Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Σε ρόλο …Κολόμβου ο Αντώνης Μήνου



 





Σε ρόλο Ελληνα Κολόμβου, ο Καρατζοβίτης Αντώνης Μήνου είναι ο πρώτος άνθρωπος του τιμ της Εθνικής που πέρασε τον Ατλαντικό για να ανακαλύψει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα των αντιπάλων μας στο Μουντιάλ.Στο τμήμα σκάουτινγκ του εθνικού συγκροτήματος ο βετεράνος Αριδαιώτης διεθνής γκολκίπερ αποτελεί άμεσο συνεργάτη του ομοσπονδιακού τεχνικού Φερνάντο Σάντος.
Ο Μήνου μαζί με τον επικεφαλής του τμήματος «κατασκοπείας» Ρικάρντο Σάντος και τον Ζοάο Κόστα ταξίδεψαν  στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν τα φιλικά ματς που δίνουν οι ομάδες της Ιαπωνίας, της Ακτής Ελεφαντοστού και της Κολομβίας. «Είναι σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά να σκιαγραφείς τους αντιπάλους και να δίνεις καθαρή εικόνα στον προπονητή. Οταν ο τεχνικός έχει στα χέρια του την αγωνιστική ταυτότητα κάθε ομάδας με τις επιδόσεις και τους ακριβείς ρόλους των ποδοσφαιριστών της μπορεί ευκολότερα να καταστρώσει τα πλάνα του», λέει ο Αντώνης Μήνου, ο οποίος πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ο φτωχός συγγενής στα γήπεδα της Βραζιλίας.
Ο Μήνου ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας που κάθησε κάτω από το δοκάρια της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1994 στις ΗΠΑ ο Αλκέτας Παναγούλιας χρησιμοποίησε τον Καρατζοβίτη τερματοφύλακα στον αγώνα με την Αργεντινή (0-4).
Στο δεύτερο ματς με την Βουλγαρία (επίσης με το βαρύ 0-4) έπαιξε ο Ατματσίδης και στην τρίτη συνάντηση με τη Νιγηρία (0-2) αγωνίστηκε ο Καρκαμάνης.
«Ακούστηκαν και γράφηκαν πολλά τότε για την Ελλάδα. Δεν ήμασταν περιπλανώμενος θίασος. Απλά, δεν φανήκαμε έτοιμοι να διαχειριστούμε την πρώτη μας συμμετοχή σε Μουντιάλ. Πήγαμε σε μία χώρα που τα έβλεπαν όλα σαν μπίζνες. Για πρώτη φορά υπήρξαν χορηγοί στην Εθνική.
Ημασταν ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη νέα τάξη πραγμάτων. Αγωνιστικά υπήρχε μεγάλη διαφορά δυναμικότητας με την Αργεντινή. Δεχτήκαμε τρεις ήττες χωρίς να σημειώσουμε γκολ. Ασφαλώς έγιναν λάθη. Ο Παναγούλιας έκανε πέντε αλλαγές στο δεύτερο παιχνίδι και άλλες τόσες στο τρίτο» λέει ο 56χρονος πλέον βετεράνος γκολκίπερ.
Και επειδή γνωρίζει πολύ καλά τη θέση του τερματοφύλακα, δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «ο γκολκίπερ έχει την ίδια αγωνία με τον παίκτη που εκτελεί το πέναλτι. Ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα, μπορεί να γίνει ήρωας και να δώσει τη νίκη στην ομάδα του. Ξέρεις πότε δεν έχει αγωνία; Οταν το σκορ είναι 3-0 ή 4-0 υπέρ της ομάδας του και το ματς βαδίζει προς τη λήξη».
Και όμως, σε εφηβική ηλικία  ο Αντώνης ξεκίνησε στη θέση του σέντερ φορ! Οι αντίπαλοί του δεν μπορούσαν να τον σταματήσουν στο ψηλό παιχνίδι. Με ύψος 1,92 έπαιρνε κεφαλιές ακόμα και από τερματοφύλακες!
Ο Χρήστος Αρχοντίδης ήταν εκείνος που καθιέρωσε τον Μήνου στη θέση του τερματοφύλακα, στον Αλμωπό Αριδαίας.
«Ηταν η θέση που μου ταίριαζε απόλυτα. Δεν θα μπορούσα να κάνω καριέρα σαν σέντερ φορ, γιατί δεν ήμουν γρήγορος. Για να βελτιωθώ κάτω από τα δοκάρια μελετούσα πάρα πολύ τη θέση.
Τη δεκαετία του '80  δεν υπήρχαν ειδικοί προπονητές των γκολκίπερ.
Την πρώτη προπόνηση με προπονητή τερματοφυλάκων την έκανα στον Παναθηναϊκό με τον Τάκη Οικονομόπουλο», υπογράμμισε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας  του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του Απόλλωνα.
Μοναχογιός, ο Αντώνης ξεκίνησε την καριέρα στον Αλμωπό Αριδαίας σε ηλικία 15 ετών . Ο πατέρας του Θανάσης διατηρούσε καφενείο στην Αριδαία και είχε καλή περιουσία (ακίνητα, οικόπεδα). Ετσι δεν έλειπε τίποτε από την οικογένεια Μήνου.
Ο Μήνου πήρε μεταγραφή στην Καστοριά το 1980 για να καλύψει το κενό του Νίκου Σαργκάνη. Ο Αντώνης έκανε όνειρα να παίξει σε μεγάλη ομάδα και πραγματοποιήθηκαν έπειτα από δύο χρόνια.
Το 1982 φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, λαμβάνοντας 4,5 εκατ. δραχμές για τη μεταγραφή. Με τους Πράσινους κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1984, 1986) και τρία Κύπελλα (1984, 1986, 1988). Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η ΑΕΚ (1988). Στον Δικέφαλο πήρε περισσότερα χρήματα και πανηγύρισε την κατάκτηση τριών τίτλων στο πρωτάθλημα (1989, 1992, 1993). Τερμάτισε την καριέρα του στον Απόλλωνα (1993-1996).
«Το καλύτερο πρωτάθλημα το πήρα με την ΑΕΚ το 1993. Αναδείχθηκα κορυφαίος τερματοφύλακας, παρ' όλα αυτά δεν μου ανανέωσαν το συμβόλαιο. Είναι το μοναδικό παράπονο στην καριέρα μου. Υστερα από έναν χρόνο παρουσίας στον Απόλλωνα με ζήτησε ο Ολυμπιακός λόγω τραυματισμού του Ράντου. Δεν ήμουν ζεστός για να κάνω τη μεταγραφή. Δεν ήθελα να έχω μεγάλη πίεση.
Δόξα τω Θεώ, κέρδισα πολλά από το ποδόσφαιρο. Το πιο σημαντικό είναι ο τίτλος τιμής που κέρδισα από τον κόσμο. Μπορώ και πηγαίνω στο Καραϊσκάκη και σε όλα τα γήπεδα. Εισπράττω την αγάπη και την εκτίμηση των φιλάθλων», υπογράμμισε ο Μήνου.

