Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου





    Με παλλαϊκή συμμετοχή και σε έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου,στη Σκύδρα.      

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση αρχιερατικής θείας λειτουργίας και επιμνημόσυνης δέησης, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου και εκφώνηση του ιστορικού της ημέρας από τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας Γεώργιο Σαμαρτζίδη.

Ακολούθησε η τελετή μνημοσύνης στο Άγαλμα του Ανθόπουλου Βασίλειου (Πάρκο Λαϊκής Αγοράς) όπου τελέστηκε τρισάγιο, αναγνώστηκε ψήφισμα από τον Αντιπρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών Κωνσταντίνο Ποριαζίδη και απαγγελία ποιήματος από τον Ανδρέα Γαβριηλίδη. Τον πυρρίχιο χόρεψε ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» και η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών, την τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και τον εθνικό ύμνο.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας όπου έγινε και η κύρια ομιλία. Τον συντονισμό είχε η Αντιδήμαρχος Σκύδρας Αικατερίνη Καλώση.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. φιλοσοφίας και Λυκειάρχη του Γενικού Λυκείου Σκύδρας Παύλο Περπερίδη. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και τη σημασία που έχει να τεθούν σε σωστή ιστορική διάσταση, καθώς αφορούν μία Γενοκτονία και όχι εγκλήματα πολέμου. Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες και στην ανάγκη διεθνοποίησης της Γενοκτονίας και οικουμενικής αναγνώρισής της που αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την οικοδόμηση υγειών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Οι λαοί απαιτούν ένα τοπίο σταθερότητας και φιλίας που στηρίζεται σε αλήθειες», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Η μνήμη είναι ανθρώπινη δύναμη και συμβάλει στην αντίσταση στη φθορά του χρόνου. Ο Πόντος ζει ως ιδέα, συναίσθημα και σύμβολο».

Ακολούθησε η παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου από μαθητές του Γενικού Λυκείου Σκύδρας σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Πετριάς ενώ επιλεγμένα τραγούδια μνήμης ερμήνευσε η Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία ποιήματος για την Γενοκτονία του Πόντου από τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας και ποιητή Γεώργιο Σαμαρτζίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)