Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Απάντηση του Γιάννη Σηφάκη στην ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Φλώρινας για την Βεγορίτιδα



Η κοινωνία Πέλλας και Φλώρινας θα προστατεύσει την λίμνη Βεγορίτιδα
Η κυβέρνηση θα δώσει την τελική λύση

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας που επιτίθεται με προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη επειδή υπερασπίστηκε την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας, μεταφέροντας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο τους αγώνες των φορέων Πέλλας και Φλώρινας, των εργαζομένων στην ΔΕΗ και του Δήμου Έδεσσας, από το γραφείο του βουλευτή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»
Η κοινωνία Πέλλας και Φλώρινας θα υπερασπιστεί την λίμνη Βεγορίτιδα από αποφάσεις καταστροφικές για το φυσικό οικοσύστημα
Η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της μετά την συγκέντρωση των απόψεων όλων των φορέων
Ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης σε πρόσφατες ανακοινώσεις και αποφασιστικές ενέργειες του προς την πολιτική ηγεσία επιδιώκει την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας από αποφάσεις που έρχονται «από το παρελθόν» και οι οποίες, στο όνομα κάποιων μικρών ή μεγαλύτερων  συμφερόντων, επιδιώκουν να μείνει η λίμνη μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας , να ακυρωθεί η φυσική λειτουργία της την στιγμή που μετά από προσπάθειες δεκαετιών μόλις τώρα προσπαθεί να επανακτήσει τα εδάφη που η ίδια είχε εγκαταλείψει τα χρόνια της καταστροφής της.
Αντί απαντήσεων στους άκομψους χαρακτηρισμούς εναντίον του ο βουλευτής καταθέτει τις πρόσφατες ανακοινώσεις των συλλόγων της κοινωνίας γύρω από την λίμνη, την μηνυτήρια αναφορά τους, την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων της ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» καθώς και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας. Την αγωνία και τον αγώνα όλων αυτών για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας μεταφέρει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο ο Βουλευτής και οι όποιοι χαρακτηρισμοί για το καθήκον του αυτό χαρακτηρίζουν αυτούς που τις εκτοξεύουν. Ειδικά όταν για αυτούς ισχύει η παροιμία του λαού μας « στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».
Όσον αφορά το υψόμετρο της λίμνης: Το 515,50 m δεν μπορεί παρά να είναι το κατώτερο αποδεκτό υψόμετρο της λίμνης, κάτωθεν του οποίου πρέπει να παρθούν περιοριστικά μέτρα. Έτσι εξάλλου είχε τεθεί στο παρελθόν το υψόμετρο αυτό. Η ανώτερη στάθμη της λίμνης πρέπει να αποτελέσει προϊόν ειδικής μελέτης που θα ανατεθεί από την πολιτεία με βάση μια σειρά παραμέτρους. Όποιες μελέτες ( όπως και να λέγονται) ανατίθενται από τοπικούς φορείς ( Δήμους κλπ) και καθοδηγούνται για να προκύψει όποιο υψόμετρο επιθυμεί ο αναθέτων την μελέτη με κανέναν τρόπο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Ο Κος Αντιπεριφερειάρχης θα μπορούσε ( αν το επιθυμούσε) εύκολα να ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες διαχείρισης των υδάτων ( Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και φυσικά την Ειδική Υπηρεσία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος) για την διαδικασία καθορισμού ανώτερης και κατώτερης στάθμης των λιμνών. Η κατ’ ευφημισμόν «ειδική περιβαλλοντική μελέτη» που έχει ανατεθεί από τους Δήμους Αμυνταίου και Έδεσσας (και ορθώς δεν παρελήφθη από τον Δήμο Έδεσσας με δεδομένη την αυθαιρεσία καθορισμού στάθμης της λίμνης) θα μείνει ένα κενό γράμμα και ποτέ δεν θα εγκριθεί με αυτά τα δεδομένα από την Πολιτεία.
Η τοπική Αυτοδιοίκηση ας αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες και ας σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η άνοδος της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας ( που άμεσα δεν θίγει καμιά ιδιοκτησία ή δημόσιο έργο) είναι παράγοντας ζωής και πλούτου για την περιοχή της οποίας η οικονομία και ο πολιτισμός συνδέονται διαχρονικά με το υγρό στοιχείο και την λίμνη.
Η λίμνη να φθάσει το μέσο ιστορικό της υψόμετρο στο οποίο γινόταν η διαχείριση της μέσω της σήραγγας ( κάτι που η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΔΕΗ αναφέρει) που είναι μεταξύ 520m -522m απόλυτο υψόμετρο. Κάτω από αυτό ( όπως ομολογεί και η ανακοίνωση του Κου Αντιπεριφερειάρχη) υπάρχουν μόνο μονοετείς παραχωρήσεις κατά χρήση για αγροτική εκμετάλλευση ( όσο η λίμνη δεν έχει επανακτήσει τα εδάφη της) και στον Αγ. Παντελεήμονα ( που η ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη αναφέρει ότι μπορούσε να είναι για περισσότερα χρόνια) όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι είναι υπέρ της ανόδου της στάθμης της λίμνης κατανοώντας το συμφέρον τους.
Ας επικρατήσει η λογική και η σύνεση. Η λίμνη πρέπει να προστατευτεί και θα προστατευτεί. Θα το εξασφαλίσει ο αγώνας της κοινωνίας Πέλλας και Φλώρινας και η  κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων σαν βασικό παράγοντα της βιώσιμης ανάπτυξης στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής.
Επισυνάπτονται οι ανακοινώσεις των φορέων




