Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Προτάσεις για τις ιαματικές πηγές



Τις παρακάτω προτάσσεις προς την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΤ υπέβαλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών πηγών Ελλάδας


  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΤ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
«ΤΜΗΜΑ  ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ»                    προτάσεις
                                                                                Ν.3648/ 2006
Οι προτάσεις του Συλλόγου μας στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 13.12.20012  προκειμένου να αποκτήσουν προσωρινή αναγνώριση οι ελληνικές λουτροπόλεις συνοψίζονται σε ορισμένες μεταβολές του εν ισχύι  Νόμου. Συγκεκριμένα προτείνουμε τις κάτωθι αλλαγές:

Άρθρο 1:
Προτείνεται η προσωρινή αντικατάσταση του ορισμού της Ιαματικής πηγής ως εξής:
«Ιαματική πηγή είναι φυσική ανάβλυση ή άντληση ιαματικού φυσικού πόρου με τεχνικό έργο, όπως γεώτρηση, φρέαρ, τάφρο ή σήραγγα (φυσική ή τεχνητή), ή φυσική δημιουργία ιαματικού πηλού. Ως ιαματικοί φυσικοί πόροι θεωρούνται φυσικά ύδατα (ψυχρά ή θερμά), ατμοί, φυσικά αέρια ή πηλοί, των οποίων τα συστατικά έχουν ιαματικές ιδιότητες αναγνωρισμένες βάσει σύγχρονων και διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημονικών δεδομένων.

Άρθρο 5:
Προτείνεται η προσωρινή αντικατάσταση της πρώτης παραγράφου ως εξής:
1. Φυσικοί πόροι των οποίων τα συστατικά έχουν με βάση τα σύγχρονα και διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά δεδομένα ως ενδείξεις ιαματικές ιδιότητες αναγνωρίζονται προσωρινά με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

     Επίσης προτείνεται η αντικατάσταση της δεύτερης παραγράφου ως εξής:
2. Η απόφαση αναγνώρισης φυσικών πόρων ως ιαματικών αναφέρει το είδος του φυσικού πόρου, την τοποθεσία ανάβλυσης ή άντλησης, τα φυσικά, χημικά ραδιολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του, καθώς και τις ενδείξεις και αντενδείξεις για την ασφαλή χρήση του και συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα υπογεγραμμένο από Μελετητή Δημοσίων Έργων κάτοχο Μελετητικού Πτυχίου Κατηγορίας 16 (Μελέτες Τοπογραφίας) τουλάχιστον Β’ Τάξεως, το οποίο θα αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση σε ακτίνα διακόσίων μέτρων (200m) από το σημείο ανάβλυσης ή άντλησης και το οποίο θα συνδημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 16:
Προτείνεται να προστεθεί διευκρίνιση ότι προσωρινά το παρόν άρθρο δεν έχει ισχύ σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων εφόσον αυτές δεν απαιτούν ανέγερση, μετατροπή ή επέκταση των κτισμάτων των εγκαταστάσεων.

Άρθρο 18
Στην παράγραφο 1 προτείνεται να προστεθούν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας στην οποία ανήκει η ιαματική πηγή.
Άρθρο 22
    Προτείνεται να ανασταλεί προσωρινά η ισχύς του.

Άρθρο 23
Προτείνεται να ανασταλεί προσωρινά η ισχύς του.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ως άνω προτάσεις εκπονήθηκαν σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι αποτελούν μία πρόχειρη και προσωρινή λύση προκειμένου ο ιαματικός τουρισμός της χώρας να μη στερηθεί έσοδα τα οποία ειδικά αυτή την περίοδο έχει ιδιαίτερη ανάγκη. Επισημαίνουμε δε ότι οι προτάσεις μας αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το όραμα του Συλλόγου μας για τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων ιαματικού τουρισμού, πόσο μάλλον για την αξιοποίηση ενός από τους πλέον πολύτιμους και όμορφους φυσικούς πλούτους της χώρας μας, τους ιαματικούς φυσικούς πόρους.

Τέλος, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι δεκαπέντε μέρες περίπου μετά την ψήφιση του Νόμου έλαβε χώρα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας στο Άγκιστρο Σερρών με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης τις απόψεις του Συλλόγου και των τοπικών φορέων για τον εν λόγω Νόμο. Από τότε έως και σήμερα, έχουμε αναφέρει σε όλους τους αρμόδιους φορείς -και μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα- τις αδυναμίες των λουτροπόλεων σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου                                              
      Ο πρόεδρος
Ανέστης Αναστασιάδης
                                                                     Θεσσαλονίκη 27.12.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)