Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου για Πρόεδρος Δημοκρατίας



Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΛΕΕΙ ΟΧΙ
-Τριγμοί στη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος συμφώνησαν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Για την επιλογή έχει ενημερωθεί και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα τεθεί στην κρίση της Βουλής την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου και στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι.
Στη ΝΔ κάνουν λόγο για «διεμβολισμό» της κεντροδεξιάς και επικρατεί διχασμός για τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιθυμεί να ψηφίσει η ΝΔ τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για δύο λόγους:

    Δεν επιθυμεί να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου σε μια μείζονα επιλογή
    Γνωρίζει ότι στη θέση του Επιτρόπου θα σταλεί το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός

Αντιδρά και το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα

Ηδη, στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος διαρρέουν ότι θα είναι μέγιστο λάθος στην Κομισιόν να χάσει η κεντροδεξιά μια θέση και να την καταλάβει ένα στέλεχος προερχόμενο από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο ίδιος ο Γιάννης Μηλιός έπλεξε το εγκώμιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου και δήλωσε ότι «έχει συναινετικό προφίλ και υψηλό κύρος».

Ιστορικός διεμβολισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Βαγγέλη Μειμαράκη -και η οποία έγινε σε έντονους τόνους-, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής διεφώνησε με τη στάση του προέδρου της ΝΔ και εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα πρέπει να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Το άγνωστο «όχι» του Καραμανλή
Παρότι πολλές πληροφορίες επικαλούνται μυστικές διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Καραμανλή, εντούτοις δεν υπάρχουν στοιχεία και δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, απάντησε «όχι» στην πρόταση Τσίπρα να είναι υποψήφιος γιατί δεν ήθελε να είναι πρόεδρος μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και γιατί δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ.

Στα δύο η ΝΔ

Πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ γνωρίζουν τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρική εκλογή και διαμηνύουν ότι στην περίπτωση που υποψήφιος είναι ο κ. Αβραμόπουλος θα πάνε απέναντι στην κομματική γραμμή. Γκρίνιες για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ακούγονται και στη βάση της ΝΔ η οποία αντιδρά στο ενδεχόμενο να «παραδώσει» η παράταξη ένα κορυφαίο στέλεχος στο πολιτικό παιχνίδι της νέας αριστερής κυβέρνησης.

«Η άποψή μου είναι ότι η ΝΔ πρέπει να βγει μπροστά και να πει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι ο κ. Αβραμόπουλος υποψήφιος, πρώτοι εμείς λέμε "ναι". Δεν έχει ανάγκη τις ψήφους μας, αλλά δεν είναι ωραίο ένας πρόεδρος που θα μπορούσε να βγει με 200 και πλέον ψήφους να βγει με λιγότερες. Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι πρέπει να βγούμε μπροστά, αν έχει υπόψη του αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης που έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Μεϊμαράκη.

Θετικά αναμένεται να ψηφίσει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον προταθεί ο Κώστας Καραμανλής ή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως προανήγγειλε ο ίδιος μιλώντας στο Star.
«Και τα δυο πρόσωπα αυτά θα τα ψηφίσω με χέρια και με πόδια. Είμαι φανατικά και με τον Αβραμόπουλο και εκτιμώ φανατικά τον κ. Καραμανλή», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)