Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Έργα υποδομής για την άρδευση



 

Άρθρο του Γιάννη Σηφάκη για την ΑΡΔΕΥΣΗ στην Αλμωπία και γενικά στην Πέλλα

Ανάγλυφη η ανάγκη σοβαρών έργων υποδομής για την άρδευση με επιφανειακά νερά
Να αναλάβουν και οι αγρότες τις ευθύνες που απαιτούν οι καιροί και να διεκδικήσουν
 Να αυτοδιαχειριστούν οι αγρότες την άρδευση ( γεωτρήσεις και ελεύθερη ροή) για την μείωση του κόστους παραγωγής, την εξασφάλιση επάρκειας σε αναλώσιμα και ανταλλακτικά για την άρδευση και την ταχύτατη αποκατάσταση των βλαβών μέσα στην αρδευτική περίοδο 
  Όσο καταστροφικός ήταν φέτος ο καιρός με τα χαλάζια και τις βροχοπτώσεις για τους παραγωγούς ( που έχουν αφεθεί στο έλεος τους χωρίς καμιά προστασία τουλάχιστον του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος για την επιβίωση τους), τόσο ευεργετικός ήταν για την άρδευση των αγροκτημάτων. Παρόλα αυτά η αρδευτική περίοδος φέρνει στο φως τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία ( κατά την άποψη μας) πρέπει να διεκδικηθούν ως ζωτικά έργα από τους αγρότες και τις τοπικές κοινότητες:
·        Έλλειψη βασικών υποδομών όσον αφορά την συγκράτηση και ρύθμιση των επιφανειακών νερών της Αλμωπίας. Η ρυθμιστική λιμνοδεξαμενή Λυκοστόμου-Προμάχων-Σωσάνδρας, η λιμνοδεξαμενή και κεντρικό δίκτυο κάτω από τον Πρόδρομο για όλα τα κατάντι χωριά ( Ίδα, Κωνσταντία, Ριζοχώρι, Μηλιά, Φιλώτεια, Εξαπλάτανος), να μπεί σε λειτουργία η δεξαμενή στο Θεοδωράκι, η εκβάθυνση των μικρών λιμνών στον Αρχάγγελο, η αξιοποίηση του ρέματος από τις πηγές της Θηριόπετρας που περνά από την Φιλώτεια και το Ριζοχώρι ( περιοχή Σέρβες) κλπ. 
·        Η ταχύτατη ολοκλήρωση των μελετών για να κατασκευαστούν τα αρδευτικά έργα που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ( Λουτράκι, Φούστανη) που η καθυστέρηση της σύνταξης τους μπορεί να βάλει τα έργα σε περιπέτειες. Ακόμη η αξιοποίηση υφισταμένων υποδομών όπως η λιμνοδεξαμενή στους Προμάχους.
·        Άμεσα οι αγρότες να αναλάβουν στο σύνολο της την άρδευση με αυτοδιαχείριση. Να σταματήσει να είναι η άρδευση ελεγχόμενη από τον Δήμο. Να αναλάβουν να λειτουργούν, να συντηρούν, να αποκαθιστούν τις βλάβες τόσο στις αξιοποιημένες γεωτρήσεις όσο και στην ελεύθερη ροή. Υπάρχει θετική εμπειρία στην Αλμωπία με τον τρόπο που διαχειρίζονται την άρδευση στον Μεγαπλάτανο. Παρότι και εκεί πρέπει να ολοκληρωθεί η αυτοδιαχείριση με την οριστική μεταβίβαση των δημοτικών γεωτρήσεων στις ομάδες παραγωγών που είναι χρήστες, η εμπειρία του Μεγαπλατάνου μπορεί να βοηθήσει. Στο χωριό αυτό κάποιοι πρωτοπόροι κοινοτάρχες και συνεταιριστές έκαναν πράξη αυτό που πρέπει να γίνει ( ολοκληρωμένο βέβαια) παντού. Οι φόβοι ότι κάποιοι αγρότες δεν θα πληρώνουν κλπ μόνο ως δικαιολογία για αποφυγή ευθυνών μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ας ρωτήσουν (αυτοί που πιστεύουν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο) τους υπεύθυνους στον Μεγαπλάτανο για να μάθουν.  
·        Να μην επαναληφθεί άλλη χρονιά η κοροϊδία με την «αόρατη» κατασκευή του χωματοφράγματος στον Αλμωπαίο, να εξασφαλιστεί η νομιμότητα του
Η αυτοδιαχείριση θα μειώσει πολύ το κόστος της άρδευσης ( καθόσον η ΔΕΗ, οι υδρονομείς κλπ θα πληρώνονται απευθείας από τους αγρότες-χρήστες στο κόστος που μπορεί καλύτερα να ελεγχθεί) και θα απαλλάξει τον Δήμο από αρκετό χρόνο και κόπο ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διεκδικούνται και να κατασκευάζονται οι βασικές υποδομές για την άρδευση που έχει ανάγκη ο κάμπος. 
Ακόμη δεν θα παρακαλούν οι αγρότες και οι τοπικές κοινότητες για να έχουν ανταλλακτικά ή αναλώσιμα ( βάνες κλπ) και οι βλάβες θα αποκαθίστανται ταχύτατα με ευθύνη των ίδιων των παραγωγών. Τώρα που πληρώνονται τα ανταποδοτικά της άρδευσης στον Δήμο κάθε μέρα βλέπουμε φαινόμενα να μην υπάρχουν ανταλλακτικά, έγκαιρη προμήθεια υλικών, γεωτρήσεις δεν λειτουργούν επί  20ήμερο μέσα στην αρδευτική περίοδο (Κωνσταντία, Λουτράκι ), σε άλλες αλλάζει ο μηχανολογικός εξοπλισμός και βγάζουν το μισό νερό ( Εξαπλάτανος) κλπ.  
 Οι αγρότες και οι τοπικές κοινότητες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες προς όφελος τους. Η εποχή των «παχυλών αγελάδων» έχει τελειώσει και η ίδια τους η δουλειά και η ζωή εξαρτάται ( πέραν των γενικότερων πολιτικών που οφείλουν να διεκδικούν την αλλαγή τους, π.χ. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, φτηνό πετρέλαιο και ρεύμα, φορολογία, εθνικές πολιτικές για τα δυναμικά προϊόντα, αγορές  κλπ) και από την μείωση των εξόδων και την αποφυγή διαφυγόντων κερδών. 
Ο συνδυασμός μας «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία» θα σταθεί στο πλευρό τους στις διεκδικήσεις τους που, ελπίζουμε, να εκδηλωθούν άμεσα

