Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Βάζει νερό στο κρασί της η κυβέρνηση με τους αγρότες




 Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:


Δημοσιογράφος: Έχετε να απευθύνετε ένα μήνυμα στους αγρότες που παραμένουν στους δρόμους;
Αθ. Τσαυτάρης: Βεβαίως.
Δημοσιογράφος: Θα μας το πείτε;
Αθ. Τσαυτάρης: Έχουμε μελετήσει όλα τα επί μέρους αιτήματα των αγροτών, και τα δώδεκα. Έχουμε επεξεργαστεί λύσεις και προτάσεις. Τις θέσαμε υπόψιν του Πρωθυπουργού και των αρχηγών απόψε και έχουμε την έγκριση τους και την πλήρη υποστήριξη τους να επιλυθούν τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα και να δρομολογηθούν οι λύσεις για την επίλυση και των υπολοίπων. Επειδή ορισμένα θέματα άπτονται του  δικού μας υπουργείου, αλλά απαιτούν τη συνεργασία και με άλλα υπουργεία, γι’ αυτό και χρειάστηκε χρόνος, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτές τις λύσεις.
Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι δεν θα έχουμε μπλόκα στους δρόμους; Είστε αισιόδοξος γι’ αυτό;
Αθ. Τσαυτάρης: Θέλω να πιστεύω ναι. Θέλω να σας πω για τα θέματα συγκεκριμένα τι λύσεις προτείνονται πολύ περιληπτικά, διότι οι αναλύσεις αυτές σε λίγα λεπτά θα τις έχουμε κρεμάσει στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του υπουργείου και αύριο κάποια στιγμή θα ειδοποιηθείτε προκειμένου να γίνει λεπτομερειακή και αναλυτικότερη συζήτηση για το κάθε ένα από αυτά τα θέματα. Επιτρέψτε μου να σας πω τα θέματα τα οποία συζητήσαμε και αντιμετωπίσαμε.
Δημοσιογράφος: Να μας πείτε, κ. υπουργέ, αν θα καλέσετε και τους εκπροσώπους των αγροτών μετά από αυτό που θα μας πείτε.
Αθ. Τσαυτάρης: Βεβαίως. Σας λέω, λοιπόν, ότι λύθηκε το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βάμβακος, που ήταν ένα μεγάλο αίτημα των καλλιεργητών. Θα την πάρουν, δηλαδή, τα χρήματα αυτά όλα πλην αυτών που δεν είχανε καθόλου παραγωγή. Το υπουργείο δεν δέχτηκε να δοθούν ενισχύσεις σε ανθρώπους που έχουνε μηδενική παραγωγή. Ξεκίνησε, όπως σας έχω ήδη ανακοινώσει, η διανομή των χρημάτων από το μηχανισμό De minimis για να υποστηριχτούν οι κτηνοτρόφοι για τις ζωοτροφές.
Λύθηκε το πρόβλημα με την πληρωμή των ροδακινοπαραγωγών, και μάλιστα μετά την έγκριση του δανείου της τράπεζας προς τις εταιρίες που μαζέψανε τα ροδάκινα τα χρήματα δίνονται απευθείας από την τράπεζα και πιστώνονται στους λογαριασμούς των γεωργών, όπως το ζήτησαν.
Τέταρτον, σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ΦΠΑ. Βρέθηκε κάποια λύση μετά την ανάλυση των στοιχείων, έτσι ώστε οι περισσότεροι των αγροτών- σας γνωρίζω ότι περίπου 300.000 αγρότες παίρνουν επιστροφή ΦΠΑ- από αυτούς που περίπου διακόσιοι τριάντα πέντε με σαράντα χιλιάδες, θα πάρουν ψηλά ποσοστά επιστροφής ενώ με τον έλεγχο των στοιχείων φαίνεται ότι κάποιοι δεν δικαιούνται να πάρουν αυτά τα νούμερα. Θα δείτε τις λεπτομέρειες, όταν θα παρουσιάσουμε την ανάλυση τους.
Δημοσιογράφος: Μέχρι τώρα, σε όσα μας είπατε, τα περισσότερα από αυτά ήταν γνωστά. Είναι γνωστά στους αγρότες και παραμένουνε στα μπλόκα.
