Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΕΔΕΣΣΑΣ για ΜΑΧΕΣ του ΕΛΑΣ στο ΜΟΥΧΑΡΕΜ-ΧΑΝΙ







      Το Παράρτημα Έδεσσας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ πραγματοποίησε και φέτυος με μεγάλη συμμετοχή κόσμου την Εκδήλωση Μνήμης για τους ηρωι-κούς νεκρούς των νικηφόρων αντιφασιστικών μαχών του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ
με την ανατίναξη των γερμανικών αμαξοστοιχιών στα στενά του Μουχαρέμ Χάνι τον Αύγουστο του 1944
      Όπως ανέφερε ο Προυσανίδης Ανέστης παρουσιάζοντας το χρονικό και τη σημασία των αντιστασιακών μαχών του ΕΛΑΣ  :  «Οι δοξασμένες σελίδες της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ , του ΕΛΑΣ , της νεολαίας της ΕΠΟΝ , που αντιστάθηκαν σθεναρά στον εισβολέα φασίστα κατακτητή , έχουν σε περίοπτη θέση και τις νικηφόρες μάχες της περιοχής αυτής στη διάρκεια της Κατοχής  1941-1944, όπου στα στενά αυτά περνούν παράλληλα η σιδηροδρομική γραμμή και ο δρόμος Έδεσσας - Φλώρινας .
   Οι σημαντικότερες μάχες και οι επιθέσεις των μαχητών του ΕΛΑΣ δόθηκαν τον Αύγουστο του 1944 με επιθέσεις σε φάλαγγες αυτοκινήτων  & γερμανικές αμαξοστοιχίες με εφόδια για τις δυνά-μεις Κατοχής .Ίσως η σημαντικότερη μάχη νάναι αυτή στις 6 Αυγούστου του 1944  με την επί-θεση  σε  γερμανική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινας – Θεσσαλονίκης με 28 βαγόνια και 2 μηχανές.
       Έλαβαν μέρος τα παρακάτω 3 Τάγματα του ΕΛΑΣ : Το 2ο Τάγμα του 30ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν – Κατσώνη , το 1ο Τάγμα του 16ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν - Μαύρο και το  3ο Τάγμα του 53ου Συντάγματος με Διοικητή τον Σεραφείμ Καρασάββα . Στην επι-χείρηση πήρε επίσης μέρος και ο Διοικητής της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Καπετάν-Πέτρος . Η μάχη ήταν πολύ σκληρή . Οι δυνάμεις των Γερμανών εισβολέων στην αμαξοστοιχία πολλαπλά-σιες & ισχυρές . Υποχώρησαν όμως μπροστά στην ηρωική επίθεση των Ελασιτών και παραδόθη-καν . Η αμαξοστοιχία με πολεμικά εφόδια και - κύρια - με υγειονομικό υλικό απαραίτητο για τον αντιστασιακό αγώνα , καταλήφθηκε.
   Συνολικά στις μάχες του Μουχαρέμ - Χάνι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξουδετέρωσαν 640 γερμανο-ιταλούς φασίστες εισβολείς και ντόπιους συνεργάτες αυτών , εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και πάνω από 270 οι αιχμάλωτοι .Το τίμημα για τους ένδοξους μαχητές του ΕΛΑΣ ήταν ο ηρωικός χαμός 18 παλικαριών του , που σήμερα ήρθαμε να τιμήσουμε και τα ονόματά τους είναι χαραγ-μένα πρώτα-πρώτα στην ιστορική μνήμη όλων μας και στο απέριττο μνημείο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ εδώ στα Στενά του Μουχαρέμ - Χάνι .
   Φέτος κλείνουν 71 χρόνια από τη πρωτοβουλία του τιμημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλά-δας στις 27 Σεπτέμβρη 1941 από κοινού με άλλες πατριωτικές δυνάμεις για την ίδρυση , την οργά-νωση & την καθοδήγηση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου - του θρυλικού ΕΑΜ , για να οργανώσει με τη σειρά του το λαό μας ενάντια στους φασίστες κατακτητές» .
      Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Έδεσσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Συμεωνίδης Αλέκος , που στην ομιλία του τόνισε  :
«…Ερχόμαστε να τιμήσουμε σήμερα στα Στενά του Μουχαρέμ -Χάνι τους ένδοξους μαχητές του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ , που έπεσαν κατά την ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας , αλλά και όλους τους αγωνιστές μαχητές & μαχήτριες της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης & του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας , που έπεσαν στα πεδία των τίμιων μαχών σε όλη τη χώρα με όραμα και ιδανικό μια ελεύθερη πατρίδα των συμφερόντων των πολλών και όχι για τα  συμφέ-ροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών .
     Με το όραμα αυτό συσπείρωσε το ΕΑΜ τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε διαρκή αγώνα αντίστασης , σε αντιδιαστολή με όσους λάκισαν , συνεργαζόμενοι με τους κατά-κτητές ή την κοπάνισαν μακριά από το μπαρούτι της μάχης . Πάλεψαν για μια πατρίδα με κυρίαρχο το λαό της, με αποτίναξη κάθε πολιτικού, οικονομικού ή κοινωνικού κατακτητή, με αυτόνομη και αυτοδύναμη ανάπτυξη, με ισότιμη απόλαυση των αγαθών της νίκης εναντίον του φασισμού - ναζισμού , τον οποίο αντιπάλεψε με όλες τις δυνάμεις και αναγνωρίζεται από όλο το λαό η πρωτοπορία & πρωτοβουλία οργάνωσης αυτής της πάλης από το τιμημένο ΚΚΕ .
Αυτή η ιστορική πραγματικότητα δεν σβήνει όσες προσπάθειες και να καταβάλουν διάφοροι σημερινοί διαστρεβλωτές της . Έτσι και η πρόσφατη προσπάθεια αμαύρωσης του μνημόσυνου των 114 παλικαριών  στον Ομαδικό Τάφο των Γιαννιτσών, που εκτελέστηκαν από τους Γερμα-νούς κατακτητές & τους ντόπιους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες πουλικούς στις 14 Σεπτέμ-βρη 1944 , από τους ιδεολογικούς απογόνους της Χρυσαυγήτες , έπεσε στο κενό . Το ιστορικό ατόπημα του Δημάρχου να τους συμπεριλάβει στην επίσημη κατάθεση στεφανιών με την επί-κληση της εκλογής στη Βουλή βρήκε δίκαια τη σθεναρή αντίδραση του λαού της πόλης .
Συνολικά η συμβολή της ακριτικής Πέλλας στον αγώνα του ΕΑΜ & του ΔΣΕ ήταν σχεδόν καθολική . Χιλιάδες αμούστακα πολλές φορές αγόρια & άβγαλτα κορίτσια , αγροτόπαιδα στην πλειοψηφία τους από τα χωριά της περιοχής , έδειξαν έναν απαράμιλλο ηρωισμό για τα ιδανικά τους .
Η φετινή εκδήλωση μνήμης γίνεται σε μια χρονιά, που τα μέτρα της τρόϊκας ( ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ ) χέρι με χέρι με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-αριστερής ΔΗΜΑΡ, χτυπούν αλύπητα για μια ακόμη φορά τα λαϊκά στρώματα με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου . Και χρειάζεται η απάντηση με πόλεμο των εργαζομένων, των αγροτών, των μικροεμπόρων-βιοτεχ-νών, της νεολαίας στην σημερινή επίθεση λυσσαλέα επίθεση που μας κήρυξαν  οι εκφραστές & υπηρέτες του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ε.Ε.
Οι επόμενες κινητοποιήσεις & οι απεργιακές συγκεντρώσεις την ερχόμενη Τετάρτη 26 Σεπ-τέμβρη σε όλη τη χώρα , δείχνουν το δρόμο . Αναδεικνύουν σήμερα τη «φύτρα» ενός μετώπου αντίστασης με το ΠΑΜΕ των εργαζομένων , τη ΠΑΣΥ των μικρομεσαίων αγροτών & κτηνοτρό-φων , τη ΠΑΣΕΒΕ των επαγγελματοβιοτεχνών & εμπόρων , τη ΟΓΕ των γυναικών , το ΜΑΣ των σπουδαστών .
  Εμείς οι εναπομείναντες μαχητές του ΕΛΑΣ & του ΔΣΕ με την πολύτιμη εμπειρία αγώνων μπο-ρούμε να γαλουχήσουμε τη νεολαία , τα παιδιά & τα εγγόνια μας , στα ιδανικά του αγώνα για τις μικρές & μεγάλες κατακτήσεις και στις σημερινές συνθήκες . Όπως και νάχει οι ηρωικές πα-ρακαταθήκες των αγώνων ΕΑΜ & ΔΣΕ είναι ο άσβεστος φάρος στους αγώνες του σήμερα !
     Οι ιδέες τους των μαχητών της Εθνικής Αντίστασης και στο Μουχαρέμ-Χάνι δεν πεθαίνουν !  Όσοι έπεσαν στον αγώνα , δεν τους σκοτώσανε για να τους εξαφανίσουν, τις ιδέες τους πολε-μούσαν. Μα οι ιδέες τους είναι εδώ , είναι μέσα μας  , είναι μέσα στις καρδιές όλων των προο-δευτικών ανθρώπων του κόσμου. Κι αυτές θα νικήσουν !!! » .

      Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων και με αντιστασιακά τραγούδια από Συγκρότημα της ΚΝΕ από τη Θεσσαλονίκη , που χειροκροτήθηκε ζωηρά από τους παραβρισκό-μενους για την πολύ όμορφη παρουσία του .
     Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγενείς των ηρωικών νεκρών , αντιστασιακοί από όλη τη Μα-κεδονία και απόγονοί τους . Την εκδήλωση στο Μουχαρέμ-Χάνι τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεοδωρίδης Θεόδωρος , που σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε : «την ανάγκη απάντησης στον σημερινό πόλεμο με εθνική ενότητα και ομοψυχία του κόσμου» .  
      Επίσης τίμησε με τη παρουσία του ο Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννου Δημήτριος . Παραβρέθηκαν πολυμελής Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ  με επικεφαλής το Γραμ-ματέα της Ουγγρίνο Αλέκο , οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι Έδεσσας Φουνταλής Μιχάλης & Πέλλας Σίσκος Χρήστος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Επι-τροπής Κ.Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σαπρανίδης Κώστας , αντιπροσωπείες από τα Παραρ-τήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Νάουσας , Κέντρου Θεσσαλονίκης , Συκεών , Αμπελοκήπων , Σταυ-ρούπολης , Νεάπολης , Κιλκίς , Αλμωπίας  .
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες,

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.

Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:

Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!

Aridaia-gegonota.blogspot.com

(3)