Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Θ. Τζάκρη: «Μη λύση» η λύση των ΠΣΕΑ



 
 


    Σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη με αντικείμενο το τεράστιο πρόβλημα της καρπόπτωσης που αντιμετωπίζουν φέτος οι καλλιέργειες οπωροφόρων (ροδάκινα, βερίκοκα κτλ) στο Ν. Πέλλας, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Κορασίδης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχος, είχε σήμερα στο Υπουργείο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη.


Η κ. Τζάκρη παρουσίασε στον κ. Τσαυτάρη την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος και τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στην οικονομία της περιοχής, καθώς πολλοί παραγωγοί θα μείνουν κυριολεκτικά χωρίς έστω κάποιο μικρό στοιχειώδες εισόδημα μέσα στην κρίση που διανύουμε. Το μέγεθος του προβλήματος επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, καθώς, όπως ανέφερε, την περιοχή έχει επισκεφθεί η Προϊσταμένη της Δ/νσης Ασφάλισης του ΕΛΓΑ κ. Σούλιου, η οποία πραγματοποίησε επισκοπήσεις και στο Ν. Πέλλας.

Η κ. Τζάκρη ζήτησε επίσης το ζήτημα να αντιμετωπισθεί με κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ με τη συνήθη διαδικασία και την άμεση αναγγελία υποβολής δηλώσεων ζημίας από τους πληγέντες παραγωγούς, καθώς όπως ανέφερε η λύση των ΠΣΕΑ «συνιστά μη-λύση».

Ο κ. Τσαυτάρης ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι οι  κλιματικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει τέτοια φαινόμενα ζημιών κατά την περίοδο της καρποφορίας που δεν καλύπτονται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ και καθιστούν αναγκαία την άμεση τροποποίησή του ώστε να υπάρχει συνολική κάλυψη όλων των κινδύνων για τους παραγωγούς. Προσέθεσε μάλιστα ότι η νέα ΚΑΠ δίνει δυνατότητες για την διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών μέσω της διεύρυνσης του προγράμματος de minimis, ακόμη και για αιτίες που έχουν σχέση με τις στρεβλώσεις στην αγορά, π.χ. επειδή οι διεθνείς τιμές ενός προϊόντος κινήθηκαν χαμηλά και προκάλεσαν μια απρόβλεπτη μείωση στο εισόδημα των παραγωγών της τάξεως του 30%.

Όμως, όπως τόνισαν αμφότεροι, οι λύσεις αυτές είναι μεσοπρόθεσμες, ενώ το ζητούμενο είναι τι γίνεται σήμερα με την απώλεια παραγωγής - εισοδήματος λόγω του φαινομένου της καρπόπτωσης στην Πέλλα.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου, οπότε θα προκύψει και πλήρης εικόνα και το ακριβές ποσοστό της ζημίας που ποικίλει από ποικιλία σε ποικιλία και από περιοχή σε περιοχή. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ συλλέγουν στοιχεία για να προσδιοριστεί επακριβώς το ζημιογόνο αίτιο που προκάλεσε το φαινόμενο αυτό, υποβοηθούμενες από Ομάδες Παραγωγών και καθηγητές του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα τον κ. Βασιλακάκη που εκπονεί μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα. Ο ίδιος δε εκτιμά ότι μέχρι το Φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ερωτηθείς δε από τον Υπουργό απάντησε ότι προκρίνει ως λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου μόνο την δυνατότητα που δίνουν τα ΠΣΕΑ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρως τεκμηριωμένος φάκελος για τα ζημιογόνα αίτια και τα ποσοστά της ζημίας, ώστε να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η κ. Τζάκρη αντέτεινε τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ότι η προτεινόμενη λύση ουσιαστικά συνιστά «μη λύση» για τους αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας λόγω των γνωστών προβλημάτων και των τεράστιων καθυστερήσεων που συνοδεύουν τα προγράμματα των ΠΣΕΑ τη στιγμή που οι παραγωγοί οπωροφόρων δέντρων εφέτος θα έχουν μηδαμινό εισόδημα και τίθεται θέμα επιβίωσής τους και επεσήμανε προς τον Υπουργό ότι θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη ταχύτερη λύση που θα αποζημιώνει τους παραγωγούς εντός του έτους, διότι προκύπτουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα για τους κατοίκους των δύο νομών. Μάλιστα για το θέμα αυτό ζήτησε από τον κ. Τσαυτάρη να ενημερωθεί άμεσα ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της απάντησε ότι το έχει ήδη πράξει.