Αθ. Τσαυτάρης: Περιμένετε λίγο. Τέσσερα είπαμε και είναι δέκα. Κάντε λίγο υπομονή, σας παρακαλώ. Λύνεται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τη συνταξιοδότηση των αγροτών, μετά τη μετακίνηση του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67. Υπήρχαν αρκετές χιλιάδες, γύρω στις 3.330 αγρότες που ήταν μέσα στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών, το οποίο έληγε το πρόγραμμα τους στα 65 και ενώ έχουν μεταβιβάσεις τις επιχειρήσεις τους στις επόμενες γενιές ή σε άλλους δεν μπορούσαν να μπουν στη σύνταξη μια και το όριο τώρα πήγε από τα 65 στα 67. Επεκτάθηκε, λοιπόν, το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για δυο ακόμα χρόνια, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η ανάγκη και να μην έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα η συγκεκριμένη ομάδα των αγροτών.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα της υπερ-υποθηκευμένης γης των αγροτών από την παλαιά ΑΤΕ, είτε αυτή αφορούσε τα εξυπηρετούμενα δάνεια τους, όπως πήγαν αυτή τη στιγμή στη νέα ΑΤΕ-Πειραιώς είτε έμειναν στην προηγούμενη. Διευθετούνται πολύ ικανοποιητικά σε τρεις άξονες κι εκείνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι κανένας αγρότης δεν θα χάσει τη γη του. Θα του δοθεί η ευκαιρία να ξεπληρώσει αυτό το δάνειο του με μια καλή διευθέτηση.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών, όπως είχα πει, θα δοθεί νωρίτερα- γιατί τώρα το χρειάζονται οι αγρότες- δηλαδή από τα 160 εκατ., όπως συνηθίζονταν να δίνονται στο παρελθόν, θα τα δίνουμε 80 εκατ. τώρα και δεν θα δοθεί μειωμένο το φθινόπωρο. Θα δοθούν, δηλαδή, άλλα 80 εκατ. τον Σεπτέμβριο, όταν θα ξαναβγούν οι γεωργοί να αρχίσουν να συγκομίζουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες. Άρα το αίτημά τους να μην περιοριστούν τα 160 εκατ. στα 130, όπως ήταν αρχικά, διορθώνεται και θα δοθούν δυο ισόποσες δόσεις των 80 εκατ.
Δημοσιογράφος: Από Σεπτέμβριο είπατε αυτά;
Αθ. Τσαυτάρης: Όχι. Τα 80 θα δοθούν τώρα, μέσα στο Φεβρουάριο.
Δημοσιογράφος: Αυτό θα γίνει με νόμο; Γιατί είναι στο μνημόνιο το τελευταίο.
Αθ. Τσαυτάρης: Όχι, έχουν διευθετηθεί τα χρήματα, γι’ αυτό ήταν μέσα και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να λυθούν όλα αυτά θέματα.
Δημοσιογράφος: Το δέχθηκε;
Αθ. Τσαυτάρης: Βεβαίως το δέχθηκε, γι’ αυτό και το ανακοινώνουμε. Αλλιώς δε θα τολμούσαμε να πούμε ότι έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του, του Πρωθυπουργού και των Προέδρων των άλλων κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση του αγροτικού ρεύματος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι από την 1η Ιουλίου, που θα αρχίσουν και τα ποτίσματα θα καθιερωθεί φτηνό, νυκτερινό, αγροτικό ρεύμα, φτηνότερο από την τότε τιμή του αστικού ρεύματος που θα επικρατεί.
Δημοσιογράφος: Πόσο τοις εκατό φτηνότερο;
Αθ. Τσαυτάρης: Αυτό δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε αυτή τη στιγμή σε ποσοστά. Θα ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ τότε. Αυτό δεν γίνεται μόνο για να μειώσουμε το κόστος του ρεύματος για τους αγρότες, ειδικά με το ειδικό, αγροτικό, νυκτερινό τιμολόγιο. Γίνεται, γιατί θέλουμε να οδηγήσουμε τους αγρότες να μην ποτίζουνε την ημέρα, να ποτίζουνε τις νυκτερινές ώρες, για να γίνεται και καλύτερη αξιοποίηση του νερού, αλλά και να μη χάνετε σπατάλη.
Το επόμενο. Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που είχαν οι αγρότες με τα σχέδια βελτίωσης και επίσης οι μεταποιητές με τις μεταποιητικές βιομηχανίες που στήνονται. Είναι περίπου 7.500, 7.700 σχέδια βελτίωσης στους αγρότες και 330 περίπου νέες βιομηχανίες μεταποίησης τροφίμων που θα στηθούν στην περιφέρεια. Όλοι αυτοί είχαν ένα πρόβλημα είτε μετά την έγκριση του να πάρουν εγγυητική επιστολή είτε να βρουν το 30% του προγράμματος, που είναι δάνειο. Θυμηθείτε ότι είναι 30, 50, 20.
