εμφανίζεται να έχει συντάξει δύο μελέτες ενδοδημοτικής οδοποιίαας στον Δήμο Εξαπλατάνου. Η πρώτη το2004 με αριθμό 64 και η άλλη το 2006 ,με αριθμό 78 (ημερομηνία 18-9-2006)
Σύμφωνα με την πρώτη είναι γεγονός ότι κάποια έργα οδοποιίας στο Θεοδωράκι έγιναν .Με τη δεύτερη όμως δεν έγινε κανένα έργο. Για τη οδοποιία δε του 2007 στο Θεοδωράκι υπήρξαν δύο τεχνικές εκθέσεις. Η πρώτη παρουσιάζει τα έργα οδοποιίας στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ίδας,Φούστανης ,Φιλώτειας και Νότιας, ενώ η άλλη φέρει τα έργα να έχουν υλοποιηθεί στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μηλιάς ,Ριζοχωρίου, Προδρόμου και Θεοδωρακίου.
Την πρώτη τεχνική έκθεση την ειχε προσυπογράψει ανεπιφύλαχτα ο δημοτικός σύμβουλος Παντελής Κετικίδης.
Την δεύτερη όμως την προσυπέγραψε με επιφύλαξη  γιατί όπως υποστηρίζει  ότι δεν ήταν παρών κατά την εκτέλεση του έργου. Λες και ήταν παρών κατά την εκτέλεση του πρώτου έργου.
Ο Παράσχος Τσάνταλης επισημαίνει ,ότι η προεργασία ,ώστε να είναι έτοιμα τα χαρτιά  για την υλοποίηση του έργου  γίνεται το 2006 ,επί δημαρχίας Χρήστου Παλίκογλου. Κάπως έτσι τονίζει είχε εξελιχθεί και η υπόθεση των χαλικοστρώσεων  αγροτικών δρόμων  ,η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης  για κακουργηματικές πράξεις και έχει κληθεί να καταθέσει ο Σταύρος Τουφεγγόπουλος.
Μια άλλη διαπίστωση της Επιθεωρήτριας είναι  η υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι την μελέτη του έργου «Ενδοδημοτική οδοποιία» δεν την ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο ,όπως προβλέπει ο νόμος αλλά η Δημαρχιακή Επιτροπή.Ενέκρινε την μελέτη  τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2006. Παράλληλα εγκρίθηκαν και οι όροι δημοπράτησης  και καταρτίστηκε η αναλυτική διακήρυξη για την ανάδειξη του ανάδοχου εργολάβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)