Πολύτεκνος και περήφανος
Πολύτεκνος ο Αντώνης Μήνου, με τη σύζυγο του Βαρβάρα απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Ο βενιαμίν της οικογένειας, ο 20χρονος Αλέξανδρος, ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του. Είναι τερματοφύλακας στον Εθνικό Αγιονερίου (Γ' κατηγορία). Ο πρώτος γιος τους, ο Θανάσης (22 ετών), είναι βοηθός φυσικοθεραπευτή. Η μεγάλη κόρη τους Μαρία (27 ετών) έγινε μαθηματικός και η δεύτερη κόρη τους Στέλλα (24 ετών) σπούδασε πολιτικός μηχανικός.

Με πληροφορίες από τα ΝΕΑ   gr ΣΠΟΡ

2 σχόλια:

  1. Μπράβο σε Αντώνη! Μιά ζωή πρωταγωνιστής ! Δεν είναι τυχαίο τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ταλεντο του μαζι με τις γνωσεις και την ισχυρη προσωπικοτητα που διαθετει τον καθιερωσε σαν αξιοπιστο ατομο στον εγχωριο αλλα και διεθνες στερεωμα του Ποδοσφαιρου.
    Ανθρωπος χωρις επαρση που προσφερε και προσφερει στον Αθλητισμο.
    Για όσους δεν γνωριζουν , ο Αντωνης ειχε ατομικο ρεκορ 2 μέτρα στο Αλμα εις υψος οταν εκανε τα πρωτα του βηματα στον Αθλητισμο στο γηπεδο του Αλμωπου.
    Ευγε Αντωνη .

    Γιάννης Σαμαρας
    Βετερανος Αθλητης Εθνικής Ομάδος Στίβου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)