Δημοσιογράφος: Η μείωση του ΦΠΑ μπήκε στο τραπέζι σε εσάς;
Αθ. Τσαυτάρης: Βεβαίως. Θα σας το πω και αυτό.
Δημοσιογράφος: Και η επιδότηση των δανείων τους. Αυτό είναι το σημαντικό. Συζητήσατε κάτι από αυτά;
Αθ. Τσαυτάρης: Όχι, για την επιδότηση των δανείων δεν έχουμε κανένα νεότερο. Όταν θα είναι έτοιμο και αν μπορέσουμε να βρούμε κάτι. Προς στιγμήν, δεν είμαστε έτοιμοι και δεν ξέρω αν είναι σύννομη αυτή η επιδότηση των δανείων.
Δημοσιογράφος: Για το ΦΠΑ τι έχετε αποφασίσει, κ. υπουργέ;
Αθ. Τσαυτάρης: Σας είπα ότι η επιστροφή του ΦΠΑ είναι 250 εκατ. θα δοθεί. Θα δοθεί όμως με ένα τέτοιο τρόπο που να πάει στους ανθρώπους που το δικαιούνται και σας είπα ότι από τους 292.000 οι 250.000 περίπου και το δικαιούνται και θα πρέπει να είναι...
Δημοσιογράφος: Αλλά το ερώτημα είναι άλλο. Το ερώτημα είναι αν θα χωρίζονται στη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα...
Τσαυτάρης: Όχι, μιλάτε τώρα για το κόστος των εισροών σε ότι αφορά το ΦΠΑ των εφοδίων. Εμείς μιλάμε αυτή τη στιγμή... Δεν έγινε συζήτηση για αυτό το θέμα. Μιλάμε για την επιστροφή του ΦΠA στους αγρότες που είχε περιοριστεί από το 11% στο 6%. Αυτό θα τροποποιηθεί μετά την ανάλυση των στοιχείων, όπως σας περιέγραψα. Δεν μπορούμε να σας δώσουμε ένα ποσοστό αυτή τη στιγμή, θα αλλάξει όμως για την πληθώρα των γεωργών, σας είπα, που είναι 250.000. Δεν θα αλλάξει για όλους, γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ένα μικρός αριθμός καλλιεργητών, όπου με ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ παίρνουν πολλαπλάσιους αριθμούς. Αυτό πρέπει να ελεγχθεί.
Δημοσιογράφος: Με απλά λόγια, κύριε υπουργέ, έχετε κάτι χειροπιαστό να δώσετε αυτή τη στιγμή;
Τσαυτάρης: Όλα αυτά που σας είπα είναι χειροπιαστά.
Δημοσιογράφος: Για τα αγροτεμάχια μιλήσατε;
Τσαυτάρης: Όχι, δε συζητιέται αυτό, αυτή τη στιγμή. Λέω, λοιπόν, και να μου επιτρέψετε να τελειώσω, έχουμε λύσει επίσης τα θέματα των αδειοδοτήσεων των κτηνοτρόφων σε ό,τι αφορά τις στάνες τους που ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα. Γίνεται ρύθμιση από το ΥΠΕΚΑ σε δικό του νομοσχέδιο για το θέμα αυτό, όπως επίσης και ορισμένα θέματα που αφορούν τις κλοπές που μας έθεσαν κ.τ.λ., όλα αυτά έχουν πλέον αντιμετωπιστεί.
Δημοσιογράφος: Με τους αγρότες πότε θα συναντηθείτε; Πότε θα τα τελειώσετε;
Τσαυτάρης: Θα σας πω. Επειδή θα κρεμάσουμε αυτό στο διαδίκτυο με όλες τις λεπτομέρειες. Ένας λόγος που δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε πότε θα γίνει, γιατί θέλουμε να ειδοποιήσουμε και τους αγρότες να είναι παρόντες σε αυτό το διάλογο και τρίτον είναι αύριο αρχίζει και η Agrotica δηλαδή η Zootechnia στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να είμαστε εκεί στην ημέρα των εγκαινίων. Επομένως, θέλουμε να δούμε το χρονοδιάγραμμά μας. Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα. Θα τα πούμε στην έκθεση Zootechnia στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)