Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ



 
 Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – Ε.Ε.Κ.( European Mobility Week-E.M.W. ) αποτελεί μια πανευρωπαϊκή κι όχι μόνο, πολύμορφη δράση που ξεκίνησε το 2002 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής
Ένωσης και υλοποιείται ανελλιπώς μέχρι τώρα από τις 16 έως τις  22 Σεπτεμβρίου κάθε χρονιάς.
Κεντρικό  σύνθημα της φετεινής Ε.Ε.Κ. είναι: '' Προχωρώντας  προς τη σωστή κατεύθυνση'',  και κορυφώνεται την τελευταία ημέρα που είναι καθιερωμένη ''ως ημέρα χωρίς αυτοκίνητο ''. Σκοπός της Ε.Ε.Κ. είναι ν΄ αποθαρρύνει τη  χρήση του ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτου και να ενθαρρύνει τη χρήση εναλλακτικών , βιώσιμων, οικολογικών τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων.
Όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις ,αλλά και στις μικρότερες αστικές περιοχές είναι καλό και ωφέλιμο να καταφεύγουμε σε ήπιες μορφές μετακινήσεων εφόσον οι συνθήκες είναι επιτρεπτές : περπάτημα, ποδήλατο, ομαδική χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτων,μαζικά μέσα μεταφοράς κ.α.   Έτσι μπορούμε να πετύχουμε: α) να μειώσουμε το θόρυβο , τα καυσαέρια,το μποτιλιάρισμα, την ένταση και την κατανάλωση καυσίμων. β) να ελευθερώσουμε περισσότερους δημόσιους χώρους, να δείξουμε σεβασμό και να δώσουμε προτεραιότητα σε πεζούς , άτομα με ειδικές ανάγκες, αυτοκίνητα κοινής  ωφέλειας και περίθαλψης.  γ) να τηρήσουμε τον Κ.Ο.Κ. , να βελτιώσουμε τις κυκλοφοριακές  συνθήκες  και την ποιότητα ζωής μας. 
Η οικονομική στενότητα , ίσως , δεν μας επιτρέπει ως  Δήμο να υλοποιήσουμε εκδηλώσεις για ν΄αναδείξουμε τη σημασία της Ε.Ε.Κ.   
Μπορούμε όμως , κι αυτή είναι η προτροπή μας, με συμβατές , καθημερινές πράξεις, όπως  αυτές που προαναφέρθηκαν, να κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή, βιώσιμη και προπάντων πιο ανθρώπινη.

Ο Δήμαρχος Σκύδρας                                                                                                                                                                                                     



                                                        Γιώργος Χοϊδης                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)