Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Σύσκεψη για την ακαρπία των οπορωφόρων, απουσία των αγροτών









Απούσα η αντιπολίτευση του Δήμου Αλμωπίας και οι αγρότες από την σύσκεψη για την ακαρπία στα οπορωφόρα δένδρα που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο Δημαρχείο στην Αριδαίας.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ελάχιστοι , σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αγρότες. Η απουσία τους ,όμως , όπως και η απουσία συνεταιριστικών φορέων προκαλεί εντύπωση . Για τα προβλήματά τους ουσιαστικά συζήτησαν άλλοι .Ανεξήγητη όμως  είναι και η απουσία της αντιπολίτευσης και ιδίως συμβούλων που είχαν φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο  και ζητούσαν σύσκεψη με θέμα το πρόβλημα που δημιουργείται για τους αγρότες λόγω της πολύ μειωμένης παραγωγής στα ροδάκινα , δαμάσκηνα βερίκοκα κλπ.
Με την απουσία τους δικαίωσαν πλήρως την δημοτική πλειοψηφία που τους κατηγορεί  ότι δεν τους ενδιαφέρει η ουσία , αλλά η επίδειξη και  οι τηλεοπτικές εντυπώσεις.
Παρόν ήταν μόνο ο βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής ,,ενώ οι άλλοι βουλευτές εκπροσωπήθηκαν από στελέχη των γραφείων του .
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόβλημα  και ζήτησε να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση .
Ο Ιορδάνης Τζαμτζής , αναφέρθηκε στην προσπάθεια κατάθεση ς τροπολογίας ώστε να δοθούν  αποζημιώσεις σε όσους πραγματικά έχουν υποστεί ζημίες γιατί  το πρόβλημα δεν είναι ίδιο παντού. ΄Αλλωστε δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προπολογισμός , σφού ο ΕΛΓΑ έχει στο ταμείο του 100 εκατ. ,ενώ οι ζημίες υπολογίζονται στα 30 εκατ. Ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του Διονύση Σταμενίτη υποστήριξε ότι  προβλέπεται διαδικασία αποζημίωσης.δηλαδή:

1. Να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5, παράγραφος 4 του νόμου 3877/2010, δηλαδή να δοθεί εντολή από το ΥΠΑΑΤ για να γίνει αναλογιστική μελέτη, να εξοικονομηθεί και να προβλεφθεί από το Υπ. Οικονομικών η δαπάνη που απαιτείται για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών και να βγει κοινή Υπουργική Απόφαση των δύο παραπάνω υπουργείων, ώστε να ενταχθούν κατ’ εξαίρεση οι ζημιές που προκλήθηκαν στα συμπύρηνα και στις όψιμες ποικιλίες ροδάκινων, στα μήλα και τα αχλάδια στον ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Πρόταση που έκανε ο βουλευτής , αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν χρειάζεται τροπολογία για το φετεινό  μόνο πρόβλημα , αλλά μια διαρκής και διαχρονική τροπολογία που να λύνει το πρόβλημα.  Από την πλευρά των ελάχιστων εκπροσώπων των αγροτών , διατυπώθηκαν  πολλές αμφισβητήσεις  και ζήτησαν ουσιαστική επίλυση του προβλήματος . Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ακόμα ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Νικολαϊδης, οι αντιδήμαρχοι Σταύρος Καραμαριάς , Δέσποινα Καλδερεμτζή , Γιώργος Τραπεζανίδης, Τάσος Χρήστου, ο πρόεδρος της επιχείρησης των Λουτρών και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ιωαννίδης.

Ολόκληρη η επιστολή του  Διονύση Σταμενίτη έχει ως εξής:




Αγαπητέ Δήμαρχε,
Αγαπητοί Πρόεδροι των Συνεταιρισμών,
Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω το Δήμο Αλμωπίας για την πρόσκληση του στη σημερινή συνάντηση. Οι κοινοβουλευτικές μου υποχρεώσεις ωστόσο, μου στερούν σήμερα τη δυνατότητα να βρίσκομαι κοντά σας και γι’ αυτό το λόγο, ζητώ την κατανόηση σας.
Η συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς αφορά στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του Νομού μας, και κατ’ επέκταση το μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας.
Είναι κατανοητό από όλους μας ότι, η χρονιά που πέρασε δεν ήταν εύκολη για τους παραγωγούς, εξαιτίας των άσχημων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν από τα μέσα του Φθινοπώρου ως τις αρχές  της Άνοιξης.
Δυστυχώς, βρισκόμαστε στα τέλη Μαΐου και δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε εκείνη τη λύση που θα ικανοποιούσε τους παραγωγούς.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, από πλευράς μου, όπως και από τους άλλους συνάδελφους μου Βουλευτές, έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες  προκειμένου να ξεπεραστούν τα κωλύματα που έχουν προκύψει, κυρίως λόγω του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Έχω συναντηθεί τόσο με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, όσο και με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Περιληπτικά να σας αναφέρω ότι έχω ζητήσει:
1. Να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5, παράγραφος 4 του νόμου 3877/2010, δηλαδή να δοθεί εντολή από το ΥΠΑΑΤ για να γίνει αναλογιστική μελέτη, να εξοικονομηθεί και να προβλεφθεί από το Υπ. Οικονομικών η δαπάνη που απαιτείται για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών και να βγει κοινή Υπουργική Απόφαση των δύο παραπάνω υπουργείων, ώστε να ενταχθούν κατ’ εξαίρεση οι ζημιές που προκλήθηκαν στα συμπύρηνα και στις όψιμες ποικιλίες ροδάκινων, στα μήλα και τα αχλάδια στον ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Μάλιστα οφείλω να σας αναφέρω ότι, εδώ και αρκετό διάστημα, έχω ζητήσει από το Υπουργείο μια κοινή συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των φορέων, με σκοπό να δοθεί μια άμεση και οριστική λύση στο ζήτημα. Ωστόσο παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί. Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση που είχαμε από το Υπουργείο, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ή  Πέμπτη, κάτι που θα ανακοινωθεί και επίσημα.

Οι προσπάθειες μας βέβαια δεν σταματούν εδώ. Θα συνεχίσουμε τις επαφές και ευελπιστώ ότι, στο τέλος θα καταλήξουμε σε μια συμφέρουσα λύση, με γνώμονα πάντα, αυτό να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Εύχομαι να έχετε ένα γόνιμο διάλογο, από τον οποίο θα προκύψουν συμπεράσματα και αποφάσεις που θα βοηθήσουν την προσπάθεια μας.

Σας Ευχαριστώ.


                                                                                                            Με εκτίμηση
                                                                                                      Διονύσης Σταμενίτης
                                                                                                       Βουλευτής Πέλλας







1 σχόλιο:

  1. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΠΑΤΕΡΑΣ Ο ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑ;ΑΝ ΕΙΧΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΕΔΡΑΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)