Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Νέες καταστροφικές ζημιές από χαλαζόπτωση σε περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας.




Τα χτυπήματα της φύσης στην φετινή φρουτοπαραγωγή της Ημαθίας και της Πέλλας είναι ανελέητα. Νέα χαλαζόπτωση έπληξε στις 22 Ιούλη την περιοχή του διευρυμένου Δήμου της Νάουσας & της
Αλεξάνδρειας στην Π.Ε.Ημαθίας και τα χωριά Άσπρο, Σταυροδρόμι, Καλύβια στην Π.Ε.Πέλλας.
Το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού παράλληλα με τη σφοδρότατη καταιγίδα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές λίγο πριν τη συγκομιδή σε Ροδάκινα, Ακτινίδια και Βερίκοκα, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο μεταφέροντας μέρος της ζημιάς και στην αναμενόμενη παραγωγή του επόμενου έτους.
Η καταιγίδα στην περιοχή της Νάουσας διήρκεσε περίπου 2 ώρες προκαλώντας ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, πλημμύρες σε σπίτια και αποθήκες και πολύωρη διακοπή ρεύματος λόγο βλαβών στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Οι δενδροκαλλιεργητές των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση γιατί πρόκειται για το δεύτερο χτύπημα μέσα σε ένα μήνα στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους.
      Ούτε και αυτή τη φορά το πολυδάπανο Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ( ΕΛΓΑ ) με τα αεροπλάνα προστάτευσε τους παραγωγούς της περιοχής. Την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ «καμαρώνει» για το αποθεματικό, που δημιούργησε με το «χαράτσωμα» και των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
   Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα και γρήγορα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών σε Νάουσα, Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στα χωριά της Πέλλας, με την έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
   Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
   Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις, δεδομένου ότι οι αγρότες πληρώνουν τσουχτερά ασφάλιστρα και προστασία δεν έχουν.


Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)