Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ






Στα πλαίσια του εορτασμού της απελευθέρωσης των Γιαννιτσών από τους Τούρκους το 1912, η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του Δήμου Πέλλας, σε συνεργασία με την Δημοτική Χορωδία του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ» Ωδείου Γιαννιτσών, διοργάνωσαν την Κυριακή 20-10-2013 στις 19.00’,στο κατάμεστο Πνευμαικού Κέντρου της πόλης μας,  Χορωδιακή Συνάντηση, στην οποία έλαβαν μέρος εκτός από την τοπική Δημοτική μας Χορωδία και οι:

α) Η Χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» Άργους Ορεστικού, γνωστή από τα πετυχημένα Διεθνή Χορωδικά της Φεστιβάλ , η οποία ήλθε από την ακριτική περιοχή της Καστοριάς, β) Η Δημοτική Χορωδία Πολιτισμού και ΑθλητισμούΝ.ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ από τα όμορφα Μουδανιά της Χαλκιδικής και γ) Η Δημοτική Χορωδία του ιστορικού και γραφικού ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ από την γειτονική μας Πιερία.
 Στο καλοσώρισμα που απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Γιαννιτσών κ. Βασίλειος ΤΡΑΟΥΔΑΣ, μεταξύ άλλων τόνισε:
 «Η σημερινή εκδήλωση, εκτός του ότι είναι ανταπόδοση της φιλοξενίας των παραπάνω Χορωδιών, είναι και μια κατάθεση ιερής μνήμης, στην επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, επειδή σαν σήμερα πριν 101 χρόνια οι πρόγονοί μας σ’αυτά τα μέρη έδωσαν αποφασιστική - πολύνεκρη μάχη, που θεωρείται  κορυφαία στιγμή - θα μπορούσαμε να πούμε - της τοπικής μας ιστορίας, και χαρακτηρίσθηκε η σημαντικότερη μάχη των Βαλκανικών πολέμων, γιατί η νίκη αυτή του Ελληνικού Στρατού, έβαλε τέλος στη μακρόχρονη - περίπου 530 χρόνων - Οθωμανική περίοδο και άνοιξε το δρόμο για την παράδοση της συμπρωτεύουσας.
 Και όπως σημειώνει ο συμπολίτης μας εκπαιδευτικός–ιστορικός κ. Δημήτριος Χατζηβρέττας στο αξιόλογο σύγγραμμά του «Η μάχη των Γιαννιτσών»: «Έτσι τα Γιαννιτσά εξοφλούσαν, με κάποιο τρόπο, το «χρέος» τους προς τη μακεδονική πρωτεύουσα, δεδομένου ότι πριν από 482 χρόνια, κατά τις παλιές ιστορικές παραδόσεις, από εδώ ξεκίνησε ο Σουλτάνος Μουράτ Β', το 1430, για να κατακτήσει οριστικά την Θεσσαλονίκη.»  Και αλλού συμπεραίνει:
«Ίσως, όμως θα ισχυριζόταν κανείς ,ότι σήμερα ιδιαίτερα, που οι μηχανές του ολέθρου έχουν φτάσει σε τρομακτικό βαθμό τελειότητας αλλά και  δυνατότητας καταστροφής, είναι καθαρός παραλογισμός να μιλάμε ευνο¬ϊκά για πολέμους και μάχες. Ναι, αλλά όταν πρόκειται για οριστική απε¬λευθέρωση ολόκληρων πληθυσμών, και μάλιστα και των προγόνων μας, για το δίκαιο των σκλάβων και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όλων αυτών, τότε το χέρι που υψώνεται να χτυπήσει τον κατακτητή είναι ευλογημένο και οι συναφείς πολεμικές πράξεις καθαγιασμένες.»
  Ας θεωρηθεί αυτή μας η βραδιά, μια απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους, που με αυτοθυσία υπερασπίσθηκαν την ελευθερία στο γλυκοχάραμα του 20ου αιώνα, για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
  Το χορωδιακό τραγούδι και τα χορωδιακά σύνολα της πατρίδας μας, είναι από τα πιο ζωντανά κύτταρα του πολιτισμού μας και δεν είναι, όπως θέλουν μερικοί, πολιτισμικά αγαθά προς εξαφάνιση..
 Σε μια εποχή των μνημονίων, δύσκολη και σκληρή, με κρίση ηθικών και θεσμικών αξιών, όπου καθημερινά μας κατακλύζουν τα πρόχειρα και ευτελή ακούσματα, το χορωδιακό κίνημα της πατρίδας μας, αναμφισβήτητα, αποτελεί ελπιδοφόρο εγγύηση.
   Ο ρόλος τους βαθύτατα κοινωνικός, αφού δημιουργούν ανά την επικράτεια "μουσικές οικογένειες" με πολιτισμική αφενός δράση αλλά και με αισθήματα αλληλεγγύης και αγάπης μεταξύ τους, κόντρα στη σημερινή αποξένωση και στην εσωτερική μας μοναξιά.
 Και όπως τονίζει ένας φιλόμουσος φιλόσοφος: «Άν τα λουλούδια είναι το χαμόγελο της γης, τότε τα τραγούδια είναι το χαμόγελο του ουρανού»».
 Οι χορωδίες απέδωσαν μουσικά κομμάτια ποικίλου ρεπερτορίου.
 Συγκινητική ήταν η στιγμή που η Χορωδία των Γιαννιτσών, ερμήνευσε ένα κομμάτι  από το «ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ» σε μουσική διασκευή του Καμπάνη ΣΑΜΑΡΑ και ποίηση της Ευαγ. ΠΙΤΣΟΥΛΗ με σολίστ και αφηγητή τον κ. ΣΤΑΘΟΥΛΗ Γιώργο,προσαρμοσμένο ιστορικά  για το  ολοκαύτωμα των Γιαννιτσών της  14-9-1944, δηλαδή 12 μέρες μετά του Χορτιάτη, με τη θυσία των 114 συμπολιτών μας, που με επικεφαλής τον  Δήμαρχο Γιαννιτσών Θωμά ΜΑΚΡΙΩΤΗ, εκτελέθηκαν και παραχώθηκαν σε λάκκο, ο οποίος έμελε να γίνει ο ομαδικός τους τάφος. Και τα δύο αυτά ολοκαυτώματα είχαν τον ίδιο εμπνευστή και εκτελεστή,τον διαβόητο - αιμοσταγή Γερμανό Λοχία Φρίτς ΣΟΥΜΠΕΡΤ και συμμετείχαν και ντόπιοι Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών.
    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. ΣΤΑΜΚΟΣ Γρηγόριος, ο Βουλευτής κ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ Γεώργιος, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών κ. ΠΕΡΔΙΚΑΤΣΗΣ Πέτρος,  η αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ  κ. ΛΟΥΣΠΑ Ερασμία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ» Ωδείου κ. ΑΝΔΡΟΝΟΓΛΟΥ Γιάννης, εκπρόσωποι υπηρεσιών και πολιτιστικών φορέων της πόλης μας.
  Το Δ.Σ. της Χορωδίας ευχαριστεί για την υλοποίηση της οργάνωσης τον Δήμο Γιαννιτσών και ειδικά το προσωπικό της ΔΗΚΕΠΑΠ, τα σούπερ μάρκετ  «FAMILY”, την αρτοβιοτεχνία “LOS AMPELES” και τις ασφάλειες «ΑΝΔΡΟΝΟΓΛΟΥ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)