Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΗΜΑΘΙΑ-ΠΕΛΛΑ : Yπό προϋποθέσεις οι αποζημιώσεις








Σήμερα συγκαλείται σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης για την ακαρπία στα οπωροφόρα δέντρα  με την συμμετοχή και των βουλευτών του νομού .

Στο μεταξύ στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες των νομών Πέλλας και Ημαθίας, οι οποίες σύμφωνα με τους παραγωγούς οφείλονται στον παγετό που έπληξε τις περιοχές στα μέσα του περασμένου Μαρτίου.
 Ο ΕΛΓΑ δήλωσε ότι διερευνά το αίτιο των ζημιών της καρπόπτωσης και, όταν θα έχει πλήρη εικόνα, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι το αίτιο της ζημιάς ήταν ο παγετός, ο ΕΛΓΑ δεν είναι σίγουρο ότι θα αποζημιώσει όλους τους παραγωγούς. Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι θα αποζημιωθούν οι πρώιμες ποικιλίες που ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας αλλά όχι οι όψιμες ποικιλίες και τα συμπύρηνα ροδάκινα. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις ζημιές στην Ημαθία και την Πέλλα ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Υπήρξαν ξανά νέα αιτήματα, μόλις άρχισε το φαινόμενο της καρπόπτωσης στα συμπύρηνα ροδάκινα, φαινόμενο που δεν καλύπτεται όμως από τον ΕΛΓΑ. Τα πρωιμανθή επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα αποζημιώνονται λόγω παγετού». «Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα που υπάρχει με τα συμπύρηνα ροδάκινα και θα ήθελα πραγματικά να μπορούσαμε να τα αποζημιώσουμε. Ο ΕΛΓΑ όμως δεν μπορεί να βαπτίσει το κρέας ψάρι, αποζημιώνοντας ως ζημιά από τον παγετό το φαινόμενο της καρπόπτωσης, που δεν καλύπτεται από τον υφιστάμενο κανονισμό. Με τα έως σήμερα δεδομένα οι ζημιές από ακαρπία, δηλαδή μειωμένη παραγωγή ή καρπόπτωση, μπορούν να υπαχθούν σε προγράμματα ΠΣΕΑ, Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, εφόσον πληρούν τις γνωστές προϋποθέσεις: α) ζημιά άνω του 30% σε επίπεδο νομού σε σχέση με τη μέση παραγωγή των τριών προηγούμενων χρόνων, β) η ζημιά να τεκμηριώνεται ως αποτέλεσμα δυσμενούς καιρικής συνθήκης, γ) οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες να επιβεβαιώνονται από τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία και δ) να εγκριθεί η απαραίτητη δαπάνη από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)