Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ




 Ο ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας συμπαραστέκεται με όλες του τις δυνάμεις στην κινητοποίηση των Δήμων της χώρας και ιδιαίτερα των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας μετά από την απόφαση της ΠΕΔΑ και της ΚΕΔΚΕ.

    Η οικονομική ασφυξία που έχει επιφέρει η μείωση της κρατικής επιχορήγησης  προς τους Δήμους κατά 60%  σε συνδυασμό με την απαγόρευση  προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και της εργασιακής εφεδρείας – απόλυσης , οδηγούν στην πλήρη κατάρρευση των υπηρεσιών τους και των κοινωνικών δομών.
    Με τις νέες μειώσεις στα κονδύλια που σχεδιάζει η τρικομματική κυβέρνηση, οι δήμοι οδηγούνται σε κατάρρευση. Είναι γνωστό ότι με τη διοικητική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη", ένα σημαντικό τμήμα του κοινωνικού κράτους έχει μεταφερθεί στη δικαιοδοσία των δήμων, οπότε η μείωση του προϋπολογισμού θα πλήξει όλους τους πολίτες. Ακόμη υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μην μπορούν να πληρωθούν ούτε οι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων.
    Λαμβάνοντας υπόψη την τραγική οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας, είναι προφανές το πού θα τους οδηγήσουν τα νέα μέτρα -τα οποία ξεπερνούν τα 15 δις ευρώ- που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην κ. Μέρκελ
    Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση στα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση του θεσμού. Είναι αναγκαία η συνολική αλλαγή πορείας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα προκύψει πρωτοφανής κοινωνική ένταση. Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει στάση πληρωμών, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της απόφασης αυτής και όχι να την μετακυλύει στους δημάρχους
    Σήμερα οι Δήμοι Έδεσσας, Αριδαίας και Σκύδρας παρέμειναν κλειστοί. Η στάση του Δημάρχου Πέλλας να μην συμμετάσχει στην κινητοποίηση και να κρατήσει τον Δήμο ανοιχτό, προφανώς  υπακούοντας σε κομματικά κελεύσματα, αποτελεί μοναδική παραφωνία στα πλαίσια των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και προκαλεί τα αισθήματα όλου του κόσμου των Γιαννιτσών αλλά και όλου του Νομού. Στην σημερινή συγκυρία η απόφαση του να θυσιάσει τα συμφέροντα του δημοτών του Δήμου Πέλλας στο όνομα κομματικών συμφερόντων δεν θα του προσφέρει καμιά δικαιολογία όταν έρθει η ώρα  που δεν θα  μπορεί να λειτουργήσει καμιά κοινωνική υπηρεσία, να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τον δημότη και να πληρώσει την μισθοδοσία του προσωπικού.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας καλεί όλους τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να συμπαρασταθούν ενεργά στους Δήμους που κινητοποιούνται και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση να σταματήσει τον ολισθηρό κατήφορο που οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την χώρα.

1 σχόλιο:

  1. Καλά θα κάνουν οι πολίτες της Πέλλας και ολόκληρης της Ελλάδας να αντιδρούν όταν οι δήμαρχοι χρεώνουν τους δήμους με έργα βιτρίνας και ανευ ουσίας εν μέσω κρίσης και ειδικά όταν δεν έχουν χρήματα και ο φαύλος κύκλος των χρεών συνεχίζεται.
    Είναι τραγικό για τους δήμους οι αυξημένες αρμοδιότητες του Καλλικράτη να συνοδεύονται από μειώσεις στις κρατικές επιχορηγήσεις αλλά ειναι τραγικοί και οι περισσότεροι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)