Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΙ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MESYS


Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, μέσω του Εργαστηρίου Εναλλακτικών Καυσίμων και Περιβαλλοντικής Κατάλυσης (LAFEC) του Τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης (υπευθ.: Αναπλ. Καθ. Δρ. Μαρία Γούλα) ξεκινά συνεργασία με την Ολλανδική εταιρεία Mesys, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή, εγκατάσταση και έλεγχο μονάδων ελέγχου αέριας ρύπανσης.


Όπως είναι γνωστό, η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει αποδώσει ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από βιομηχανικές μονάδες και είναι πλέον σαφές ότι ο έλεγχος των Αιωρούμενων Σωματιδίων (ΑΣ) στην πηγή εκπομπής τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Μια από τις παλαιότερες αλλά και δημοφιλέστερες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό είναι οι κυκλώνες διαχωρισμού (cyclone separators). Οι κυκλώνες χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο εύρος βιομηχανικών διεργασιών είτε για την ανάκτηση προϊόντων είτε για τον καθαρισμό αερίων ρευμάτων από σωματίδια, και συναντώνται σχεδόν σε κάθε διεργασία στην οποία απαιτείται ο χειρισμός σκόνης. Έχουν σχετικά χαμηλό κόστος κατασκευής, χαμηλό λειτουργικό κόστος και μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Αναλόγως της διεργασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν συσκευές αρχικού καθαρισμού για την απομάκρυνση μεγάλης διαμέτρου σωματιδίων, πριν από σακόφιλτρα, πλυντρίδες ή ηλεκτροστατικά φίλτρα.

Η συνεργασία του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας/ LAFEC με την Mesys αφορά τη χρήση λογισμικού (με την επονομασία Plimton 2.0) για το σχεδιασμό αυτής της τεχνολογίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Plimpton 2.0 αναπτύχθηκε με τη συμμετοχή - στα πλαίσια εκπόνησης πτυχιακών εργασιών - φοιτητών του Τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης (ΤΕ.ΑΝ.). To Plimton 2.0 επιτρέπει στο χρήστη να σχεδιάσει και να προβλέψει την απόδοση συλλογής και πτώση πίεσης σε κυκλώνες διαχωρισμού για εφαρμογές σε φορτισμένα με ΑΣ απαέρια βιομηχανικών μονάδων, όταν γνωρίζει τα χαρακτηριστικά των ΑΣ (κατανομή του μεγέθους, πυκνότητα), της διεργασίας (ογκομετρική παροχή του αερίου, φόρτιση σε σωματίδια, απαιτήσεις για την απόδοση απομάκρυνσης, επιτρεπόμενη πτώση πίεσης) και του αερίου ρεύματος (πίεση, θερμοκρασία, ιξώδες). Για τη δημιουργία του λογισμικού επιλέχτηκε η MATLAB (R2011a) καθώς οι ενσωματωμένες συναρτήσεις του λογισμικού παρέχουν τα απαραίτητα πακέτα εργαλείων για υπολογισμούς γραμμικής άλγεβρας, ανάλυσης δεδομένων, επεξεργασία σχημάτων και αριθμητικές λύσεις κανονικών διαφορικών εξισώσεων.


Ο έλεγχος της αέριας ρύπανσης αποτελεί ένα από τα κύρια πεδία έρευνας/ εφαρμογής στο LAFEC περιλαμβάνοντας:
·         Σχεδιασμός αντιρρυπαντικών τεχνολογιών για τον έλεγχο ΑΣ (κυκλώνες, σακόφιλτρα, πλυντρίδες, ESP) από βιομηχανικές πηγές.
·         Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων καταλυτικών διεργασιών για τον έλεγχο NOx, SO2, H2S από απαέρια βιομηχανικών μονάδων.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του έργου «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων του Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας», του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013, το LAFEC θα προμηθευτεί εξοπλισμό ο οποίος θα επιτρέπει τον προσδιορισμός ΑΣ και χημικών ρύπων στην πηγή εκπομπής των, τεχνικές που επί του παρόντος, δεν πραγματοποιούνται από κανένα Ελληνικό ΑΕΙ, ερευνητικό κέντρο, άλλο δημόσιο οργανισμό ή ιδιωτική εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)