Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Οι Έλληνες στα δύσκολα … χορεύουν!



 ΠΑΝΑΞΙΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ


Π.Λ.Ο «Ακρίτες Αλμωπίας»  -   49ο Μακεδονικό Γλέντι








Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος «Ακρίτες Αλμωπίας», τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης πανελλήνιας χορευτικής συνάντησης του Νοεμβρίου (49ο Μακεδονικό Γλέντι) που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια, φιλοξένησε 850 χοροδιδασκάλους, ερευνητές - λαογράφους και μαθητές παραδοσιακού χορού από 25 συλλόγους από διάφορα μέρη της Ελλάδας και από 3 πανεπιστημιακές σχολές Φυσικής Αγωγής.
Το Σάββατο 10 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν μαθήματα μακεδονικών χορών και διαλέξεις με θέμα την παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό της Αλμωπίας από τον πρόεδρο του Ομίλου Δημήτρη Ιωάννου και στη συνέχεια ακολούθησε σεμιναριακό γλέντι. Το επόμενο Σάββατο 17 Νοέμβρη διοργανώθηκε ευρύτερο μακεδονικό γλέντι στο κέντρο «Παραδοσιακό» στο Λουτράκι με τη συνοδεία της ορχήστρας «Μακεδονικός Ήχος».
Η αθρόα συμμετοχή και η μοναδική επιτυχία των εκδηλώσεων αποδεικνύουν περίτρανα ότι η ξεχωριστή ομορφιά και γοητεία της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Αλμωπίας έλκει κάθε μελετητή και φίλο της παράδοσης. Οι «Ακρίτες Αλμωπίας» συμπληρώνουν φέτος 42 χρόνια παραγωγής εκδηλώσεων, υπεύθυνα και με σεβασμό, που αναδεικνύουν το χρώμα και τον παλμό του τόπου και τον ψυχισμό των ανθρώπων της Αλμωπίας. Φιλοδοξούν, έτσι, να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ενάντια στον κίνδυνο της αλλοίωσης που αντιμετωπίζει η τοπική μας παράδοση από την συστηματική εμπορευματοποίησή της.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έμειναν κατενθουσιασμένοι τόσο από την οργάνωση όσο και από τις ομορφιές της Αλμωπίας που γνώρισαν κατά τη διαμονή τους τα δύο Σαββατοκύριακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)