Τ.Κ. ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

   Παρακολουθώντας τις απαράδεκτες ενέργειες  που γίνονται για την αφαίμαξη της Λίμνης Βεγορίτιδας μέσω της σήραγγας Άρνισσας από διάφορες ομάδες αγροτών καθώς και πολιτικών Προσώπων ( που τους προστατεύουν) δηλώνουμε τα εξής:
   Η προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας συμβάλει καθοριστικά  στην αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας και εκεί πρέπει να αποβλέπουν όλες οι ενέργειες που γίνονται.
   Δυστυχώς όμως, τα συμφέροντα ολίγων και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες των Τοπικών Αρχόντων θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της Βεγορίτιδας καθώς η ΑΝΤΛΗΣΗ των νερών της και η μεταφορά τους στον υγροβιότοπο Άγρα έχουν άγνωστες περιβαλλοντικές συνέπειες και σε καμία περίπτωση δεν είναι σύννομες.

Επαινούμε το κλείσιμο του θυροφράγματος της σήραγγας υπό την επίβλεψη του κου Γιάννη Σηφάκη, βουλευτή Πέλλας καθώς και τις κινήσεις που προβαίνει σχετικά με την σωτηρία της Βεγορίτιδας.
Συγχαίρουμε τον Δήμαρχο Έδεσσας και το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας για την ομόφωνη απόφαση για το κλείσιμο του θυροφράγματος.
Επικροτούμε την απόφαση του Σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» του Σω.Π ΑΓΡΑ – ΕΔΕΣΣΑΙΟΥ, των εργαζομένων της ΔΕΗ ενάντια στην απόφαση του ανοίγματος του θυροφράγματος Βεγορίτιδας.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ οποιαδήποτε άλλη απόφαση των Περιφερειαρχών, των Αντιπεριφερειαρχών καθώς και του Δημάρχου Αμυνταίου.
Θεωρούμε πως η Βεγορίτιδα πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει ορθά ως οικοσύστημα χωρίς παρεμβάσεις υδροληψίας και παροχέτευσης των υδάτων της στην λίμνη του Άγρα.
Διαψεύδουμε το γεγονός ότι απειλούνται άμεσα ιδιοκτησίες από την άνοδο της στάθμης της Βεγορίτιδας.
Κατόπιν αυτού, σε συνεργασία με όλους τους Συλλόγους και Φορείς που προσυπογράφουν την μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε για το προγενέστερο αυθαίρετο άνοιγμα της σήραγγας χωρίς την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών διαχείρισης του νερού, απευθυνόμενοι προς όλους, δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία της λίμνης και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Δηλώνουμε ότι με κάθε τρόπο θα προσπαθούμε να παρεμποδίζουμε τις παράνομες πράξεις που προσβάλλουν τη λίμνη, τη διαχείριση των υδάτων και το περιβάλλον και θα αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της νομιμότητας, όπου αυτή προσβάλλεται από αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποφασίσει να κλείσει η σήραγγα από την Βεγορίτιδα προς τον Άγρα και να καθορίσει την ανώτερη και κατώτερη στάθμη της λίμνης με περιβαλλοντικά κριτήρια και κριτήρια αειφόρου ανάπτυξης.
Οργανώνουμε άμεσα επίσκεψη στην αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. για το Περιβάλλον και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. 


