Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Έντονη διαμαρτυρία για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι



 


ΨΉΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Να εξασφαλιστεί από την πολιτεία η σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση των δομών του προγράμματος ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'' και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι επί σειρά μηνών και έχουν φτάσει σε οικονομική εξαθλίωση.Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων το παρακάτω ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας.


   
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας αποδεχόμενο ότι:


α) Το πρόγραμμα ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'' αποτελεί την πλέον επιτυχημένη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
β) Τη σημερινή εποχή της κρίσης η υλοποίηση τέτοιων δράσεων δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά και αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας που χρειάζονται υποστηρικτικές υπηρεσίες.
γ) Με τη λειτουργία του προγράμματος ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'' στα όρια του Δήμου μας εξυπηρετούνται  πάρα πολλοί συμπολίτες μας   και απασχολούνται  20 εργαζόμενοι  με αβέβαιο εργασιακό μέλλον, οι οποίοι προσφέρουν επί χρόνια υπηρεσίες νοσηλείας, ψυχοσυναισθηματικής στήριξης κατ' οίκον καθώς και οικιακής βοήθειας αναβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο διαβίωσης των ωφελούμενων του προγράμματος.
Εκτιμά ότι η λειτουργία του προγράμματος ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'':
α) Έχει κριθεί από τις τοπικές κοινωνίες ως η προνοιακή δομή που παρέχει υπηρεσίες ποιότητας πρωτοβάθμιας φροντίδας κατ' οίκον, σ' ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
β) Βοηθά στην παραμονή των ηλικιωμένων καθώς και μη ηλικιωμένων (πχ. Α.Μ.Ε.Α.) που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών κατ' οίκον, με στόχο την παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.
γ) Συμβάλει στη διατήρηση της οικογενειακής συνοχής, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στη διαμόρφωση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης των εχόντων ανάγκη βοήθειας.
δ) Έχει δημιουργήσει σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης ανάμεσα στους ωφελούμενους του προγράμματος και τους εργαζομένους στο ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'' οι οποίοι για μια δεκαετία με αυταπάρνηση και πολλές φορές με αντίξοες συνθήκες προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Για όλα τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας εκφράζει την αντίθεσή του  στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την  επί της ουσίας κατάργηση του προγράμματος ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'' με την μη παράταση της λειτουργίας του μετά την 30/092013 με την μορφή που οι δικαιούχοι το γνώριζαν και η κοινωνία το χρειάζεται. Θεωρεί ότι οι αγωνίες και οι αγώνες των εργαζομένων στο πρόγραμμα για τη συνέχιση του, είναι αγωνίες όλης της κοινωνίας σε μια περίοδο όπου η αναγκαιότητα για δράσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης είναι επιβεβλημένη. Τονίζει ότι οι επιτυχημένοι και ευαίσθητοι κοινωνικά θεσμοί  χρήζουν την  ενδυνάμωσή τους και επέκταση  τους.
Τέτοιου είδους προγράμματα  δεν πρέπει να  τα διαχειρίζονται  μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιώτες.

    Τέλος  το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά  :
1)  Να εξασφαλιστεί από την πολιτεία η σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση των δομών του προγράμματος ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'' και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι επί σειρά μηνών και έχουν φτάσει σε οικονομική εξαθλίωση.

2) Να διευρυνθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε όλους τους ηλικιωμένους και τα ΑμεΑ που έχουν αντικειμενικά ανάγκη στήριξης και φροντίδας.

3) Να διασφαλιστεί η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων  και η εξασφάλιση της μονιμοποίησης  των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

4) Την παροχή υπηρεσιών στήριξης και φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ από σταθερές δομές αποκλειστικά Δημόσιες, δωρεάν και υψηλής ποιότητας, που θα είναι κατά 100% χρηματοδοτούμενες από το κράτος και δεν θα επιβαρύνουν τους συνταξιούχους και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς τους.»

Το παρόν ψήφισμα θα κοινοποιηθεί:
Στην ΕΕΤΑΑ
Στο Υπουργείο Εσωτερικών
Στο Υπουργείο Υγείας
Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στον τοπικό τύπο
Στο διαδίκτυο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)