Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Καταψήφισε η «ΛΑΪΚΗΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Δήμου ΠΕΛΛΑΣ το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για το 2013 .

    
     Είναι αλήθεια ότι, το Τεχνικό Πρόγραμμα ενός Δήμου αποτελεί το εργαλείο που δείχνει την κατεύθυνση προς την ο οποία κινείται ο Δήμος ,είναι αυτό που λέμε ο καθρέφτης της πολιτικής και της φιλοσοφίας που έχει η δημοτική αρχή για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους δημότες.

     Η φιλοσοφία της παρούσας δημοτικής αρχής, όπως έχω επισημάνει και στην συζήτηση των προηγούμενων Τεχνικών Προγραμμάτων, κινείται στη λογική της διαχείρισης μιας προβληματικής κατάστασης και όχι στην υπέρβαση της ,με τους δημότες στο περιθώριο.
       Εμείς, σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας», δηλώσεις παραδοχής του τύπου  «είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση»,  «η κυβέρνηση και η τρόικα καθορίζουν τους πόρους που θα δοθούν στη Τοπική Διοίκηση» , δεν κάνουμε και δεν τις αποδεχόμαστε. Τέτοιες δηλώσεις, όταν μάλιστα δεν καταδεικνύουν και τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης,  χρησιμοποι-ούνται για να δικαιολογήσουν την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να παλέψει και να δώσει λύσεις στα προβλήματα του Δήμου και των δημοτών.
     Γνωρίζουμε ότι, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης , οι εργαζόμενοι είμαστε αυτοί που δεχόμαστε επίθεση σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη των χρυσο-κάνθαρων του πλούτου, που από την πίσω πόρτα έχουν φυγαδεύσει 600 δις στις τράπεζες του εξωτερικού.
     Το Τεχνικό Πρόγραμμα εξειδικεύει σε τοπικό επίπεδο την σκληρή τακτική της μονόπλευρης λιτότητας της τρικομματικής Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ  και αποδεικνύει ότι ο Καλλικράτης ήταν ο προπομπός του μνημονίου σε τοπικό επίπεδο.
      Οι μειώσεις των πόρων της κρατικής χρηματοδότησης προς την Τοπική Διοίκηση την τριετία 2009-2012 έφτασαν στο 60%. Και στον προϋπολογισμό του 2013 προβλέπεται παραπέρα μειώσει κατά 500 εκ. ευρώ.
    Το Τεχνικό Πρόγραμμα στηρίζεται και πάλι , όχι μονό σε μειωμένους πόρους, αλλά και σε πόρους που δεν θα φθάσουν ποτέ , γιατί οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι όποιοι πόροι να δεσμεύονται προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δανειστές μας.
       Τα έργα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, πέρα από την επιλεξιμότητά τους και αποκλείο-ντας βασικές ανάγκες των δημοτών όπως Υγεία , Παιδεία , Πρόνοια ,βλέπουμε να επανεγ-γράφονται στην πλειοψηφία τους, αλλά να μην εκτελούνται.
      Η ΣΑΤΑ, όπως εμφανίζεται στον πίνακα, προβλέπεται για το 2013 σχεδόν μηδενική .
Άρα αυτό σημαίνει ότι, τα όποια έργα γίνουν μέσα στο 2013 θα γίνουν από ιδίους πόρους  δηλ. τα βάρη θα κληθούν να τα πληρώσουν οι δημότες.
      H αύξηση των ιδίων πόρων,  κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή όλο και περισσότερο θα φορτώνει τα βάρη στους δημότες, αφού περιορίζονται συνέ-χεια οι κρατικές χρηματοδοτήσεις των έργων.
    Γνωρίζουμε όλοι ότι, με τα αλλεπάλληλα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών & συντάξεων, την αλματώδη αύξηση της ανεργίας,  οι λαϊκές οικογένειες του Δήμου μας βρίσκονται πλέον σε τραγική θέση.
     Άρα σαν Δημοτική Αρχή,  πρέπει να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση αυτά που οφείλει και δεν αποδίδει στην Τοπική Διοίκηση.
      Ενδεικτικά  αναφέρω ότι , για το 2013 προβλέπεται μείωση των κρατικών επιχορηγή-σεων κατά 2/3 σε σχέση με το 2010. Επίσης οι Κεντρικοί Αυτοτελής Πόροι από 3,5 δις ευρώ μειώνονται φέτος στα 2,4 δις ευρώ ,την στιγμή που το Υπουργείο Εσωτερικών πριν από λίγους μήνες, είχε υπολογίσει ότι το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των Δήμων ανέρχεται στα 3,8 δις ευρώ. Αυτά είναι στοιχεία δικά τους ,της κυβέρνησης ,και δείχνουν ανάγλυφα το ρόλο που επιφυλάσσουν στους Δήμους.