Ο Πρόεδρος της Τ.Κ Αγ. Παντελεήμονα




Σω.Π ΥΗΣ ΑΓΡΑ – ΕΔΕΣΣΑΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας να δώσουν εντολή μέσω των Διευθύνσεων Υδάτων και της Πολιτικής Προστασίας στη ΔΕΗ ώστε να ανοίξει το θυρόφραγμμα εισόδου της διώρυγας με αποτέλεσμα να φεύγει νερό από τη λίμνη Βεγορίτιδα προς τον Εδεσσαίο ποταμό με προορισμό τη θάλασσα.
Διατυπώναμε ερωτήματα προς κάθε αρμόδιο και ειδικά προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας. Ποια η αναγκαιότητα σήμερα να πάρουμε νερό από την Βεγορίτιδα όταν σε 24ωρη βάση (χωρίς τα νερά της Βεγορίτιδας) περνάνε μέσω του Εδεσσαίου ποταμού 250.000 κυβικά. Νερά που φτάνουν και περισσεύουν για το πότισμα του κάμπου του Ν. Πέλλας και ένα μέρος αυτών καταλήγουν στη θάλασσα.
Επίσης δεν υπάρχει Εθνική αναγκαιότητα για παραγωγή περισσότερης ενέργειας αφού υπάρχει περίσσευμα στη χώρα μας αυτή την εποχή λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Νομίζουμε πως επιδίωξή καθενός υπευθύνου θα πρέπει να είναι το πώς θα γεμίσει η λίμνη Βεγορίτιδα και να επανέλθει στα ιστορικά δεδομένα της στάθμης της.
Με βάση τα ιστορικά στοιχεία της ΔΕΗ, η ζώνη εκμετάλλευσης ήταν μεταξύ 520 έως 522 μέτρα (υψόμετρο θαλάσσης).
Συνεπώς, σε περίπτωση ξηρασίας να υπάρχει νερό σε εφεδρεία για πότισμα στον κάμπο της Πέλλας αλλά και να λειτουργεί επίσης ως μία μπαταρία ενέργειας όταν αυτό αποτελέσει Εθνική αναγκαιότητα.
Καλούμε την πολιτεία να παρέμβει το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να σταματήσει αυτό που συμβαίνει μέχρις ότου υπάρξει μελέτη βιωσιμότητας και φορέας διαχείρισης της λίμνης Βεγορίτιδας.
Εμείς ως εργαζόμενοι της ΔΕΗ θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια η στάθμη είχε πέσει χαμηλά. Όλοι λέγατε ότι έφταιγε η ΔΕΗ που την προηγούμενη 30ετία είχε πάρει μεγάλες ποσότητες νερού (και τότε βέβαια με εντολή κάποιων αρμοδίων).
Το ίδιο θα συμβεί και τα επόμενα χρόνια εάν πάμε σε περίοδο λειψυδρίας (πράγμα το οποίο απευχόμαστε). Όλοι θα έχουν ξεχάσει ποιοι δίνουν σήμερα τις εντολές για να πάρουμε νερό από τη λίμνη Βεγορίτιδα, αλλά θα θυμούνται αυτούς που είναι αναγκασμένοι να τις εκτελούν. Δηλαδή και πάλι, θα φταίει η ΔΕΗ.
Παρακαλούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς σκοπιμότητες και μικροπολιτικές όλοι οι φορείς και οι αρμόδιοι να αντιμετωπίσετε το νερό ως πολύτιμο και αναντικατάστατο αγαθό.

