Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για την οικονομική αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι έλληνες μικροομολογιούχοι



 

Η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατάθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα
σχετικά με το ζήτημα των οικονομικών απωλειών που υπέστησαν οι Έλληνες μικροομολογιούχοι από την απομείωση της αξίας των Ελληνικών ομολόγων και τα προγράμματα ανταλλαγής ομολόγων με νέα ομόλογα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας.
Η βουλευτής τονίζει στην ερώτησή της πως οι απώλειες των μικροομολογιούχων αποτελούν πλήγμα για την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προς το κράτος, αλλά και εξέλιξη που θα εντείνει περαιτέρω την άδικη κατανομή των βαρών προς τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Αναφέρει δε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα και ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει και προτεραιότητα του ελληνικού δημοσίου και της νέας Κυβέρνησης.
Η ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012.-

----------
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει αναμφίβολα εξελιχθεί εδώ και αρκετό καιρό και σε κοινωνική κρίση. Ωστόσο τείνει να εξελιχθεί και σε ηθική κρίση. Οι αιτίες αυτής της εξέλιξης είναι σαφείς. Από τη μια η συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή που πλήττει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, φορτώνοντας στις πλάτες τους όλα τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής και από την άλλη οι τεράστιες οικονομικές απώλειες που υπέστησαν οι Έλληνες πολίτες, κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων, είτε μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, είτε ως φυσικά πρόσωπα. Στη δεύτερη περίπτωση, πλήγηκαν οι αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής χιλιάδων οικογενειών που τις είχαν εμπιστευτεί στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό αναμφίβολα αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη που δεν έχει μόνο αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, αλλά και συνέπειες ως προς την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στο ίδιο τους το κράτος. Επιπλέον, καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως όταν πρόκειται για μεγάλα συμφέροντα (υπόθεση Siemens) υπάρχει πάντα λύση στο πρόβλημα, ενώ όταν πρόκειται για τις ζωές των απλών πολιτών λύση δεν υφίσταται σχεδόν ποτέ.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα των απωλειών των Ελλήνων μικροομολογιούχων και πρέπει να αποτελέσει και προτεραιότητα του ελληνικού δημοσίου και της νέας Κυβέρνησης η εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης και οριστικής λύσης, στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή στη βάση της πλήρους αποζημίωσης των φυσικών προσώπων κατόχων ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, εάν κρίνουμε από τις ενέργειες του Υπουργείου σας καμία πρωτοβουλία δεν έχει έως σήμερα αναληφθεί.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος;
2. Σκοπεύετε να θέσετε το θέμα σε προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)