5 σχόλια:

  1. Αξιοποίηση,αυτοδιαχείριση,μπλα,μπλα,μπλα. Δεν βλέπω καμία πρόταση ουσίας. Στον κόσμο σας κ. Σηφάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1:55 πμ Ξέρεις να διαβάζεις άνθρωπε μου; Όλο το άρθρο προτάσεις απολύτως συγκεκριμένες είναι. Μαλλον η δεν ξέρεις καθόλου ούτε τα χωρια που γράφει, ούτε τι σημαίνει αυτοδιαχειριση στην άρδευση και τι μπορει να προσφέρει, πήγαινε σε οποιο χωριό θέλεις, θα στα εξηγήσουν οι αγρότες, καιρός να μάθεις. Αλλα στις 2:00 το βράδυ μαλλον μεθυσμένος θα ήσουν, τι να διαβάσεις και να καταλάβεις..

      Διαγραφή
  2. ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ, ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αυτός που και μετα τις εκλογές είναι συνέχεια στα χωρια, καταγράφει και προτείνει είναι μόνο λόγια τοτε αυτοι που εγκατέλειψαν τα πάντα επειδη έχασαν και αυτοι που κατέβηκαν στις εκλογές χωρίς προγραμμα τι είναι; Χωρίς λόγια!!!

      Διαγραφή
  3. ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ.....ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ,
    ΕΥΓΕ ΙΩΑΝΝΗ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ !!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)