     Όσον αφορά τώρα τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πέλλας» για το Τεχν. Πρόγραμμα του 2013 :

     Ο Δήμος μας είναι κατεξοχήν αγροτικός και για αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα του θα πρέ-πει να στηρίζει με έργα υποδομής άρδευσης , οδοποιίας την αγροτική ανάπτυξη αλλά και η Δημοτική Αρχή να συμπαρίσταται  ενεργά στους δικαίους αγώνες των αγροτών.  

      Κύριε Δήμαρχε, πριν από τις δημοτικές εκλογές είχατε αναφερθεί - και σωστά - στην συγκοινωνιακή απομόνωση του Δήμου μας.  Ο Δήμος μας 2,5 χρόνια μετά συνεχίζει να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση και δεν βλέπω να γίνονται ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή για σύνδεση με την Ν. ΕΓΝΑΤΙΑ, αλλά και ο δρόμος καρμανιόλα της εθνικής οδού για Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ καρκινοβατεί.
     Επίσης το οδικό δίκτυο του Δήμου μας έχει το κακό του το χάλι, όχι μόνο στους περιφερειακούς δρόμους, αλλά και μέσα στις πόλεις και τα χωριά όπου υπάρχουν πολλές λακκούβες και φθορές. Πρότασή μου, την οποία είχα κάνει και πέρσι και δεν καταλαβαίνω το λόγο που δεν την κάνετε δεκτή, είναι να συσταθεί και να οργανωθεί με εργαζόμενους και μηχανήματα Τμήμα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, έτσι ώστε να μπορεί να επεμβαίνει  και να διορθώνει άμεσα φθορές, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και με μικρότερο κόστος από ότι να τα δίναμε σε εργολάβους .Πιστεύω ότι είναι μια ρεαλιστική πρόταση με πολλαπλά οφέλη, τόσο για το Δήμο και τους δημότες, όσο και για τους εργαζόμενους..
       Ένα άλλο επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι η Αποχέτευση, που λείπει από πολλά χωριά του δήμου. Στον 21ο αιώνα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν χωριά που να μην έχουν δίκτυο αποχέτευσης. Θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες, ώστε το συντομότερο δυνατό να αποκτήσουν όλα τα χωριά αποχετευτικό δίκτυο και να γίνουν όπου χρειάζεται  αντιπλημμυ-ρικά έργα.       
       Δυστυχώς ελάχιστα έργα προβλέπονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και για δημιουργία ελευθέρων χώρων, πάρκων. Είναι σε όλους γνωστό ότι ο Δήμος μας, αν βρίσκεται στην καρδιά του κάμπου το πράσινο & τα πάρκα που διαθέτει - ιδιαίτερα στα αστικά  κέντρα Γιαννιτσά , Κρ.Βρύση και Πέλλα - υπολείπονται κατά πολύ προκειμένου να ικανοποιούν τις ανάγκες των συμπολιτών μας και φυσικά από τα διεθνή στάνταρ.
      Όσο για τις Δημοτικές Ενότητες  Κρ. Βρύσης και  Πέλλας, δεν υπάρχει ούτε ένα έργο που να αφορά την δημιουργία πρασίνου, πάρκων και ελεύθερων χώρων .
      Το πράσινο στην πόλη των Γιαννιτσών λιγόστεψε και άλλο, αφού τα Χριστούγεννα του 2011 έγινε και η αποψίλωση του στρατοπέδου ΚΑΨΑΛΗ . Άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει ο Δήμος τα έργα ανάπλασης και δενδροφύτευσης του στρατοπέδου, έτσι που να γίνει πνεύμονας πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή αλλά και επισκέψιμος ο χώρος για τους πολίτες, γιατί η εγκατάλειψη του έχει σαν συνέπεια να έχει μετατραπεί σε στέκι ναρκομανών, αφού συχνά κάτοικοι της περιοχής βρίσκουν σύριγγες μέσα στα μισογκρε-μισμένα κτίρια του.
      Πρόταση μας επίσης είναι, να δεσμευτούν χώροι και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες προκειμένου να χαραχτεί μια συνολική μεσοπρόθεσμη πολιτική από το Δήμο, που να αφορά την δημιουργία ελεύθερων χώρων και πάρκων.
       Σε κακή κατάσταση επίσης λόγω της εγκατάλειψης βρίσκονται και οι παιδικές χαρές. Θα πρέπει να διορθωθούν οι υπάρχουσες στο σύνολο τους αλλά και να κατασκευαστούν και νέες, όπου χρειάζεται.
             Στη βάση όσων αναφέραμε , καταψηφίζουμε σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 , γιατί δεν είναι αναπτυξιακό , δεν δίνει λύ-σεις σε βασικά προβλήματα των δημοτών και θα αποδειχτεί για μια ακόμη φορά φορο-μπηχτικό .
«Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας»
Δημ.Σύμβουλος ΣΙΣΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)