Η κ. Τζάκρη έθεσε επίσης στη σύσκεψη το θέμα της μείωσης των εκτάσεων των βοσκοτόπων, που χρησιμοποιούνται ως γνωστό για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων, λόγω του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού τους και του χαρακτηρισμού μέρους αυτών ως δασικών, βραχωδών ή άλλου είδους μη επιλέξιμων εκτάσεων και ζήτησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης και την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων, καθώς, όπως ανέφερε, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα στην ήδη σκληρά δοκιμαζόμενη κτηνοτροφία μας. Ο κ. Τσαυτάρης απάντησε ότι αυτός είναι και ο στόχος του Υπουργείου και ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ
Σε ότι αφορά δε το μείζον θέμα των τελευταίων ημερών, ήτοι της φορολόγησης ή μη των αγροτεμαχίων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε στην κ. Τζάκρη ότι ουδόλως υπάρχει στις προθέσεις του Υπουργείου, ούτε της κυβέρνησης (αυτή είναι και η θέση του ΠΑΣΟΚ), η φορολόγηση των παραγωγικών αγροτεμαχίων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Ενημέρωσε μάλιστα την κ. Τζάκρη για το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου επί του συγκεκριμένου θέματος, εφόσον το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών για την εξεύρεση των επιπλέον εσόδων κατευθύνεται πλέον προς τέσσερις κατηγορίες ακινήτων και πιο συγκεκριμένα:

α) των εντός σχεδίου πόλεως δομημένων οικοπέδων, που έχουν όμως αστική αξία και εφόσον οι πόροι που θα συγκεντρωθούν δεν επαρκούν

β) των εκτός σχεδίου πόλεως δομημένων οικοπέδων. Και αν και με αυτή την κατηγορία δεν συγκεντρωθούν τα προβλεπόμενα έσοδα, θα προχωρήσει στην κατηγορία

γ) των εντός σχεδίου δομημένων οικοπέδων με παράνομα όμως κτίσματα (αυθαίρετα) και σε περίπτωση που πάλι δεν καλυφθεί ο στόχος των εσόδων το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στην φορολόγηση μιας τέταρτης κατηγορίας ακινήτων, ήτοι

δ) εκτάσεων που αξιοποιούνται από λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε μάλιστα την κ. Τζάκρη για τις εξελίξεις στη νέα ΚΑΠ. Όπως ανέφερε, μπορεί μεν ο Προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, πλην όμως έχουμε καταλήξει στο 95% σε ότι αφορά την γεωργία, όπερ για την χώρα μας σημαίνει 18,8 δις ευρώ (ο προϋπολογισμός της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου για την γεωργία ήταν 19,5 δις ευρώ, ο οποίος όμως επίσης δεν είχε οριστικοποιηθεί αρχικά, αλλά κατά το στάδιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης), ενώ η χώρα μας διεκδικεί και πρόσθετα κονδύλια.  Επίσης ο κ. Τσαυτάρης ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ το Υπουργείο προτείνει ένα ενδιάμεσο μοντέλο που θα επιτρέπει την ενιαία αντιμετώπιση των ίδιων ή παρόμοιων προϊόντων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ενώ δεν έχουν ακόμη αρχίσει οι συζητήσεις για τον τρόπο κατανομής των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης στον τριμερή διάλογο (μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)