Για το Σω.Π ΑΓΡΑ – ΕΔΕΣΣΑΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γ. Γραμματέας


Τζερεμές Κωνσταντίνος                                                   Πασσιαλής

Νικόλαος




Ο ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

Ανησυχίες από τον Δήμο Έδεσσας
Στην ευρεία διαπεριφερειακή σύσκεψη για τη διαχείριση της στάθμης της  λίμνης Βεγορίτιδας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου,   συμμετείχε ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η παροχέτευση νερού προς τον Άγρα και την Τάφρο 66 να γίνεται με ελεγχόμενη ροή από την ΔΕΗ. Ο Δήμαρχος Έδεσσας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του με την παραπάνω απόφαση καθώς με την υπ’ αριθμ. 95/2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας εκδόθηκε ψήφισμα που απαιτεί τη διακοπή της εκτροπής του νερού της λίμνης Βεγορίτιδας και ζήτησε από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να αναλάβουν και την ευθύνη από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Άγρα και των Βρυτών αλλά και στη Σκύδρα.
Σε συνέχεια της παραπάνω σύσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου το Σάββατο 16 Μαΐου έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Έδεσσας προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της σύσκεψης και να συντονίσουν τις κινήσεις από εδώ και στο εξής. Κοινή διαπίστωση όλων είναι να παραμείνει η θέση του Δήμου όπως υιοθετήθηκε με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων της λίμνης Βεγορίτιδας με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία.






ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ




«Μηνυτήρια Αναφορά και Σύσκεψη στην Άρνισσα».
    

    Στα πλαίσια της συνεργασίας του Συλλόγου με τους φορείς – συλλόγους που δραστηριοποιούνται γύρω από την Βεγορίτιδα κατατέθηκε στην κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Έδεσσας μηνυτήρια αναφορά μέσω της οποίας ζητείται να διερευνηθεί εάν υπάρχει άδεια παροχέτευσης του νερού από την Σήραγγα της Άρνισσας στην λίμνη Άγρα Βρυττών Νησίου. Εάν οι παραπάνω ενέργειες δεν είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία για τα ύδατα, ζητείται να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις στους υπαίτιους και μάλιστα με την αυτόφωρη διαδικασία λόγω του επείγοντος.
Οι υπογράφοντες την αναφορά είναι οι παρακάτω:
1) Τοπική Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονα
2) Αλιευτικός Σύλλογος Αγίου Παντελεήμονα
3) Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Παντελεήμονα
4) Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Παντελεήμονα
5) Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Λιμναίου Τουρισμού Βεγορίτιδας – Πετρών
6) Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας
7) Ναυτικός Όμιλος Έδεσσας
8) Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας
9) Σύλλογος Προστασίας Υδρολογικού Συστήματος Εδεσσαίου Ποταμού «νεοSOS»








2 σχόλια:

  1. οσοι εχουνν παρανομες εκτασεις πανω στη λίμνη λογικο δεν ειναι να αποχωρήσουν? περιμενουμε την γενναια και δυναμικη στάση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας ,να βγει μπροστά, να προσπιστεί τη σωτηρία της Λίμνης και να απαντησει στον συναδερφο του της Φλώρινας.Αναμένουμε..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας δυστυχώς συντάχθηκε με τον ομόλογο του στην Φλώρινα εναντίον της λίμνης, γιατί Κε Θεοδωρίδη;

      Διαγραφή

(3)