Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Αντιπροσωπεία του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αριδαίας στην Αυστρία




Οι κυρίες Μουρατίδου και Μαντά με τους Αυστριακούς αξιωματούχους και τους εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος  Commenius  το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αριδαίας συμμετέχει σε πολυμερή σύμπραξη 9 χωρών με θέμα την ενέργεια στην Ευρώπη του μέλλοντος. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία,Ιταλία,Σουηδία,Νορβηγία,Τουρκία,Ουγγαρία,Αυστρία και Ελλάδα.Προκειμένου να παρευρεθούν σε προγραμματισμένη συνάντηση η Διευθύντρια του σχολείου κ. Φρειδερίκη Μουρατίδου και η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Αριάδνη Μαντά ταξίδεψαν στο Grieskirchen της Αυστρίας όπου παρουσίασαν τα αποτελέσματα έρευνας που είχε προηγηθεί μεταξύ των μαθητών για την ενέργεια στην Αλμωπία. Την επεξεργασία των αποτελεσμάτων είχε κάνει η μαθηματικός κ. Ζωή Τσουμαρίδου και τις διαφάνειες είχε επιμεληθεί ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Κοσμάς Παντελίδης. Οι Ευρωπαίοι εταίροι εντυπωσιάστηκαν τόσο από την ποιότητα της εργασίας όσο και από τα συμπεράσματα που έδειχναν ότι η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα σχολικά κτίρια. Στις τρεις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν λήφθησαν αποφάσεις για περαιτέρω δράσεις οι οποίες θα παρουσιαστύν στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη Skelleftea της Σουηδίας.
Οι εκπρόσωποι των εννέα χωρών έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερη τιμή από τη Δήμαρχο του Grieskirchen κ. Maria Pachner και από τον Αυστριακό βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρο του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη κ. Wolfgang Grossruck. Στην ομιλία του ο κ. Grossruck τόνισε πως προτεραιότητα των χωρών αλλά και κάθε Δήμου που έχει υπό την εποπτεία του τα σχολεία πρέπει να είναι η Παιδεία. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση του Grieskirchen, που παρά το γεγονός ότι ειναι μια μικρή περιοχή,διαθέτει, χάρη στις ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα, πλήρως εξοπλισμένο αξίας 50 εκατομμυρίων Ευρώ. Στη συνέχεια η Δήμαρχος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς και τους συνεχάρη για τη συνεργασία τους. Υπογράμμισε τη σπουδαιότητα τέτοιων συμπράξεων για την προαγωγή της Ευρωπαϊκής ιδεας και τα πολλαπλά οφέλη που αποκομίζουν κυρίως οι μαθητές, το μέλλον των οποίων αποτελεί προτεραιότητα για την ίδια.
Ακολούθως η κ. Μαντά συνομίλησε τόσο με τον Αυστριακό βουλευτή όσο και με τη Δήμαρχο. Σε ερώτησή της για την παρουσία του εκεί ο Αυστριακός πολιτικός απάντησε πως είναι αυτονόητη, καθώς θεωρεί υψίστης σημασίας όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή συνεργασία αλλά και για την ίδια την περιοχή τη διεξαγωγή αυτής της συνάντησης στην Αυστρία.Η εκαπιδευτικός του εξέθεσε την παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία πλήττει από πολλές πλευρές την παιδεία. Ο κ. Grossruck, μολονότι υποστηρικτής του μνημονίου, έμεινε έκπληκτος από τα στοιχεία για τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων και τα ποσοστά φορολογίας και απάντησε πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δε γνωρίζουν τόσες λεπτομέρειες για την «Ελληνική κρίση». Έδειξε επίσης φανερά απορημένος για το τέρας της Ελληνικής Γραφειοκρατίας που στερεί από τους μαθητές αίθουσες για μάθημα και προτιμά να έχει μέσα σε αυτές αρχεία καθώς και για την αργοπορία με την οποία αντιμετωπίζονται από τη Δημοτική Αρχή απλά θέματα της σχολικής ζωής. Η Δήμαρχος του Grieskirchen δήλωσε ότι δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα για τα σχολεία καθώς πιστεύει ότι μόνο η επένδυση στην Παιδεία είναι ουσιαστική επένδυση για το μέλλον σε όλους τους τομείς και τούτο αποδεικνύεται και από την Ευρωπαϊκή σύπραξη στην οποία συμμετέχει το Επαγγελματικό Λύκειο της πόλης και η οποία στοχεύει όχι μόνο να καλλιεργήσει στους μαθητές νέες νοοτροπίες για τη διαχείρηση της ενέργειας αλλά και να πιέσει τις Κυβερνήσεις για την υιοθέτηση νέων πρακτικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αριδαίας  θα υποδεχτεί τις Ευρωπαϊκές αποστολές στις 17 Νοεμβρίου 2013. Η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη Σουηδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)